5 fontos tudnivaló az egészségpénztárakról

Szerző: Szimpatika
Egészségügyi kiadásaink közül csak gyógyszerre évente minimum 50 ezer forintot költünk, így ez az összeg egy négytagú család esetében 200 ezer forintra is rúghat – derül ki GKI és a PRÉMIUM Pénztárak kutatásából. Bizonyított tény, hogy az egészségpénztári tagok komolyabban foglalkoznak a megelőzéssel és többet tesznek az egészségükért, mint azok, akik egyetlen pénztárral sem állnak kapcsolatban.

Arról azonban, hogy melyek az egészségpénztári tagság előnyei, kevesen rendelkeznek biztos információval. Íme, 5 fontos tudnivaló az egészségpénztárakról.

1. Adójóváírás: az egyéni befizetések után 20% erejéig adó-visszatérítés vehető igénybe, amelynek maximális összege évente 150 ezer forint, vagyis eddig a határig minden egyes, egészségpénztáron keresztül elköltött forint 20%-a megtérül. Érdekesség, hogy kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig ami jár, az jár: az átlagos költések alapján egy aktív négytagú család esetében ez évi 50 ezer forint megtakarítást is jelenthet.

2. Kedvezményesen járhat szűrésre: a pénztártagok adójóváírásban részesülnek, ha a betegségek megelőzését segítő szolgáltatást vesznek igénybe és erről számlát is küldenek. Megelőző szolgáltatásnak minősülnek az olyan –OEP által nem támogatott – szűrések is, mint például a méhnyakrák-, melanoma- vagy a fogászati szűrések.

3. Olcsóbban vásárolhat: az egészségpénztári tagok több ezer szolgáltatónál és kártya-elfogadóhelyen használhatják fel a pénztárban tartott összeget. Nem árt tudni, hogy érdemes ezeken az elfogadóhelyeken egészségpénztári kártyával fizetni, hiszen a szolgáltatók többsége 5-30% közötti állandó kedvezményt kínál a pénztártagoknak, legyen szó szemüvegről, gyógyszeripari termékekről vagy éppen magánorvosi ellátásról.

4. Igénybe veheti az egész család: elég a családban egyetlen egészségpénztári tagságot kiváltani, mivel a közeli hozzátartozók is élhetnek vele. Vagyis, ha a családfő a pénztártag, a nagyszülőknek vagy a gyermekeinek is ugyanúgy vásárolhat a kártyája terhére, mint magának vagy a feleségének.

5. Ingyenes kártya: van olyan egészségpénztár, ahol nincs belépési díj, és a kártyát is ingyenesen kapják meg az új pénztártagok. Érdemes tehát tájékozódni, amikor a pénztárak közül választunk, mert ezzel is több ezer forintot lehet megspórolni.

„Az aktív korú lakosság 55%-a egyáltalán nem végez testmozgást, azonban minden harmadik felnőtt dohányzik. Árulkodó adat, hogy a megkérdezettek 29%-a egy év alatt semmilyen szűrésen nem vett részt. Ezzel szemben az egészségpénztári tagok 42%-a hetente háromszor végez testmozgást és jóval magasabb arányban jár a szűrésekre, mint mások. Az egészségpénztári tagság segít abban, hogy jobban odafigyeljünk az egészségünkre, és emellett számos egyéb előnnyel is jár” – mondta el dr. Váradi Péter, a PRÉMIUM Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!