Szeretethormonnal az izmok öregedése ellen

Szerző: Szimpatika
A szeretethormonként is emlegetett oxitocin az öregedéssel járó hanyatlás ellensúlyozásával segíti hozzá az idős izmokat a fiatalos működéshez. Egérkísérletekben az oxitocin az idős állatokban helyreállította izmaik regenerálódási képességét, és ennek következtében az izmok sokkal hatékonyabban gyógyultak, mint azoknál az állatoknál, amelyek nem kaptak oxitocint.

Az öregedő izmoknak csak egy kis szeretethormonra van szükségük. „Az oxitocin hatása gyors volt” – számolt be a Nature Communications június 10-i számában megjelent tanulmány társszerzője, Christian Elabd, a Kalifornia Egyetem berkeley-i fakultásának munkatársa. „Az idős egerek izomregenerálódása a fiatal egerek izomregenerálódásának körülbelül 80 százalékban felet meg.”

Egy, az oxitocin szintetikus változatából készült gyógyszert már engedélyezett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA), így az eredmény új terápiák kidolgozásához vezethet az öregedés izmokra gyakorolt hatásainak visszafordítására. A kutatásban szintén részt vevő Irina Conboy azonban hozzátette, hogy nincs olyan csodaszer, amellyel vissza lehetne fordítani az öregedés folyamatát. A kutatás következő szakaszában azt fogják vizsgálni, milyen szerepet játszhat az oxitocin az egészséges élettartam növelésében az állatoknál, és a kutatók arról is többet szeretnének megtudni, milyen, az öregedés elleni jótékony hatásokat fejthet ki emberek esetében.

Az izomregenerálódás képessége az életkor növekedésével párhuzamosan csökken, ami az izomtömeg fokozatos elvesztéséhez, degeneratív rendellenességekhez, végül pedig szervelégtelenséghez vezethet. Mivel a 60 éven felüliek aránya a népességben egyre gyorsabban emelkedik, a kutatók nagy erővel keresik azokat a módszereket, amelyekkel az időskori izomleépülés csökkenthető, vagy akár meg is állítható.


Forrás: www.natursziget.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!