Hőguta az autópiacon

2014. 08. 31.
Szerző: Sallai Ervin
Jó, mi? Virítós. Kikönyökölnél belőle az Aranyparton. Látom én. Okos gyerek vagy. Ebben a hőségben is hideg fejjel nézelődsz a kocsik között. A terepjáró nyár végén mindig kitűnő választás. Csajokat felszedni, strandra hűtőtáskákat belepakolni, kirándulni, vagy fesztiválon riogatni a hipsztereket, egyaránt kiváló.

Csak megállsz egy grínpíszes mellett, már van miről beszélgetni. Meg aztán két-három mozgássérült parkolót is el lehet vele foglalni, gond nélkül. Mondjuk, ezen most magyar rendszám van, de intézhetünk okosba’ szlovákot.

Nem tudom, nyáron vagy télen akarod majd többet használni, úgyhogy elöl nyári gumik vannak, hátul meg téliek. Különben is, felborult már ez az egész évszakdolog. Volt karácsonykor hó? Ugye, hogy nem. Ha meg mégis leesik, mint múltkor március 15-én, majd tolatsz.

Tetőcsomagtartó? Hogyne lenne. Betettem az ülés alá. Nagyon masszív. Elbír egy másik ugyanilyen kocsit fejjel lefelé, ha kell alkatrésznek. És kelleni fog, elhiheted. Mondjuk, autópályán 150-nél olyan közegellenállása van, hogy eltolja az egész légkört. Hallod? Elmész a Mátrába kirándulni, azt viszed magaddal a pesti szmogot. Ha nagyobbat gyorsulsz, úgy ellöki a sztratoszférát, hogy Baumgartner az ejtőernyőjével melléugrik a Földnek.

Jól látod, a kilométeróra nem működik, de Amerikában már nem is szerelnek a kocsikba, mert elvonja a figyelmet a vezetésről. Ha nagyon érdekelnek az adatok, kapcsold be a GPS-t a mobilodon, azt az majd riogat, ha túl gyorsan mész. A benzinmutató is beesett, de az tök fölösleges, lényeg, hogy ha kutat látsz, tankold tele mindig.

Olajcsere mikor volt? Úgy nézek ki, mint egy történelem szakos egyetemista? Ne éljél már annyira az idő bűvkörében, kis barátom. Minden hétfőn szoktam beletölteni egy liter friss olajat, aztán a henger majd kitaszítja a régit, ami nem kell a tömítéseknél. Szelfklíning, érted? Öntisztulós. De ha te annyira odavagy a dátumokért, írhatunk a szervizkönyvbe, amit csak akarsz. Hány kilométer van benne? Mennyi legyen? Nálunk első a vevő.

A klíma az úgy hűt, hogy mirelitet fagyaszthatsz vele, de csak ha gyorsan mész. Ha dugóban állsz, meleget fúj, de az nem baj, mert ha állsz, minek a hideg? Ki tudsz szállni levegőzni meg legyezni magad, nem? Legalább stírölheted a többi autóst.

Ja, a hifi, az tényleg nem szól. Fölösleges is lenne, mert a szakadt kipufogótól úgysem hallanád. De az RDS kiírja, hogy milyen számot nem hallasz, úgyhogy dúdolhatod. Kész Megasztár vagy, tudom én azt ránézésre.

Jó beleülni, mi? Királynak érzed magad. Tip-top az egész. Nem kamu a hirdetés. A fogyasztás megáll 13 literben. Csak ne mozdulj meg vele, mert akkor zabálja a benzint. De egyébként is, hova mennél ebben a dögmelegben? Elég, ha túráztatod óvatosan a motort a panelházak között. Hadd lássák, hogy telepjáród van.

Persze, hogy vannak rajta kisebb rozsdafoltok, de az most divat. Rusztikus. Legalább nincs antagonisztikus ellentét a külcsín és a belbecs között… Nem. Nem lefullad, hanem startstop-rendszere van. Ha kinyomod a kuplungot, elmegy az alapjárat és leáll a motor. Így nem fogyaszt annyit. Úgyhogy ne nyomkodd fölöslegesen a kuplungot. Ja, mert ha nem megy a motor, akkor szervokormány sincs, és ezt a nagy dögöt anélkül nem könnyű irányítani, nekem elhiheted.

Nem a lengéscsillapítókkal van baj. Azért dől előre a kocsi, mert orrnehéz a sok tükörre akasztott wunderbaumtól. Akaszd le, vidd el a MÉH-be, és visszakapod a kocsi árának a felét.

Na, tetszik, mi? Most vidd el, míg tombol a nyár, hadd szívja magába a fekete szín a meleget. Majd télen visszajössz, addigra szerzek neked egy kabriót.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!