Aromaterápia: természetes illóolajokkal a gyógyulásért

2014. 09. 07.
|
Illatmécsese, illóolajjal teli kis üvegcséje, illóolajakkal készített fürdőfolyadéka sokunknak van, Magyarországon azonban egyelőre még csak gyerekcipőben jár az aromaterápia, melynek Nyugat-Európában nemcsak komoly hagyományai vannak, de rendszeresen alkalmazzák kiegészítő gyógymódként különböző orvosi kezelések mellett.

Feller Adrienne nemzetközi okleveles aromaterapeutát kérdeztük arról, mégis mi az aromaterápia lényege.

Tisztázzuk mindjárt a legfontosabbat: mit értünk aromaterápia alatt?

Az aromaterápia illóolajokkal, valamint növényi olajokkal dolgozó, egészségmegtartó holisztikus gyógymód, mely önállóan és kiegészítő formában egyaránt alkalmazható. Több évezredes múltra tekint vissza – gondoljunk csak Egyiptomra, ahol a fáraók bebalzsamozásánál már köztudottan alkalmazták az olajokat antimikrobiális tulajdonságuk és szakrális jelentésük miatt. Perzsiában Kr.e. 2000 tájékáról találtak egy agyag desztillálókészüléket, mely arra utal, hogy már akkor desztilláltak illóolajakat.

Miről van itt szó, egy tényleges alternatív gyógymódról vagy pedig afféle kellemes kedvtelésről?

Mindkettőről. Az aromaterápia alkalmas arra, hogy otthon kellemes hangulatot teremtsünk, illatos fürdőt vegyünk és csodálatos olajokkal kenegessük magunkat, melyeknek nem csak hangulatfokozó hatása van – bár az sem elhanyagolható –, de bizonyítottan erősítik az immunrendszert is. Az aromaterápiában két irányzat létezik: az angol, illetve a francia aromaterápia. Mindkét módszer kiváló a maga nemében. Az angol vonal sokkal óvatosabban nyúl az olajokhoz, csak pár cseppet használ és inkább masszírozáshoz, fürdőkhöz javasolja. A francia irányzat ennél sokkal összetettebb. Ők előszeretettel alkalmazzák az illóolajokat belsőleg, és a külső alkalmazásnál is jóval nagyobb mennyiségben használják ezeket. A francia aromaterápiánál komoly hangsúlyt kap az illóolajok kémiája és ezáltal a célzott aromaterápia. A francia aromaterápiát éppen ezért inkább aromatológiának nevezik, és ezt az irányzatot évekig tanulják az aromaterapeuták. A Magyarországon kapható könyvek mindegyike az angol irányzatot képviseli, mely sokkal inkább az egészség megőrzéséről, mintsem a betegségek gyógyításáról szól.

Vagyis az említett itthon kapható könyvek komolytalannak tekinthetők?

Dehogy, semmiképp! A szóban forgó könyvek nagyrésze remekül használható, de, mint mondtam, két különálló dologról van szó. Szakképzett aromaterapeutákat Magyarországon jelenleg csak mi képzünk, immáron tíz éve. Iskolánk mindkét irányzatot tanítja. A nálunk végzett hallgatók csak egy töredéke kapja meg az oklevelet, mivel a mércét nagyon magasra tettük. Ezért teljes biztonsággal állíthatom, hogy az okleveles aromaterapeutáink kiváló szakemberek.

Az aromaterápia tehát illóolajokkal dolgozik – de hogyan készülnek ezek az illóolajok?

Elsősorban desztillációval, ami a legtisztább olajat, a desztillátumot eredményezi, illetve az úgynevezett enfleurage útján, ami szerves oldószerrel történő kivonást jelent. Utóbbi alkalmazandó kényes, érzékeny növények, így például a tubarózsa esetében. Az enfleurage-zsal készült olajok jó minőségű abszolútumok. Ez persze nem kizárólagos, hiszen a citrusféléket például préselni szokás, így azokban az olajokban benne marad a növények viasza, illetve egyéb anyagok is.

Miként hatnak ezek az olajok?

A hatásmechanizmusukat még kutatják, de az bizonyos, hogy minden illóolaj 50-300 kémiai vegyület összessége, melyek lehetnek baktériumölő, vírusölő, fertőtlenítő, vérzéselállító, sejtregeneráló és még egy sor egyéb hatásúak. A parányi molekulák a sejtmembránon át jutnak a sejtekbe, és a szervezet öngyógyító képességét erősítik: a legfrissebb kutatások szerint amolyan „információhordozó” szerepet töltenek be. Emellett a szaglás útján az orrba kerülve a szaglóreceptorok idegimpulzusokat juttatnak el a szaglóhagymába, mely továbbítja ezeket a limbikus rendszerbe, az pedig a hipotalamuszba. A hipotalamusz pedig, mint az endokrin rendszer karmestere, az illat hatására egyes hormonok kibocsátásával reagál. Így lehetséges, hogy vannak olajok, melyeknek fájdalomcsillapító, esetleg nyugtató, harmonizáló vagy serkentő hatásúak.

