A D-vitamin-hiány túlsúlyt okozhat

2014. 08. 16.
Szerző: Szimpatika
A D-vitamin hatással van a testsúlyra: hiánya esetén könnyebben lerakódik a zsír és nehezebben megy a fogyás. A D-vitamin-hiány ezenkívül erősíti az éhségérzetet és akadályozza a zsírégetést.

Több tanulmány is kimutatta az utóbbi években, hogy a D-vitamin-hiány megszüntetése jelentősen elősegítheti a súlycsökkenést. Gondoljunk ezért a D-vitaminra is, ha a diéta és a sport ellenére egyszerűen nem tudunk fogyni.

Nincs hatékony diéta D-vitamin nélkül

Éveken keresztül hihetetlenül egyszerűnek tűnt a túlsúly leadása: az volt az általános álláspont, hogy egyszerűen égessünk el több kalóriát, mint amennyit magunkhoz veszünk. Könnyű ezzel a szabállyal fogyni? Nos, nem mindig.

A szervezet nem reagál gombnyomásra, ráadásul a reakció szervezetenként eltérő lehet. Minden szervezet más, így a túlsúly is mindenkinél más okok következtében alakul ki.

A helytelen táplálkozás és a mozgáshiány természetesen többnyire mindenkinél jellemzőek. A túlsúly kialakulásának és fennmaradásának azonban további faktorai is vannak: a gének, a hormonháztartás és az ásványianyag-ellátottság állapota, az életkor, a stressz, a túlsavasodás mértéke, az esetleges toxinterhelés és még sok egyéb.

A D-vitamin segít a fogyásban

Egy további tényező, mely a túlsúlyhoz hozzájárulhat, a D-vitamin-hiány, amire az utóbbi időben több tanulmány is rámutatott. Az, hogy a D-vitaminnak konkrétan milyen szerepe lehet a súlyvesztésben, sajnos még nem tisztázott egyértelműen, azonban számos elképzelés létezik ezzel kapcsolatban. Egyes tudósok szerint a zsírsejteken található speciális D-vitamin-receptorok közlik a sejttel, hogy az a tartalmát (a zsírt) égesse-e el energiává vagy inkább túlsúly formájában raktározza el rosszabb időkre – a szerint, hogy a D-vitamin aktiválja-e ezeket a receptorokat vagy sem. Az agysejtek, amelyek az anyagcserét, valamint az éhséget és a jóllakottságot kontrollálják, szintén rendelkeznek D-vitamin-receptorokkal. Ha hiányzik a D-vitamin, romlik ezeknek a sejteknek a működőképessége, és a telítettségérzet hiánya vagy csökkenése léphet fel.

A D-vitamin-hiány megszüntetése

A legjobb D-vitamin-források a táplálékok közül a zsíros halak (a D-vitamin zsírban oldódó vitamin), mint pl. a tőkehal, a tonhal, a makréla és a lazac. A vegetáriánusoknál a gomba jöhet szóba, különösen azok, melyek UV-fénynek voltak kitéve (tehát nem a pincében termesztett gombák). Azonban pusztán a táplálékkal többnyire nem sikerül a D-vitamint egészséges szinten tartani. Mivel a D-vitamint a szervezet a bőrt érő napsugárzás hatására maga is elő tudja állítani, a napfürdő nagyon jó lehetőség a magas D-vitamin-szint eléréséhez.


Forrás: https://gyogyszernelkul.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!