Ezekre figyeljen műtét előtt, ha véralvadásgátlót szed

Szerző: Szimpatika
Azok, akik már átestek trombózison, vagy esetleg nagyobb a trombózishajlamuk (trombofília), gyakran hosszabb ideig véralvadásgátló kezelésben részesülnek. Ennek hatására a vérrögösödés kockázata lényegesen csökken, ám felvetődhet a kérdés, mi a teendő abban az esetben, amikor a kezelés alatt álló személyre műtét vár.

A kérdésre prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ad választ.

Ezért van szükség véralvadásgátló kezelésre

A trombózis egy életveszélyes állapot, így megnövekedett rizikó esetén megelőző (profilaktikus) kezelésben részesül a beteg. Ennek hatására – a közhiedelemmel ellentétben – nem hígabb lesz a vér, hanem az alvadékonysága csökken, meggátolva a túlzott vérrögösödést. Ez több módon érhető el, így többfajta készítmény is van forgalomban (pl. kumarinszármazékok, heparin, új típusú véralvadásgátlók – NOAC). Bármelyik kezelésben részesül is a beteg, az antikoaguláns terápia hossza az egyéni rizikó függvénye és számos tényezőtől függhet (nehezen lehetne mindent egy kaptafára húzni), ám nem ritka, amikor az illetőnek élete végéig véralvadásgátló kezelésben kell részesülnie, hogy elkerülhető legyen egy (újabb) trombotikus esemény.

Műtét miatt megnövekedett rizikó

A trombózist több ok is kiválthatja, pl. genetikai hajlam, tartós immobilizáció (pl. gipsz), terhesség, daganatok, illetve különböző invazív eljárások, műtét. Éppen ezért a gyakorlatban bevett szokás, hogy bizonyos műtétek esetén – pl. csípőprotézis beültetésekor – az illető megelőző, prevenciós kezelésben részesül. Igen ám, de mi van akkor, ha a beavatkozásra váró személy már eleve véralvadásgátló készítményeket szed? Mivel így csökken a vér alvadékonysága, nem növekszik-e meg ezáltal a műtét alatti vérzés mértéke? A szakember elmondása szerint az egyébként szájon át szedett alvadásgátlókat a műtét előtt és után mindenképpen alacsony molekulatömegű, bőr alá adott heparinra kell lecserélni, majd meghatározott időtartam után vissza lehet állni a szájon át történő kezelésre.

Mikor lehet elhagyni a véralvadásgátlót?

Sajnos nincs egységes szabály arra vonatkozóan, hogy mikor kell elhagyni az antikoaguláns terápiát, illetve, hogy egyáltalán el kell-e hagyni. Hogy mi a teendő, azt sok tényező befolyásolja. Ilyenek például:

  • A trombózisrizikó mértéke
  • Az illető életkora, INR-értéke, egyéb betegségei
  • Előző trombotikus eset időpontja (ha volt ilyen)
  • A műtét nagysága
  • Az alkalmazott gyógyszeres kezelés fajtája

Prof. Blaskó György azt tanácsolja, ilyen esetben mindenképp konzultáljon szakértő kezelőorvosával, aki meg tudja határozni, mi lenne a legmegfelelőbb az illető számára. Az egyéni rizikó felmérése után a szakember eldönti, hogy tanácsos-e a műtétet megelőző napokban elhagyni, illetve más készítményre lecserélni a véralvadásgátló gyógyszert, vagy csökkenteni a mennyiségét. Általában mindenféle műtétet el lehet végezni a megelőző dózisú, alacsony molekulatömegű heparinok védelme alatt, egyéni különbségek csak abban vannak, hogy a műtét előtt mit kapott a beteg (eszerint kell a lecserélés időpontján változtatni) és milyen a műtét utáni rizikóállapota (ez határozza meg az LMWH-kezelés időtartamát és a visszatérés időpontját a további kezelésre). Ez mind az alvadásgátlók, mind a vérlemezkeaggregáció-gátlók szedésére egyformán vonatkozik!

 

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!