Mik a legfontosabb szabályok, amiket be kell tartani az aromaterápiás kezelés során?

Az első és legfontosabb szabály, hogy csak és kizárólag megbízható forrásból származó, terápiás célra alkalmas illóolajat használjunk. Sajnos semmit nem jelent, hogy egy üvegre rá van írva, hogy 100 százalékos tisztaságú illóolaj, ettől még lehet benne adalékanyag, és az is elképzelhető, hogy egész egyszerűen egy harmadlepárlású olajról van szó, melynek alig van terápiás jelentősége. Olyan, mint egy harmadjára kifőzött teafilter.

Akkor mégis miként lehet megkülönböztetni a hasznos készítményeket a hamisítványoktól?

Egy laikus nem tud különbséget tenni ezek között, a különböző mérgező adalékanyagok ugyanis láthatatlan, színtelen, szagtalan vegyületek. A harmadlepárlású olajok jóval gyengébb illatúak, de ez sem támpont azok számára, akik még nem szagoltak igazi, jó minőségű illóolajat. Nem tudok jobb tanácsot adni, mint hogy csakis aromaterapeutától vásároljanak illóolajat.

Van olyan, akinek esetleg nem javasolt az aromaterápia?

Aki allergiára hajlamos, annak óvatosan kell kezdeni az elején. A praxisom során azonban alig találkoztam allergiás reakcióval. Előfordulhat még az is, hogy egy illat zavaróan hat valakire, ebben az esetben más illatot választok, de lehet, hogy idővel újra megpróbálom az elején még elutasított illatot – általában sikerrel.

Miként lehet felhasználni ezeket az olajokat az ön által is említett terápiás kezelések során?

Számos felhasználási mód létezik: fürdőbe cseppentve, krémbe téve, borogatáshoz adva, a gerincre vagy a pulzuspontokra kenve, inhaláláshoz, ülőfürdőként, lábfürdőként, masszázsolajba téve vagy egyes testrészek bekenésével. Mindegyik módszer alkalmazható önállóan és a többivel kombinálva is. Megfázásnál a mellkas és a gerinc bedörzsölését, illetve az inhalálást alkalmazzuk. Stressz oldására, illetve a harmónia megőrzésére fürdőt, masszázst ajánlunk. Immunerősítésre a gerinc és a talp bedörzsölését javasolom. Szorongás, depresszió esetén az úgynevezett olfactorikus módszer a legjobb megoldás. Az olfactor-terápia az illóolajok szaglás útján történő alkalmazását jelenti. Ilyenkor hosszas beszélgetés után személyre szabott illatesszenciát készítünk. Ezzel az esszenciával a páciens különböző pulzuspontokat dörzsöl be, illetve egy megfelelő ritmusban naponta többször belélegzi az illatkeveréket. Áthűlés, átfázás esetén a lábfürdő tanácsos. A szépségápolásban az aromaterápia az egyik legbeváltabb módszer. Az olajokat antimikrobiális, sejtregeneráló, bőrfeszesítő, antioxidáns és stresszoldó hatásuk miatt mind az otthoni ápolásban, mind pedig a szalonkezelésekben kiválóan alkalmazzuk. Az eredmény magáért beszél.

A belsőleges kezelést hogy kell elképzelni a gyakorlatban?

Franciaországban és Belgiumban az illóolajokat sok esetben alkalmazzák belsőleg. Készítenek belőlük kapszulákat, pasztillákat, cukorkákat, illetve különböző kúpokat. Vírusos megbetegedéseknél erős vírusölő hatású illóolaj-kapszulát alkalmaznak, immunerősítésre pedig az immunrendszert megtámogató illóolaj-keverékből készült kapszulát. Nőgyógyászati megbetegedéseknél kúpokat javasolnak. Azonban óva intenék mindenkit attól, hogy önmagától inspirálva illóolajokat szedjen belsőleg, mivel ezek erős szerek. Mindenképpen érteni kell hozzá, hogy mit, mikor, és legfőképpen kinek kell szednie.

Milyen az aromaterápia viszonya a hagyományos orvosláshoz? Komolyan veszik-e az orvosok ezeket a módszereket vagy sem?

Azt mondanám, hogy aki ismeri, az nemcsak komolyan veszi, de javasolni is szokta az aromaterápia alkalmazását kiegészítő kezelésként. A többség azonban egyáltalán nem ismeri, már amennyiben Magyarországról beszélünk. Ha a kérdés erre irányul, előítéletekkel nem szoktam találkozni az orvosok részéről, csak azzal, hogy nem tudják pontosan, miről is van szó. A szülészetben szerencsére már nálunk is megindult a módszer áttörése, köszönet az ott dolgozó fantasztikus szülésznőknek és az őket támogató kiváló orvosoknak. Elképzelhető, hogy ezen a területen keresztül következik majd be az aromaterápia áttörése kis hazánkban. Mert hogy be fog következni, az egészen biztos, a kérdés csak az, hogy mikor.


Dr. Draveczki-Ury Ádám, www.mypin.hu

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el