A gyógyszerhulladékról

Szerző: Csimár Kamilla
Egyes becslések szerint Magyarországon évente közel 2000 tonna gyógyszerhulladék keletkezik. Ennek csak töredéke (kb. 12%-a) kerül vissza a patikákba, hogy aztán onnan továbbszállítva, biztonságos körülmények között megsemmisítsék.

A lejárt gyógyszerekről, a problémákról és a lehetséges megoldásokról dr. Müller Szilviával, az óbudai Zöldkereszt Patika gyógyszerészével, a Gyógyszerészek a Földért Környezetvédelmi Alapítvány alelnökével beszélgettünk.


Mi történik a gyógyszerekkel, amikor lejár a szavatossági idejük? Hogyan változik a hatóanyag?

Van olyan szer, amelyben idővel toxikus folyamatok indulnak be, és így mérgezést okozhatnak (mérgező anyagok a ható- és a segédanyag kölcsönhatására is kialakulhatnak).

Kevésbé rossz az a helyzet, amikor bomlani kezd a hatóanyag, és így a gyógyszernek csökken a hatása. De egy vérnyomáscsökkentő vagy értágító gyógyszernél ez is veszélyes lehet. Ugyanez fennáll a neurológiai betegségek esetében is, amikor a páciens normál életvitelének érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazzon az adott szer.

A harmadik eshetőség, hogy olyan, a szervezettel kölcsönhatásba lépve egyébként nem káros anyagok szabadulnak fel, amelyek viszont egyéb, normál hatású gyógyszerrel reagálva a másik hatását erősítik, vagy gyengítik.



Mennyire veszik komolyan a betegek a lejárati dátumokat?

Az emberek nagy többségben komolyan veszik a szavatossági időt. 2005 óta kötelesek a patikák visszavenni a lejárt gyógyszereket. A páciensek már abban az időben is hatalmas zacskókkal hordták a fölösleget, amikor még nem volt kihelyezett, egyutas gyűjtőláda; és azóta is, ha véletlenül idő előtt betelik, vagy nincs kint éppen a láda, kénytelenek vagyunk zacskókban gyűjteni, mert folyamatosan, nagy mennyiségben kerülnek vissza hozzánk a gyógyszerek.

Miért van ennyi felesleg? Nem pazarlás ez?

De, egyértelmű pazarlás. Összetett a probléma, mind a gyártók, mind a páciensek oldaláról. Gyakran látjuk, hogy a betegek inkább kiváltják egyszerre, nagyobb mennyiségben a felírt gyógyszert, mint hogy később visszajöjjenek újabb adagért – talán mert félnek, hogy hiánycikk lesz, vagy hogy később már nem lesz rá pénzük… Főleg az idősekre jellemző ez a magatartás: amikor megkapják a nyugdíjukat, kiváltják belőle a gyógyszereket, akár 2-3 hónapra előre. Ezzel akkor van probléma, ha időközben kiderül, hogy nem sikerült megtalálni a legmegfelelőbb hatóanyagú gyógyszert – ilyenkor a kezelés közben állítja át az orvos a beteget egy másik gyógyszerre (általában a vérnyomás- és koleszterincsökkentőknél szoktuk ezt tapasztalni). Ebben az esetben az előre kiváltott többhavi gyógyszer mehet a kukába.

Mi történik akkor, ha nem a patikába kerül vissza a gyógyszer, hanem a szemétbe megy?

Az ember talán azt gondolná, hogy a legveszélyesebb az, ha a maradék gyógyszer a kommunális hulladékkal együtt a szeméttelepre jut. Valóban, innen is bekerülhet az esővel a talajvízbe. De szerintem sokkal veszélyesebb, amikor nem a háztartási hulladékba kerül, hanem egyéb szeméttel együtt, „csak úgy, a nagyvilágban” eldobálják a maradék gyógyszereket. Aligha lehet rosszabbat elképzelni, mint hogy az eldobott hormontartalmú gyógyszereket (például fogamzásgátlókat) az eső bemossa a talajba, vagy még szerencsétlenebb esetben, a szerek közvetlenül bekerülnek a hegyi patakokba, forrásokba, természetes vizekbe. Az eredmény: mérgezés, egészségkárosodás lehet, a természetes élővilág károsodása mellett.

Akik gyógyszerbeadásra fecskendőket és tűket használnak, azoknak mindig azt javasoljuk, hogy a használt eszközöket hozzák vissza a patikába, nehogy az otthoni szemeteszacskót kiszúrva sérülést okozzon.

A használt kábító, fájdalomcsillapító tapaszokat pedig jegyzőkönyvvel veszi át a gyógyszerész minden gyógyszertárban. Azt véletlenül sem szabad a szemétbe kidobni!

Hová kerül a patikákból a felesleg?

Ha a patikában betelik az egyutas gyógyszerhulladék-gyűjtő, akkor kérésre a két országos gyógyszer-nagykereskedő cég begyűjti, és elszállítják. A nagykereskedő telephelyeiről az általuk és a gyógyszergyártók által fenntartott nonprofit szervezet továbbszállítja a győri és a dorogi szemétégetőbe, ahol biztonságos körülmények között megsemmisítik.

Ön szerint hogyan lehetne a pazarlást mérsékelni?

Amerikában és Japánban működik szerintem a legjobb rendszer, ami követendő példa lehetne számunkra. Ott minden beteg személyre és a terápiára szabottan kapja meg a gyógyszeradagját, így nem történhet meg az, hogy egy tíznapos antibiotikus kezelésre olyan kiszerelésű gyógyszert kell kiváltani, amiből biztos, hogy vissza fog maradni jó pár szem. A tendenciákon kellene változtatni, a felírási szokásokon és a kiszereléseken. Arról már nem is beszélve, hogy ha szemenként lehetne adagolni a gyógyszereket, azzal mennyi csomagolóanyagot is megspórolhatnánk.

A Gyógyszerészek a Földért Környezetvédelmi Alapítványt éppen az ehhez hasonló problémák hívták életre. Mit sikerült elérni a 2003-as alapítás óta?

Az alapítványt azért hoztuk létre, hogy országos szinten összefogva megszervezzük és koordináljuk a patikák környezettudatosabb működését: a felgyülemlett általános papírszemetet és a műanyagokat összeszedjük és elszállítjuk újrahasznosításra; a fel nem használt és lejárt patikai alapanyagokat szintén összegyűjtjük és megsemmisíttetjük. Emellett szorgalmaztuk, hogy a patikák környezetbarát termékeket forgalmazzanak, és hogy a csomagolóanyag-gyártók álljanak át a környezetbarát papírok használatára. És örömmel mondhatom, hogy ami célt kitűztünk magunknak, azt teljes mértékben el is értük. Megtettünk mindent, amit megtehettünk, és tíz év alatt egy sikeresen működő projektet engedhettünk az útjára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!