A biztonságos nyaralás feltételeiről

Szerző: Kalmár Lalita
Két hét van hátra a nyárból, az üdülési szezon még tart. Mire figyeljünk, ha egzotikus tájakra utaznánk? Hogyan készüljünk egy balatoni hétvégére? Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa a felmerülő kockázatokról és azok megelőzéséről beszélt.

Rengetegen választanak egzotikus utazási célpontokat a nyáron, melyekhez elengedhetetlen, hogy beoltassuk magunkat. Hogy kezdjünk neki?

Sokáig egyetlen oltóállomás létezett Magyarországon, mára azonban nagyon sokat változott az oltások elérhetősége. Ennek oka, hogy az utóbbi időben annyira megszaporodott a külföldi, főleg trópusi utazások száma, hogy ma már az ország majdnem mindegyik megyeszékhelyén létezik tanácsadás, ahol megfelelően kiképzett szakemberek látják el a megfelelő gyógyszerekkel, oltásokkal, illetve tanácsokkal az utazókat. A kötelező védőoltások mellett több ajánlott oltás is létezik, melyeknek alkalmazása soha nem felesleges. Ha maláriával fertőzött területre készülünk, minden esetben nagyon fontos, hogy időben elkezdjük szedni a kifejezetten erre a célra kifejlesztett, megelőző tablettákat. A gyógyszert az utazás előtt néhány nappal, vagy akár néhány héttel kell elkezdeni szedni, és a kinttartózkodás alatt is folyamatosan szedni kell. Sőt, sokszor hazaérkezés után is ajánlatos még egy ideig alkalmazni. Az oltóhelyeken minderről pontos tájékoztatást adnak, és fel is írják a gyógyszert.

A leggyakoribb megbetegedés az utazási hasmenés – ehhez nem kell a trópusokra utazni, elég, ha egy mediterrán országba látogatunk el, például Egyiptomba, Tunéziába, Görögországba vagy Spanyolországba. Ilyen esetre létezik egy tabletta, ami lerövidíti a betegség időtartamát, így az utazásra érdemes ebből is magunkkal vinni.

Ha elkaptuk a hasmenést, szükséges orvoshoz fordulnunk, vagy elég, ha beszedjük a tablettákat?

A betegséget vírus vagy baktérium okozza, melyet akár a csapvízből is elkaphatunk. Ha valaki megfelelő mennyiségű folyadékot tud bevinni a szervezetébe, és be tudja venni a tablettát, akkor nincs baj. A probléma ott kezdődik, ha a hasmenés hányással társul, így sem a gyógyszer, sem a folyadék nem marad a szervezetben, és a kiszáradás veszélye lép fel. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ha kisgyerekkel utazunk, mikor kell segítséget kérnünk?

Egy egészséges ember 2-3 nap alatt felépül egy ilyen betegségből. Gyerekek, idősek, illetve beteg emberek esetében azonban ez hosszabb ideig is eltarthat. A betegség szinte mindig hirtelen magas lázzal, nagy mennyiségű hasmenéssel és hányással kezdődik. A helyzet akkor mondható súlyosnak, ha 24-42 órán át nem megy le a láz, vagy ha véres lesz a hasmenés. Ha a hányás állandósul, és fellép a kiszáradás, mindenképp szakember segítségét kell kérnünk. Csecsemőnél a kiszáradás jelei lehetnek a száraz nyelv és a behorpadt kutacs.

A világ egyre több országában ütik fel a fejüket trópusi betegségek. Ön szerint mennyiben jelentenek veszélyt Európára?

Sajnos a folyamatosan melegedő klímával ezeknek a vírusoknak a terjedése elkerülhetetlen. Ma már Olaszországban is léteznek olyan szúnyogok, melyek a malária kórokozóját, illetve különleges trópusi betegségeket is hordozhatnak. Volt már példa olyan járványra, ami egy Indiából behozott vírust terjesztett. Egy indiai személy úgy érkezett az országba, hogy magában hordozta a betegség kórokozóját, az olasz szúnyogok megcsípték, és vitték át a kórt más emberekre. Ezekre a kisebb járványokra persze már fel lehet készülni. Mindemellett szeretném kiemelni, hogy Magyarországra ezek a megbetegedések jelenleg nem jelentenek veszélyt. Az viszont biztos, hogy sokkal szigorúbb egészségügyi ellenőrzésre lesz szükség a jövőben.

Belföldi utazás esetén mire érdemes figyelni?

Évekkel ezelőtt súlyos problémát jelentettek a különböző hasmenéses megbetegedések. A korszerűsített élelmiszer-technikai rendszerek segítségével azonban ma már alig ütik fel a fejüket ezek a járványok. A balatonfüredi eset nagy port kavart, de ez nem azt jelenti, hogy az egész országban baj van. Régen óriási szalmonellajárványok voltak, volt, hogy egyetlen étteremből 40-50 szalmonellával fertőzött embert vittek kórházba. Ma már inkább vírusos megbetegedésekről beszélhetünk, amelyek ellen nagyon nehéz védekezni. Ezek sokkal enyhébbek, kis hőemelkedéssel, hasmenéssel járó vírusok, egy-két napos kórképek. Ennek volt egy sajátos példája a balatoni szennyeződés. Nyáron a szúnyogok, kullancsok által terjesztett betegségek azok, amelyek problémát jelentenek. A Lyme-kór világszerte emelkedő tendenciát mutat. A kullancsok a leggyakrabban a vírusos agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt terjesztik, ami ellen nincs oltószer. Időben felismerve azonban jól gyógyítható, ezért érdemes azonnal orvosi segítséget kérni. A szúnyogok itthon veszélytelenek, leszámítva, hogy a szúnyogcsípés kellemetlen, egyesekből allergikus reakciót válthat ki és viszket, de alapvetően a magyarországi szúnyogok nagyon ritkán okoznak más megbetegedést.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!