Az immunrendszer és lelkünk békéje

2014. 09. 01.
Szerző: Szimpatika
Régen felfigyeltek már arra az emberek, hogy tartósan feszültségekkel, stresszel, frusztrációval teli élethelyzetekben jellemzőbb egyes betegségek gyakoribb jelentkezése vagy kialakulása, mint pl. a fertőzéseké vagy a ráké, mivel ilyenkor az ellenállóképesség testi és lelki értelemben egyaránt csökken.

Hogy test és lélek elválaszthatatlanul összefonódnak, állandó kölcsönhatásban vannak, az mindenki számára nyilvánvaló, de hogy hogyan is épül fel, hogyan működik ez a kapcsolat – ezt kutatja egy alig néhány évtizedes tudományág, a pszichoneuroimmunológia.

A szoros kapcsolatot igazolja, hogy mind a psziché, mind az immunrendszer nélkülözhetetlen szerepet játszik a külvilághoz való, előnyünkre szolgáló, fennmaradásunkat biztosító alkalmazkodásunkban testi és lelki értelemben egyaránt – és egyúttal a külvilágtól való elhatárolódásunkban, egyéniségünk megőrzésében is.

Sajátos szempontjaik alapján a szakemberek három személyiségtípust körvonalaztak: a B a kiegyensúlyozott, amelyre a legtöbben vágyunk, és amelyet fenntartani szeretnénk. Az A az egoisztikus: versengő, erős önbizalmú, állandóan az idő szorításában élő, ellenséges érzületektől sem mentes alkat (ezek a személyiségjegyek szív- és érproblémákkal, magas vérnyomással, gyomorfekéllyel hozhatók kapcsolatba). A C–t, amelyet a gyakori kapcsolódás  okán rákhajlamos személyiségnek is hívnak, a konfliktuskerülés, konformitás, bizonytalankodás, a negatív indulatok kifejezésének képtelensége jellemzi.

A pszichoneuroimmun-rendszer segít feldolgozni, túlélni az olyan negatív környezeti hatásokat, mint a gyász, munkanélküliség, bizalomvesztés, csalódás, válás, fogyatékosság, rokkantság – és ennek csődje vezet el a szorongáshoz, depresszióhoz, legsúlyosabb esetekben az önpusztításhoz is. Számos betegség kialakulásában játszanak szerepet a lélek és az immunrendszer kapcsolatának zavarai. Közülük legismertebbek az allergiák, az autoimmun betegségek és a rák. Másfelől hatékony együttműködésük segít az egyénnek kikerülni a gödörből, és újjáépíteni önmagát.

A pszichoneuroimmun biológiai rendszer középpontjában mellékvesehormonok, az adrenalin és egyes szteroidok állnak: általuk jönnek létre a hatékony elhárító „vészreakciók”. A veszély elmúltával termelődésük csökken, ha azonban nincs megoldás egy tartós stresszhelyzetre, a szervezet kimerülését is termelődésük csökkenése jelzi. A tartós stresszhelyzetek önmagukban is számos immunfunkció romlásához vezetnek, ez a szaporodó fertőzések, rákos megbetegedések egyik háttértényezője.

A családi, közösségi, társadalmi krónikus stresszhelyzetek, a létbizonytalanság, a kilátástalanság, az eltűnt jövőkép, a bizalmatlanság, a pesszimista szemléletmód terjedéséhez, a depressziós betegek számának gyors növekedéséhez vezetnek, mint erre magyar tudósok nemzetközileg elismert kutatásai elsőként rámutattak.

Szó szerint életfontosságú lehet, hogy valaki a tartós stressz által kiváltott, fenntartott szomorúság, szorongás, depresszió, kontrollálhatatlan düh és harag mókuskerekéből kikerülhessen. Vannak gyógyszerek, amelyek segítenek, ha a helyzet súlyosabbra fordul, de az egyén önmagára támaszkodva, lelki tartalékait aktiválva, stresszoldó technikákat elsajátítva, relaxációs módszerek alkalmazásával segíthet önmagán a legjobban. Ezek elsajátításához azonban feltétlenül szakember segítségét kell igénybe venni! Minden ember életében vannak támaszok, még ha nem is mindig ismeri fel azokat: család, őszinte barátok, akár egy hűséges állat, legfőbbképp pedig a hit, amelyekre támaszkodhat. Kezdetben legalább annyira, hogy elfogadja: lehet kiút a mélyből. Egy egész társadalom beteg lelkiállapota azonban csak a megbetegítő körülmények együttműködésen alapuló közös megváltoztatásával oldható fel. Igaz, hogy lelki egészségünk sokban függ társadalmi környezetünk reményeitől, jövőjétől – de kilátástalanságától is. Legalább ennyire igaz azonban az is, hogy beteg, pozitív jövőkép nélküli emberek nem tudnak egészséges társadalmat építeni.


Forrás: Prof. Nékám Kristóf / Hölgyvilág

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!