A kávé segít megelőzni a fülcsengést?

Szerző: Szimpatika
Egy friss kutatás szerint a naponta több csésze kávét is fogyasztó hölgyeknél kisebb eséllyel jelentkezik fülcsengés. Az American Tinnitus Association szerint a fülzúgás valamilyen formája közel 50 millió embert érint az Egyesült Államokban.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az érintettek száma hazánkban is magas, közel félmillióan szenvednek a latinul tinnitus néven ismert betegség tüneteitől: olyan csengéshez, zúgáshoz, zümmögéshez vagy suhogáshoz hasonló hangot hallanak, amely nem külső hangforrásból származik. A betegség elsősorban az idősebb korosztály tagjait érinti, és a The American Journal of Medicine folyóiratban megjelent vizsgálat eredménye szerint a megelőzésben segíthet a rendszeres (de nem mértéktelen) kávéfogyasztás.

Az 1991-ben, 65 000 résztvevővel induló vizsgálatban 30 és 44 év közötti hölgyek egészségi állapotának változását követték nyomon. A résztvevők átlagosan napi 242.3 mg koffeint fogyasztottak: ez megközelítőleg 2 és fél csésze kávénak felel meg. 18 évvel a vizsgálat kezdetét követően ismét felmérték a résztvevők egészségi állapotát, különös tekintettel a fülzúgásos tünetekre. 5289 esetben az érintettnél napi rendszerességgel, vagy hetente néhány napon át jelentkeztek a tünetek.

Az adatok összevetése után összefüggést fedeztek fel a kávézási szokások és a fülzúgásos panaszok gyakorisága és erőssége közt. A napi 450-599 mg koffeint fogyasztó hölgyeknél a fülcsengés előfordulása 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint a napi 150 mg-nál kevesebbet fogyasztók esetében. A kapcsolat feltehetőleg a koffein központi idegrendszert stimuláló tulajdonsága miatt jöhet létre, de egy korábbi kutatás igazolta azt is, hogy a koffein közvetlenül is hat a belső fülre.

A vizsgálatot végző orvosok azonban a jelenlegi eredmények ellenére sem tanácsolják, hogy bárki is mértéktelen kávézásba kezdjen a fülcsengés megelőzésének reményében. További vizsgálatokra van szükség a napi ajánlható mennyiség pontos meghatározásához is. Dr. Augusztinovicz Monika szerint, amit jelenlegi ismereteink alapján megtehetünk a panaszok megelőzésére, az a helyes fülápolás és a mozgás. Ennek érdekében kerülendő a fültisztító pálcika használata, így megelőzhetjük, hogy a rosszul végzett mozdulatokkal a dobhártya felé toljuk a fülzsírt, ami aztán a fül belsejében összegyűlve kellemetlen panaszokat okozhat. A zajvédő füldugó hasznos segítség a megelőzésben azok számára, akik például munkájukból eredően rendszeresen zajos környezetben tartózkodnak. A normális keringés és a vérerek egészségének megőrzése a fülzúgás megelőzésében is segíthet, ehhez javasolt a rendszeres sportolás. Fontos továbbá az olyan esetleges kiváltó tényezők, mint a magas vérnyomás, magas vérzsírszint vagy nyakcsigolya-problémák korai felismerése és kezelése.


www.fulorrgegkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!