Táplálkozási tényezők a rákképződésben

Szerző: Szimpatika
A diétás tényezők közül a kutatók a legnagyobb figyelmet a zsír szerepének szentelték. Nemzetközi tanulmányok bizonyítékokat szolgáltattak arra, hogy a magas zsírtartalmú táplálkozás fokozza az emlő-, a vastag- és a végbélrák kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok szerint a telített zsírok fogyasztásának kiemelten kockázatnövelő szerepe van.

A vastagbélrák vonatkozásában lakossági szinten végzett tanulmányok során összefüggést találtak az egy főre eső hús- és állatizsír-fogyasztás mértéke és a rák előfordulásának gyakorisága között.

A zsírfogyasztással kapcsolatban megoszlanak a szakmai vélemények. Mivel maga a zsír nem tartalmaz rákkeltő anyagokat, sokkal fontosabb, hogy a sütéshez használt zsír vagy olaj többszöri használata az, amit kerülni kell, és ugyancsak kerülni kell a húsok túlsütését.

A zsiradékok közül is külön figyelmet szenteltek a magas koleszterinfogyasztás szerepének. Egyes tanulmányok bizonyítékot szolgáltattak a magas koleszterintartalmú étrend és a vastagbélrák, továbbá az emlő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák előfordulása közötti kapcsolatra. Ellenvetésként megemlítik, hogy a magas koleszterintartalmú étrend egyéb állati eredetű tápanyagokban is gazdag, az észlelt kapcsolatot tehát nem lehet egyértelműen csak a koleszterin szerepének betudni.

Az eddigi tanulmányok szerint a növényi eredetű zsiradékok fogyasztása nem jön szóba kockázati tényezőként a rákkal kapcsolatban, sőt egyes tanulmányok szerint az olívaolaj fogyasztása bizonyos fokú védelmet jelenthet az emlő- és vastagbélrák kialakulásával szemben.

A fehérjék szerepe

A nagymértékű húsfogyasztás – és itt elsősorban marha-, sertés- és juhhúsról, azaz ún. vörös húsok fogyasztásáról van szó – növeli a vastagbél-, prosztata- és hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. A húsoknál maradva arra is vannak bizonyítékok, hogy az erősen sózott, szárított, pácolt és füstölt húsok rendszeres fogyasztása növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A gyomorrák Japánban még 1-2 évtizeddel ezelőtt is észlelt rendkívüli gyakoriságát ezzel magyarázták. Az utóbbi évtizedekben azonban ott is csökkent a gyomorrák előfordulásának gyakorisága, amit a változóban lévő táplálkozási szokásokkal magyaráznak.

Nitrózaminok

Egy időben roppant nagy port vert fel az a feltételezés, hogy a húsok tartósítására használt nitritekből, nitrátokból és a fehérjék emésztése során keletkező bomlástermékekből (aminok, amidok) a szervezetben N-nitrózaminok keletkeznek. Állatkísérletekben pedig a legkülönbözőbb nitrózaminok erős rákkeltőknek bizonyultak. Nitriteket, nitrátokat nem csak a húsok, hanem a zöldség- és főzelékfélék, sőt a szalonna, a sör és a sajtok is tartalmaznak. Végül is az eddigi vizsgálatok nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy az élelmiszerek magas nitrit- és nitráttartalma például a gyomorrák vonatkozásában kockázati tényező lehet.

A sütéskor keletkező rákkeltő anyagok

A húsféléknél maradva feltétlenül meg kell említeni, hogy kiterjedt tanulmányok tanúsága szerint azok elkészítése (sütése, grillezése) során is képződhetnek rákkeltő anyagok. A Lyonban székelő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség illetékes munkacsoportja meg is állapította, hogy a hússütés különböző módozatai során képződött égéstermékek egy része állatkísérletben rákkeltőnek bizonyult. Arra vonatkozóan azonban, hogy azok emberre nézve milyen kockázatot jelentenek, nem vontak le egyértelmű következtetéseket. Vannak olyan közlések, melyek szerint a rendszeres sülthús-fogyasztás az emlőrák és egyéb hormonális hátterű ráktípusok tekintetében igenis kockázati tényezőt jelent. Mindenesetre célszerű tartózkodni attól, hogy az elkészítés során a húsféléket túlsüssük, felületüket feketére égessük, azaz mintegy elszenesítsük őket, mert az égéstermékek bizonyítottan számos rákkeltő anyagot tartalmaznak.

Az adalékanyagok szerepe

Jól ismert, hogy a fejlett élelmiszeripari eljárások során a legkülönbözőbb élelmiszerekhez tartósítás, ízesítés, küllemjavítás stb. céljából számtalan különböző, ún. adalékanyagot adnak. Ezek esetleges rákkeltő szerepére vonatkozóan még kevés vizsgálat történt. Igaz viszont, hogy a felhasznált vegyi anyagokat a törvény előírásai szerint rendszerint állatkísérletekben előzetes toxikológiai vizsgálatnak vetik alá. Ezen adalékanyagok végül rendszerint olyan kis mennyiségben kerülnek be a szervezetünkbe, hogy veszélyt igazán még akkor sem mindig jelentenek, ha történetesen nagy adagokban, tartósan adagolva, állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyulnak. Az ilyen anyagok élelmiszeriparban való felhasználását azonban rendszerint nem is engedélyezik.

Ezen szabály alól csak a szacharin esetében tettek kivételt: erről bebizonyították, hogy nagy adagokban és az állatok egész élete során történő adagolás esetén az a húgyhólyagrákok gyakoribb előfordulását eredményezi. Lakossági vizsgálatokban viszont egyértelműen bizonyították, hogy a szacharin olyan mennyisége, amely az ember szervezetébe akár egy életen keresztül történő használat során bejuthat, nem jelent a rákképződés vonatkozásában fokozott kockázatot.

Kávé és tea

Néhány éve nagy figyelmet keltett a Lyoni Nemzetközi Rákügynökség egyik munkacsoportjának állásfoglalása, mely a kávéfogyasztásnak az emberi húgyhólyagrák képződésben játszott szerepe mellett foglalt állást. Ugyanakkor az ügynökség a teát ilyen szempontból nem találta kockázati tényezőnek. Újabb tanulmányok szerint jelentős összefüggés van a kávéfogyasztás és a hasnyálmirigyrák, valamint a húgyhólyagrák előfordulása között. Más tanulmányok szerint viszont mind a tea-, mind a kávéfogyasztás egyenesen csökkenthati bizonyos rákféleségek kialakulásának kockázatát.


Végül néhány sorban szólni kell az élelmiszereket szennyező anyagokról is, mint potenciális rákkockázati tényezőkről. A mezőgazdaság, a gyümölcs- és zöldségtermesztés kemizációja következtében megvan a lehetősége, hogy növényvédőszer-maradványok kerüljenek szervezetünkbe, jóllehet nemzetközi és hazai előírások is szigorúan meghatározzák ezek megengedhető maximális szintjét a piacra kerülő termékekben.


Forrás: https://daganatok.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!