Táplálkozási tényezők a rákképződésben

2014. 08. 21.
|
A diétás tényezők közül a kutatók a legnagyobb figyelmet a zsír szerepének szentelték. Nemzetközi tanulmányok bizonyítékokat szolgáltattak arra, hogy a magas zsírtartalmú táplálkozás fokozza az emlő-, a vastag- és a végbélrák kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok szerint a telített zsírok fogyasztásának kiemelten kockázatnövelő szerepe van.

A vastagbélrák vonatkozásában lakossági szinten végzett tanulmányok során összefüggést találtak az egy főre eső hús- és állatizsír-fogyasztás mértéke és a rák előfordulásának gyakorisága között.

A zsírfogyasztással kapcsolatban megoszlanak a szakmai vélemények. Mivel maga a zsír nem tartalmaz rákkeltő anyagokat, sokkal fontosabb, hogy a sütéshez használt zsír vagy olaj többszöri használata az, amit kerülni kell, és ugyancsak kerülni kell a húsok túlsütését.

A zsiradékok közül is külön figyelmet szenteltek a magas koleszterinfogyasztás szerepének. Egyes tanulmányok bizonyítékot szolgáltattak a magas koleszterintartalmú étrend és a vastagbélrák, továbbá az emlő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák előfordulása közötti kapcsolatra. Ellenvetésként megemlítik, hogy a magas koleszterintartalmú étrend egyéb állati eredetű tápanyagokban is gazdag, az észlelt kapcsolatot tehát nem lehet egyértelműen csak a koleszterin szerepének betudni.

Az eddigi tanulmányok szerint a növényi eredetű zsiradékok fogyasztása nem jön szóba kockázati tényezőként a rákkal kapcsolatban, sőt egyes tanulmányok szerint az olívaolaj fogyasztása bizonyos fokú védelmet jelenthet az emlő- és vastagbélrák kialakulásával szemben.

A fehérjék szerepe

A nagymértékű húsfogyasztás – és itt elsősorban marha-, sertés- és juhhúsról, azaz ún. vörös húsok fogyasztásáról van szó – növeli a vastagbél-, prosztata- és hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. A húsoknál maradva arra is vannak bizonyítékok, hogy az erősen sózott, szárított, pácolt és füstölt húsok rendszeres fogyasztása növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A gyomorrák Japánban még 1-2 évtizeddel ezelőtt is észlelt rendkívüli gyakoriságát ezzel magyarázták. Az utóbbi évtizedekben azonban ott is csökkent a gyomorrák előfordulásának gyakorisága, amit a változóban lévő táplálkozási szokásokkal magyaráznak.

Nitrózaminok

Egy időben roppant nagy port vert fel az a feltételezés, hogy a húsok tartósítására használt nitritekből, nitrátokból és a fehérjék emésztése során keletkező bomlástermékekből (aminok, amidok) a szervezetben N-nitrózaminok keletkeznek. Állatkísérletekben pedig a legkülönbözőbb nitrózaminok erős rákkeltőknek bizonyultak. Nitriteket, nitrátokat nem csak a húsok, hanem a zöldség- és főzelékfélék, sőt a szalonna, a sör és a sajtok is tartalmaznak. Végül is az eddigi vizsgálatok nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy az élelmiszerek magas nitrit- és nitráttartalma például a gyomorrák vonatkozásában kockázati tényező lehet.

A sütéskor keletkező rákkeltő anyagok

A húsféléknél maradva feltétlenül meg kell említeni, hogy kiterjedt tanulmányok tanúsága szerint azok elkészítése (sütése, grillezése) során is képződhetnek rákkeltő anyagok. A Lyonban székelő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség illetékes munkacsoportja meg is állapította, hogy a hússütés különböző módozatai során képződött égéstermékek egy része állatkísérletben rákkeltőnek bizonyult. Arra vonatkozóan azonban, hogy azok emberre nézve milyen kockázatot jelentenek, nem vontak le egyértelmű következtetéseket. Vannak olyan közlések, melyek szerint a rendszeres sülthús-fogyasztás az emlőrák és egyéb hormonális hátterű ráktípusok tekintetében igenis kockázati tényezőt jelent. Mindenesetre célszerű tartózkodni attól, hogy az elkészítés során a húsféléket túlsüssük, felületüket feketére égessük, azaz mintegy elszenesítsük őket, mert az égéstermékek bizonyítottan számos rákkeltő anyagot tartalmaznak.

Az adalékanyagok szerepe

Jól ismert, hogy a fejlett élelmiszeripari eljárások során a legkülönbözőbb élelmiszerekhez tartósítás, ízesítés, küllemjavítás stb. céljából számtalan különböző, ún. adalékanyagot adnak. Ezek esetleges rákkeltő szerepére vonatkozóan még kevés vizsgálat történt. Igaz viszont, hogy a felhasznált vegyi anyagokat a törvény előírásai szerint rendszerint állatkísérletekben előzetes toxikológiai vizsgálatnak vetik alá. Ezen adalékanyagok végül rendszerint olyan kis mennyiségben kerülnek be a szervezetünkbe, hogy veszélyt igazán még akkor sem mindig jelentenek, ha történetesen nagy adagokban, tartósan adagolva, állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyulnak. Az ilyen anyagok élelmiszeriparban való felhasználását azonban rendszerint nem is engedélyezik.

Ezen szabály alól csak a szacharin esetében tettek kivételt: erről bebizonyították, hogy nagy adagokban és az állatok egész élete során történő adagolás esetén az a húgyhólyagrákok gyakoribb előfordulását eredményezi. Lakossági vizsgálatokban viszont egyértelműen bizonyították, hogy a szacharin olyan mennyisége, amely az ember szervezetébe akár egy életen keresztül történő használat során bejuthat, nem jelent a rákképződés vonatkozásában fokozott kockázatot.

Kávé és tea

Néhány éve nagy figyelmet keltett a Lyoni Nemzetközi Rákügynökség egyik munkacsoportjának állásfoglalása, mely a kávéfogyasztásnak az emberi húgyhólyagrák képződésben játszott szerepe mellett foglalt állást. Ugyanakkor az ügynökség a teát ilyen szempontból nem találta kockázati tényezőnek. Újabb tanulmányok szerint jelentős összefüggés van a kávéfogyasztás és a hasnyálmirigyrák, valamint a húgyhólyagrák előfordulása között. Más tanulmányok szerint viszont mind a tea-, mind a kávéfogyasztás egyenesen csökkenthati bizonyos rákféleségek kialakulásának kockázatát.


Végül néhány sorban szólni kell az élelmiszereket szennyező anyagokról is, mint potenciális rákkockázati tényezőkről. A mezőgazdaság, a gyümölcs- és zöldségtermesztés kemizációja következtében megvan a lehetősége, hogy növényvédőszer-maradványok kerüljenek szervezetünkbe, jóllehet nemzetközi és hazai előírások is szigorúan meghatározzák ezek megengedhető maximális szintjét a piacra kerülő termékekben.


Forrás: http://daganatok.hu/

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el