A kukorica 10 meglepő mellékhatása

Szerző: Szimpatika
Közkeletű az a téves elképzelés, hogy a kukorica zöldség – a kukorica valójában egy étkezési gabonaféle. Eredetileg Mexikóban és Közép-Amerikában termelték, de ma már a világ bármely részén elérhető.

A leggyakoribb mellékhatások

A kukorica lédús, édes ízű és egészséges gabonaféle, melynek már a látványa is kellemes. Persze nem csak sárga kukorica létezik: lila, barna és kék színben is elérhető. A sárga és a fehér kukorica cukor- és vajkukoricaként ismert, gyermekek és felnőttek nagy kedvence. Indiában például tűzön pirítva eszik. Pizzafeltétként is használatos, emellett főzve köretként vagy nyersen is fogyasztható. Sokféle jótékony hatása van, de esetenként káros is lehet.

1. Allergiás reakció

A kukoricafogyasztás allergiához és kiütésekhez vezethet, emellett a nyálkahártya felduzzadása és hányás is előfordulhat. Sokaknál asztmaroham vagy fulladás jelentkezik kukoricafogyasztás után. Ezt leginkább a kukoricából származó, meg nem emésztett fehérje okozza.

2. Pellagra-veszély

Ha sok kukoricát fogyaszt, fellép a pellagra kockázata. A pellagra egyfajta vitaminhiányos betegség, amelyet főként a niacin hiánya okoz. A kukorica aminosavakban (lizinben és triptofánban) és niacinban szegény. Amennyiben tehát a kukorica az étrendjének fontos részét képezi, javasolt vitaminokban gazdag ételekkel kiegészítenie azt, hogy megelőzze a betegséget.

3. Cukorbetegeknek nem ajánlott

A kukorica szénhidrátban rendkívül gazdag és növeli a vércukorszintet, így cukorbetegek számára nagy mennyiségben nem ajánlott.

4. Puffadás, gázképződés

A kukoricában sok a keményítő, ami a vastagbélben bomlik le, és ezen folyamat során sok gáz keletkezik. Tehát ha valaki nagy mennyiségben fogyaszt kukoricát, az puffadáshoz és gázok képződéséhez vezet.

5. Emésztési problémák és hasfájás

A kukorica alapvetően jó rost- és tápanyagforrás, amely segíti a káros méreganyagok kiürülését a szervezetből. Azonban ezen rostok túladagolása árthat a gyomornak – akár már az is gyomorgörcshöz vezethet, ha túl sok kukoricapelyhet eszünk. Figyeljen tehát arra, hogy mennyi kukoricát fogyaszt, akármilyen formában is.

6. Bélirritáció és hasmenés

A kukoricát nem szabad nyersen fogyasztani, mert hasmenést okoz. A kukorica emellett sok más bélrendellenességhez is vezethet. Ha valamilyen súlyosabb problémát észlel, forduljon orvoshoz!

7. Fogszuvasodás

A kukorica cukorban rendkívül gazdag, így fogyasztása foggszuvasodáshoz is vezethet. Ez egy viszonylag ritka mellékhatás, de mégis érdemes komolyan venni: ha kukoricát eszik, utána ne felejtsen el fogat mosni!

8. Csontritkulás

A sok kukoricát tartalmazó étrenden élőknél előfordulhat csontritkulás is, mivel a kukoricában rendkívül kevés a kalcium. Ez persze csak akkor érvényes, ha a kukorica mellé nem fogyaszt elég kalciumban gazdag ételt.

9. Súlynövekedés

Ahogyan már korábban említettük, a kukorica cukorban és szénhidrátokban rendkívül gazdag, rendszeres fogyasztása emiatt elhízáshoz is vezethet. A diétázóknak érdemes kerülniük a kukoricát.

10. Letargia, levertség

A cukorban nagyon sok a keményítő, ez pedig álmossághoz, levertséghez és letargiához vezethet.

A kukorica itt ismertetett mellékhatásainak többsége kiegyensúlyozott étrenddel orvosolható, emellett érdemes az adagok nagyságára is odafigyelni. Mindazonáltal ne feledjük: a rizs és a búza mellett a kukorica a legfontosabb élelmiszer az egész világon!


Forrás: https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!