Terhesség alatt különösen fontos a vérnyomás normalizálása

2014. 08. 11.
Szerző: Szimpatika
Bár a magas vérnyomás olyan súlyos szövődményekkel is járhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus, ennek ellenére sokan csak legyintenek rá, így előfordul, hogy kezelés nélkül marad az illető.

A terhesség során mért magas vérnyomásértékeket azonban feltétlenül komolyan kell venni, hiszen a terhességi magas vérnyomás következményei a kismama és a baba életét is veszélyeztethetik. Dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistájától megtudhatjuk, miért is veszélyes annyira ez a betegség, illetve, hogy milyen tünetek esetén gyanakodjon rá.

A terhességi magas vérnyomás fajtái

Hipertónia a terhességek 5-7%-ában fordul elő. A terhességi magas vérnyomásnak két formáját különíthetjük el: ha a kismama már ismerten magas vérnyomástól szenved, és így esik teherbe (idült terhességi hipertónia, az esetek 1-3%-ánál áll fenn), illetve a másik eset, amikor a korábban nem hipertóniás nőnél maga a terhesség váltja ki a hipertóniát.

A terhesség során folyamatosan szükséges a kismama vérnyomásának ellenőrzése, mivel a 140/90 vagy e feletti értékekkel járó magas vérnyomás mind a baba, mind az anyuka egészségét veszélyeztetik. Különös figyelmet igényelnek azok az esetek, amikor a vizeletben emelkedett mennyiségben található fehérje (több mint 300mg/nap a fehérjevesztés). Ebben az esetben felmerül a terhességi toxémia, azaz preeclampsia, illetve az eclampsia gyanúja. Ez az összes szülések 3-6%-ában fordul elő. 

Magas vérnyomás jellemzően a 20. terhességi hét után jelentkezik és egyéb eltérések is kísérhetik (pl. vesefunkció romlása, lábdagadás, vizeletfehérje-növekedés, májfunkció romlása, vérlemezkeszám csökkenése). A legsúlyosabb megjelenési forma a görcsroham, kóma, amely halállal végződhet. A WHO közleménye szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxémia a felelős, Magyarországon az anyai halálozás 1/3-a ennek a következménye.

„Éppen ezért különösen fontos a szoros, folyamatos orvosi kontroll, mivel nem jósolható meg előre a tünetek súlyosbodásának üteme” – mondja dr. Kapocsi Judit.

Tünetek:

- Vérnyomás-emelkedés

- Ödéma

- Fejfájás

- Szédülés

- Látászavar

Legfontosabb a megelőzés

Hogy pontosan mi is okozza a preeclampsiát, egyelőre nem ismert, ám a szakemberek egyetértenek abban, hogy a késői terhesség, a krónikus magas vérnyomás, az elhízás, a dohányzás, az ikerterhesség és a cukorbetegség mind hozzájárul a probléma kialakulásához. 

Fontos a megelőzés, amelynek része a helyes életmód és táplálkozás kialakítása, és a megfelelő kezelés.

Mivel a preeclampsia nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akik már a terhesség előtt magas vérnyomásban szenvedtek, fontos a rendszeres vérnyomásmérés és kontroll, valamint a gyógyszeres kezelés átállítása már a teherbe esés előtt. Azt is fontos tudni, hogy nem minden vérnyomáscsökkentő adható terhes nőnek.

Amennyiben a várandósság alatt lép fel a magas vérnyomás, folyamatos orvosi kontroll mellett gyógyszeres kezelés beállítása javasolt!

Dr. Kapocsi Judit szerint a preeclampsia diagnózisa esetén a kezelés egyéni elbírálást igényel, általában attól függően, hogy milyen eltérések jelentkeznek, ezek milyen ütemben súlyosbodnak, illetve, hogy a terhesség hányadik hetében van a beteg. Sajnos eclampsia, görcsroham kialakulása esetén a megoldás a szülés megindítása lehet, így érthető, hogy a hangsúly elsősorban a megelőzésen van.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!