Cinkhiány: mitől alakul ki és mi jelezheti?

Szerző: Szimpatika
Mi is a cinkhiány, és miért kell rá komoly figyelmet fordítanunk? Ha csak csekély mértékű a szervezetben ennek a nyomelemnek a hiánya, különböző reakciók fordulhatnak elő; kezdetben inkább diffúz panaszok jelzik a problémát.

A cinkhiány miatt gyengül az immunrendszer, amivel összefüggésben például gyakrabban lépnek fel megfázásos megbetegedések. Ha a hiány hosszabb időn keresztül fennáll és az állapotot a cink pótlásával nem ellensúlyozzuk, különféle súlyosabb tünetek következhetnek be.

A cinkhiány okainak felismerése

Az egyoldalú táplálkozás és a rendszeres alkoholfogyasztás cinkhiányt vonhat maga után – az egészségtelen táplálkozás egy fontos tényező, amire figyelni kell. Hashajtó vagy fogamzásgátló tabletták rendszeres szedése ugyancsak hiányt eredményezhet. Ráadásul az idősebbeknek, gyermekeknek és várandósoknak magasabb a cinkszükségletük. Maga a stressz is meghatározó lehet a cinkhiány kialakulásában. Az esetek egy részében pedig örökletes zavar is megállapítható a cinkanyagcserében.

A tünetek értelmezése

A túl alacsony cinkbevitelre a szervezet különböző panaszok fellépésével reagál. A fokozott hajhullás és a rosszul gyógyuló sebek is jelek lehetnek, illetve halmozottan fordulhatnak elő fertőzések és gyulladások. A cinkhiány általában különféle bőrproblémákért tehető felelőssé, de depresszív hangulatoknál is szóba kerülhet, ahogyan az akaratlan súlycsökkenés esetén is gondolnunk kell rá. Ha ezek közül valamelyik, vagy akár több tünet is megjelenik, valószínűleg a szervezetben kialakult cinkhiány az oka.


Forrás: https://www.nepbetegsegek.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!