Gyógynövények szívpanaszokra

Szerző: Szimpatika
Hétköznapi életünk során a gyakori, vagy a tűrőképességünket meghaladó stressz, a folyamatos lelki és testi igénybevétel neurovegetatív panaszokat idézhet elő. Ennek egyik tünete lehet a szív „elfáradása”, ami légszomjjal és általános gyengeséggel párosulva idősebb korban gyakrabban jelentkezik.

Szívünk működését kedvezően befolyásolhatjuk a megfelelő gyógynövényteákkal. Szervi elváltozások vagy diagnosztizált szívbetegség esetén pedig a kezelőorvos jóváhagyásával az orvosi kezelések kiegészítéseként is jótékony hatásúak.

A galagonya a legismertebb „szívvédő” gyógynövény, melynek virágos ágvégét és bogyóját is használják. Hatóanyagai javítják a szívizom oxigénellátását, teljesítményét anélkül, hogy felhalmozódnának a szívben. Ezért ez a gyógynövény tartósan is fogyasztható.

A galagonyát a középkorban emésztési panaszok, vesekő, menstruációs görcsök kezelésére használták. Szívpanaszok, „vízkór”, azaz szívelégtelenség okozta vizenyő kezelésére először Angliában alkalmazták a 17. században. Később, a 19. században idegi nyugtatóként és „szívnyugtatóként” történő alkalmazása is el­terjedt Európában.

A galagonyával végzett kettős vak, placebokontrollos vizsgálatok során a kezelés eredményességét a fizikai terhelhetőség, a szív teljesítményének növekedése és a panaszok mérséklődése bizonyította. Egy másik vizsgálat szerint a galagonyakezelés csökkentette a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását. Bizonyított, hogy a galagonyakezelés csökkenti a szíveredetű halálozást enyhébb fokú szívelégtelenségben szenvedőknél. Ebben a növény szívritmuszavar-ellenes hatása is közrejátszhat.

A galagonya hatásait jól kiegészíthetik az olyan nyugtató gyógynövények, mint pl. a citromfű, mely ideges alvászavaroknál is kitűnő hatását az illóolajnak (citronella és citrál) köszönheti.

A népi gyógyászatban a citromfüvet teakeverékekben számos betegségre – többek között idegerősítőként, görcsoldóként, emésztésjavítóként, gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak esetén, illetve nyugtatóként, szívpanaszokra, megfázás, sőt herpesz kezelésére is – alkalmazzák.

A gyógynövényekből készült teát langyosan, lassan kortyolgassuk, naponta legalább két alkalommal: legjobb reggeli után és délután, vacsora előtt.

 

Prof. Dr. Szabó László Gy. ny. egyetemi tanszékvezető tanár

Forrás: https://www.paramedica.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!