Van értelme párizsit venni?

2014. 08. 30.
Szerző: Szimpatika
Belegondoltak már, hogy mennyi felesleges dolgot tesznek a párizsiba, és milyen drága, ha előrecsomagolva vesszük meg? Mi van benne, és mit vehetünk helyette? Utánaszámoltunk.

Az előrecsomagolt élelmiszerek jóval drágábbak és környezetterhelőbbek csomagolatlan, kimérős társaiknál. Most megnézzük, mi a helyzet a felvágottak terén. Mennyivel fizetünk többet a csomagolt párizsiért, és mi mindent vehetnénk még helyette, ha elzarándokolnánk a húsos pulthoz?

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, elmentünk az egyik szupermarketbe, ahol első körben megnéztük, mennyi húst tartalmaznak a párizsik. A legalacsonyabb 47%-os volt, a legmagasabb 75% húst tartalmazott. Hogy milyen húst? Inkább nem gondolunk bele. És mi van bennük még?

Ugyanebben a boltban a legolcsóbb kimérős sonka ára 969 Ft/kg (füstölt-főtt pulykaalsócomb), a legdrágább kimérős Brandenburgi füstölt sonka ára 3490 Ft/kg, hústartalom 100%.

Vagyis a kimérve kapható sonkáért ugyanannyit kell fizetnünk, mint a jobb minőségű párizsiért. De menjünk tovább. A legjobb minőségű sonkák kilónkénti ára kb. 5000-10 000 Ft között mozog, persze lehetnek eltérések. Ezek már prémium minőségűek, hústartalmuk 100%, és nem tartalmazzák a felesleges összetevőket. Hogyan építhetnénk be ezeket a mindennapjainkba?

Mi lenne, ha kevesebb húst ennénk, mondjuk feleannyit, mint előtte?

Ha egy héten 3 előrecsomagolt csomag 10 dkg-os párizsit elhasználunk, az a drágábbal számolva kb. 1000 Ft. Ebből már vehetünk 15-20 dkg prémium sonkát, amit a húsos napokon tehetünk a szendvicsbe. A húsmentes napokat aszalt paradicsommal, sajttal, zöldségekkel „vészelhetjük át”. A szendvicsbe kerülhet almaszelet, reszelt répa, bazsalikomlevél, de a variációk száma szinte végtelen.


Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!