Gyur bácsi ajánlása: agyserkentő tea

Szerző: Szimpatika
Forrás: gyogytea.hu
Az iskolaév kezdetén aktuális téma a tanulás, koncentrálás, szellemi tevékenységünk és agyunk teljesítőképessége. Fiatalkorban a koncentrációval szokott a legtöbb baj lenni: a kisdiák hamar elfárad a figyelésben, ekkor kezd el rendetlenkedni az óra alatt.

A nagyobb diák „lustaságból” nem tanul, pedig lehet, hogy csak elkedvetleníti a tény, hogy lassan tudja megjegyezni a tananyagot.

Idősebb korban a szellemi kapacitás csökkenhet, ami enyhébb esetben feledékenység, súlyosabb esetben demencia vagy Alzheimer-kór formájában mutatkozik meg.

Agyi tevékenységünket egyéb módszerek mellett támogathatjuk gyógynövényekkel is. A legismertebb a kínai eredetű, az egész világon használt Gingko biloba, magyar nevén páfrányfenyő. A leveléből előállított készítményeket többek között a koncentrációs képesség növelésére használják. Hatása azon alapul, hogy gyorsítja a véráramot, növeli az agy vérellátását. 12 éves kor alatt nem ajánlott fogyasztani.

A magyar gyógynövények közül erre a célra használjuk a fehér fagyöngy, az orvosi veronika, a galagonya, a tyúkhúr gyógyteákat. Ezek a könnyen hozzáférhető, olcsó gyógyteák éppoly hatásosak, mint a kínai csodafa levelei. Felváltva akár naponta ihatóak; ha egyet választunk közülük, heti 2 csészével kell fogyasztani a reggeli órákban. A fagyöngy kivételével 12 éves kor alatt fél adagban (2,5 dl víz, egy csapott teáskanál teafű), utána egész adagban gyereknek is adhatók.

A témához kapcsolódó érdekesség:

A nemek közötti különbség a tanulás területén is megnyilvánul. A tényt, hogy a fiúk jobban matekból, a lányok pedig jobban olvasnak, sokan sokféleképp magyarázzák. Fiziológiai okokkal (az agy jobb és bal féltekéje más-más feladatot lát el, és a két nem eltérő módon használja őket) vagy a fiúk és a lányok eltérő neveltetéséből származó különbségekkel.

A legújabb kutatási eredmények azt mutatják azonban, hogy a szociális háttér, a társadalmi körülmények és a kultúra sokkal nagyobb szerepet játszanak a tanulási eredményekben, mint a nem szerinti hovatartozás. Azokban az országokban, ahol a nők egyenrangú tagjai a társadalomnak, a 15 éves lányok ugyanolyan jó eredményeket érnek el matematikából, mint a fiúk. Ahol a nemek közti egyenlőtlenség még mindig nagy, a felmérés eredményei is nagy különbségeket mutattak – a fiúk javára.

És végül a tények: a nők agyának átlagsúlya (1149 gramm) kisebb, mint a férfiaké (1325 gramm). Marie Curie-nek ez elég volt ahhoz, hogy felfedezze a rádiumot. Albert Einstein agya 1125 grammot nyomott.


Forrás: https://gyorgytea.hu/ Hírlevél

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!