Laktózérzékenyen is fogyasszon tejtermékeket

2014. 09. 04.
Szerző: Szimpatika
Tejtermékek fogyasztása után fellépő hasmenés, puffadás, hasi görcsök – néhány tünet, melyek laktózérzékenységre utalhatnak. Az állapot egyre több embert érint kisebb-nagyobb mértékben, hazánkban az egészséges lakosság közel 15%-a tejcukorérzékeny. Bár elsőre sokan megijednek, hogy teljesen ki kell zárniuk táplálkozásukból a tejtermékek fogyasztását, valójában nem ennyire szigorú ez a diéta.

A laktózérzékenyek étrendjéről Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa beszélt.

Tejcukor-érzékenység vagy tejfehérje-allergia?

A köztudatban gyakran keveredik a két fogalom. Sok laktózérzékeny kerüli teljes mértékben a tejtermékek fogyasztását, pedig esetükben nem szükséges olyan szigorú diétát folytatni, mint a tejfehérje-allergiásoknál. Ha a tejes ételek fogyasztása panaszt okoz, akkor mihamarabb vizsgáltassuk ki, hogy a tej melyik összetevője okozza a problémát, ugyanis a kezelése eltérő a két kórképnek, ráadásul más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket.

Bűnös tejcukor

A laktóz, azaz a tejcukor tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Emésztéséhez szükség van egy laktáz nevű enzimre, amely a tejcukrot egyszerű cukrokra bontja le. Előfordulhat, hogy a vékonybélben nem, vagy csak kevés mennyiségű tejcukorbontó enzim termelődik – ebben az esetben az emésztés nem megy végbe tökéletesen, az emésztetlen tejcukor gázképződéshez vezet a vastagbélben. 2 gramm tejcukorból (fél deciliter tejben ennyi található meg) közel másfél liter hidrogéngáz képződhet.

Hátterében legtöbb esetben a vékonybél nyálkahártyájának károsodása áll. Gyakran tapasztalható csökkent laktázenzim-működés antibiotikum-kúra, bélfertőzés után, illetve társulhat más betegségekhez is, mint például lisztérzékenység, vagy Crohn-betegség. Nagyon ritka esetben fordul csak elő a veleszületett tejcukorérzékenység.

Továbbá érdemes megjegyezni, hogy az életkor előrehaladtával egyre kevesebb laktáz enzim termelődik, így nem ritka, hogy felnőttként az embernek fokozatosan csökkentenie kell a tejtermékek fogyasztását.

Diagnosztizálásában legelterjedtebb módszer a hidrogénkilégzési teszt, melynek során laktóztartalmú folyadék fogyasztását követően a lélegezet hidrogéntartalmát vizsgálják (ennek magas értéke esetén valószínűsíthető a laktózintolerancia).

A laktózérzékenység tünetei:

A tünetek megjelenése általában a tejcukortartalmú étel fogyasztása után fél-két órával jelentkezik. Gyakori tünetei közé tarozik:

  • Hasmenés
  • Puffadás
  • Hányinger, hányás
  • Hasi görcsök
  • Rossz közérzet
  • Migrén

„Fontos megjegyezni, hogy jelentős egyéni eltérések lehetnek a tejcukorbontó képesség tekintetében. Egyesek nyugodtan megihatnak egy tejeskávét reggel, míg mások a tejjel készült palacsintatészta fogyasztása után már szaladnak a mellékhelyiségbe, ezért a diéta szigorúságát mindig ez egyéni toleranciához mérten kell meghatározni!” – hívja fel a figyelmet Varga Dóra dietetikus.

Laktózérzékenység kezelése

Semmiképpen nem ajánlott a tej és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből, hiszen a szervezetünk legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, de a tejben a fehérje, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor is optimális arányban található meg.

A legtöbb tejcukorérzékeny nem tolerálja a tejet, számukra megoldást jelenthetnek a tejcukormentes termékek, illetve a növényi tejek fogyasztása. Utóbbiból érdemes mindig a kalciummal dúsított változatot választani.

Fontos: A „tejcukormentes” kifejezést akkor lehet egy termékre ráírni, ha 100 grammjában kevesebb, mint 0,1 gramm tejcukor található!



A savanyított tejtermékeket – joghurt, kefir – a legtöbb laktózérzékeny kis mennyiségben jól tolerálja, mivel 20-40%-kal kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej, de ezekből is kapható laktózmentes változat. Túró szintén fogyasztható a legtöbb esetben, tejcukortartalma a savanyított tejtermékekénél is alacsonyabb. Sajtok közül a lágy, friss, nem érlelt sajtok magasabb tejcukortartalommal rendelkeznek, míg a kemény, hosszú érlelési idejű sajtok szinte laktózmentesnek mondhatóak.

Amint valaki megtudja, hogy laktózérzékeny, felvetődhet benne a kérdés, hogy a vajat, illetve a margarint ki kell-e iktatni az étrendjéből. A dietetikus szerint az egyéni tolerancia függvényében alkalmazásuk megengedett, viszont a teljesen tejcukormentes készítmények több fajtáját is megtaláljuk, így a ezekről a zsiradékokról sem szükséges lemondani.

Tipp: Kapható csepp vagy kapszula formában laktáz enzim, mely lehetővé teszi, hogy bármikor megehessünk egy tejes fagylaltot a kínzó tünetek megjelenése nélkül!

Vigyázzon a péksüteményekkel, készételekkel, gyógyszerekkel!

Bár elsőre sokan nem gondolnák, de a hívogató péksüteményekben is előfordulhat laktóz, mind a töltelékekben, mind a tésztájukban, így aki fogyasztásuk után a már említett tüneteket tapasztalja, inkább iktassa ki ezeket az étrendjéből! Ugyanez a helyzet a készételekkel és a szósz- és levesporokkal is, sőt, a gyógyszerek jelentős része hordozóanyagént laktózt tartalmaz, így mielőtt megvásárolná őket, tájékozódjon, tartalmaznak-e tejcukrot!


Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!