Mindent a szemölcsökről

Szerző: Szimpatika
Talán kevésbé közismert tény, hogy a szemölcsök megjelenése a bőrön vírusfertőzésre utal. Közel 50 típusát ismerjük ezeknek a bőrelváltozásoknak, s korántsem egyértelmű, melyiktől milyen módon lehet megszabadulni.

„A szemölcs a hámsejtek fertőzéséből fakadó fokozott sejtosztódás – magyarázza dr. Boros-Gyevi Márta, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyász-kozmetológusa. – A fertőzést elősegíthetik a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás, korábban lezajlott betegségek, melyek átmenetileg legyengíthetik az immunrendszert, sőt akár a láb deformitásai is.” Szemölcsök bármely testtájon megjelenhetnek, néha fájdalmat is okozva, s a nemi szervek esetében az elfertőződések nőknél akár a méhnyakrák kialakulásának is előkészíthetik a talajt.

„A patikákban kaphatóak otthoni kezelésére szolgáló szerek, ám épp a szemölcsök különbözősége miatt érdemes szakértőnek is megmutatni az esetet, mielőtt megpróbáljuk házilag eltüntetni a növedékeket – fűzi hozzá a doktornő. – Szakértő segítség nélkül ugyanis akár éveken át is elhúzódhat, illetve vissza-vissza térhet a probléma.”

Az orvos döntése alapján a kezelés megoldható helyileg alkalmazott szerekkel, fagyasztással, sebészeti úton, elektromos vagy lézerkéssel való roncsolással, illetve ezek kombinációjával. „A Dr. Rose Magánkórházban az egyik leggyakrabban alkalmazott és leginkább fájdalommentes eljárás a folyékony nitrogénes fagyasztás, amely a szemölcsök mellett olyan bőrelváltozások eltávolítására is alkalmas, mint az ún. szoláris keratózis és a szeborreás keratózis” – tájékoztat a szakember.

Ha észreveszi, hogy szemölcsszerű kinövés jelent meg a bőrén, fokozottan figyelnie kell rá, hogy ne sértse meg a felületét. Dörzsölés, kapargatás után ugyanis a szemölcsök gyorsan továbbterjedhetnek és elszaporodhatnak más testrészeken is.


Forrás: drrose.hu/hírlevél

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!