E-cigaretta: a WHO a veszélyekre figyelmeztet

Szerző: Szimpatika
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentésében az e-cigaretták elleni szigorúbb fellépést szorgalmaz. A szervezet megtiltaná az elektromos cigaretták beltéri használatát, valamint fiatalkorúaknak szánt reklámját és árusítását.

A jelentés szerint vannak arra utaló jelek, hogy az e-cigaretta kevésbé káros, mint a hagyományos, de így is veszélyt jelent a fiatalkorúakra, a terhes anyákra és a magzatra is. A WHO szerint az e-cigarettából származó légnemű anyag nem csak “vízpára”, ahogy a reklámokban szerepel, hanem más elemeket is tartalmaz. - Én már nem vagyok tizenéves, úgyhogy engem nem érint a kérdés. Nem tudom, lehet, hogy tévedek, de ez kevésbé veszélyes, mint a cigaretta – vélte egy férfi.

A szakemberek is óvatosságra intenek.

- Az a WHO szerepe, hogy figyelmeztesse az embereket arra, hogy ez nem triviális. Függést okozhat, és azt fenn is tartja. Ez jó a szenvedélybetegeknek és az erős dohányosoknak, de nem jó a magzatnak vagy a gyermekeknek – mondta Bertrand Dautzenberg tüdőgyógyász.

A WHO egészségügyi okok miatt szigorítaná az e-cigaretta árusításának és használatának szabályait. A szervezet több javaslatot is tett, például tilos lenne az elektromos cigarettát úgy reklámozni, hogy segít a dohányzásról való leszokásban, amíg ezt nem támasztják alá tudományos bizonyítékok.

A jelentés szerint a fiatalkorúak körében 2008 és 2012 között megduplázódott az e-cigarettát használók száma. A WHO külön kiemelte, hogy a gyümölcsökkel, édességekkel vagy alkoholos italok ízével ízesített keverékeket be kellene tiltani, amíg be nem bizonyosodik, hogy nem túl vonzóak a fiatalok számára.

A WHO külön aggodalmát fejezte ki, hogy az e-cigaretták 2013-ban 3 milliárd dolláros eladást elérő piaca nagyrészt a nemzetközi dohányvállalatok kezében van.

Forrás:  2014 euronews

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!