Betegségmegelőzés sörrel

Szerző: Szimpatika
Tegyük a szívünkre a kezünket: ha nyár, akkor legjobban egy, a csapból/üvegből/dobozból frissen „facsart”, „jópofácska” sör esik. Ami amellett, hogy frissít, rengeteg pozitív élettani hatással is bír. Persze távol van a gyógyszer-kategóriától, de a sörről annak sem kell lemondania, aki egyébként az egészséges életmód híve.

Kezdjük az alapoknál

Kevés sör létezik humulus lupulus, ismertebb módon: komló nélkül. A toboz alakú virágairól felismerhető, egészségstimuláló kúszónövény gyógynövényként is ismert, megtalálható különböző teakeverékekben, sőt tabletta formájában is kapható. Forrázatát nyugtató és enyhe altató hatása miatt fogyasztják, de kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére is ajánlott. Szintén az anyatejen keresztül hatva az érzékenyebb babák nyugtatására is használatos. (Természetesen minden esetben szigorúan az orvossal folytatott konzultáció után!)

Sörkészítésnél aromát, illatot, zamatot, keserűséget biztosító anyagként és természetes tartósítószerként „népszerű”. Hogy nyugtató, altató, emésztést elősegítő hatású, azt már tudjuk, de antioxidásként ható összetevői, melyek akár a rák gyógyítását is elősegíthetik, kevésbé ismertek.

Sör, receptre?

Bizony, különböző kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a folyékony kenyér pozitív hatással bír a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ez annak is köszönhető, hogy csökkenti a vérben az LDL-, azaz az ártalmas koleszterin szintjét, de növeli a HDL-, vagyis a „jó” koleszterin szintjét, és pozitív hatással van a vérkeringésre. Mértékletes fogyasztása (férfiaknál maximum napi 40 gramm – kb. 2 pohár, nőknél maximum napi 20 gramm – kb. 1 pohár) 50%-kal csökkenti a szívinfarktus előfordulásának esélyét azáltal, hogy gátolja az artériákban a lerakódások és a véralvadék kialakulásának esélyét. Hasonló hatással bír a stroke-megelőzés esetében is.


Forrás: https://www.orvosok.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!