A térd- vagy csípőizületi kopás tünetei

Szerző: Szimpatika
Forrás: https://www.gyogytorna-gyogytestneveles.hu/
Az alsó végtagok ízületi kopása esetén a tünetek általában fokozatosan jelentkeznek. A legkorábbi figyelmeztető jel legtöbbször a megterhelést követő izomlázérzet, illetve a beindulási nehézség, ami mozgással „bejáratódik”. Viszonylag korai tünet a pihenést követő „ízületi merevség” érzete is.

Az ízületi kopás vezető tünete a fájdalom. Vigyázat: a fájdalmat nem mindig a kopás helyén érezzük, ez nagyon megtévesztő lehet! Csípőízületi kopás esetén például – az ízület érzőbeidegzése miatt – a fájdalmat gyakran a térd belső oldalán, a lágyékhajlatban, illetve a comb külső oldalán érzékeljük. Ezért fordulhat elő az, hogy amíg a páciens a térdpanaszait kezel(tet)i, addig a csípőízületi kopása egyre nagyobb mértéket ölt.

A fájdalom mértéke egyénenként változik, intenzitását pedig a külső környezeti tényezők is befolyásolhatják. Tartósabb megterhelés, kedvezőtlen időjárási viszonyok, kisebb traumák fokozhatják a fájdalomérzetet. A kopásos folyamat előrehaladását a fájdalmas periódusok sűrűsödése és fokozódása jelzi. A fájdalom lehet tompa, hasogató, egy ponton vagy körülírt területen jelentkező, esetleg kisugárzó típusú.

Mozgásbeszűkülés az ízületi kopás viszonylag korai stádiumában is jelentkezhet. A mozgáshatárokat csökkentő kontraktúra kezdetben izomeredetű, és a védekező mechanizmus eredményeképpen jön létre. Később – főleg kezeletlen esetben, gyógytorna hiányában – az ízületi tok zsugorodása miatt jön létre funkcióromlás. Az ízületi kopás jellegzetessége az izmok atrófiája (sorvadása). Az aktív mozgások beszűkülése, illetve az ízület funkcióromlása elsősorban a kontraktúra, illetve az izomatrófia mértékétől függ.

A páciens sántítása kezdetben voltaképpen a fájdalom következtében kialakuló, ún. „kímélő sántítás”, később a kontraktúrák okozta mozgásbeszűkülés, illetve végtagrövidülés fokozza e sántítás mértékét. A lépcsőnjárás kifejezetten nehézséget jelent: csípőkopásnál a lépcsőn felfelé, térdízületi kopásnál pedig lefelé menet jelentkezik a fájdalom.

Csípőízület mozgásbeszűkülése

A kopás korai stádiumában már észlelhető a berotációs (befelé fordítás) és adbdukciós (távolítás) irányú korlátozottsága az érintett ízületnek, valamint a comb belső oldalán található adduktor (közelítő-) izmok megvastagodása, feszülése. A kopás előrehaladtával az ízületfunkció fokozatosan romlik, a rotáció teljesen megszűnik, a combok távolítása egyre nehezebbé válik. A csípőízület hajlítása-nyújtása (flexió-extenzió) is egyre rosszabbodik.

Térdízület mozgásbeszűkülése

A térdízület mozgásbeszűkülése hajlítási, illetve nyújtási (flexió-extenzió) irányban már a kopás viszonylag korai stádiumában érzékelhető. Az ízület mozgatása közben gyakran recsegő-ropogó hang hallható. A folyamat előrehaladásával a térdízületi porcfelszín felpuhulása, majd felrostozódása, illetve az ízületben kialakuló steril gyulladás miatt a térdízület deformitása következik be. A kialakult synovitis miatt létrejött duzzanat, illetve az ízületi széleken megjelenő osteophyták tapinthatóvá válnak. A nagy térdstabilizátorunk, azaz a combizmunk (m. quadriceps) sorvadása miatt a térdízület instabilitása továbbfokozódik.

Elkerülhető-e az ízületi kopás?

Miden ízületi kopásban szenvedő páciens rémülettel gondol arra, hogy a későbbiekben protézisre lesz szüksége. Mi a teendő, hogy elkerüljük a beavatkozást?

A korai diagnózist követő professzionális kezeléssel megakadályozható, illetve késleltethető a nagymértékű kopás kialakulása. Fontos, hogy a fent említett korai tünetek észlelése esetén azonnal forduljunk szakemberhez! Ne próbáljuk önmagunkat diagnosztizálni, illetve kezelni.

A megelőzés egész életre szóló feladat: bár soha sem késő, de érdemes minél előbb elkezdeni. Ha a családban már van ízületi panasz, akkor fokozottan érdemes figyelni a prevencióra.

Bármilyen, ízületet érintő (veleszületett vagy szerzett) szerkezeti eltérés magában hordozza a kopás lehetőségét. (Ilyen eltérés például a veleszületett csípőficam, a tengelyállás-eltérések, az ízületi gyulladás, az ízületbe hatoló törések, traumák stb.)

A rossz statika, az ízületek nem megfelelő használata hosszú távon szintén rizikófaktort jelenthetnek.

Az ízületi panaszokkal küszködőknek különösen óvakodni kell a súlyfeleslegtől.

A kezdeti tünetek észlelésekor fontos elkezdeni a diagnózisnak, a kopás mértékének, illetve az alkati adottságoknak megfelelő speciális gyógytornát. Fontos, hogy a gyógytorna ne csak az ízületek élettani körülményeinek javítására, az ízület funkciójának javítására irányuljon, hanem a terhelési viszonyok rendezésére, az ízületek tehermentesítésére is! Tehát ne csak a fájdalom megszüntetését célzó tüneti kezelésekre helyezzünk hangsúlyt, hanem az ízületi kopást megelőző oki terápiára is.

 

Székely Réka, https://www.gyogytorna-gyogytestneveles.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!