Az infarktus nem feltétlenül jár erős mellkasi fájdalommal

Szerző: Szimpatika
Sokszor nem is gyanakodnak infarktusra az idősebbek és a nők, mert náluk nem tipikusak az infarktus tünetei. Mivel nem mindig jelentkezik erős mellkasi fájdalom, sokszor későn is kerülnek kórházba – figyelmeztet dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

Idén a Kutatók Éjszakáján kifejezetten nőknek tartanak szűrést szeptember 26-án déltől éjfélig a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikán.

Sok esetben a mellkasi fájdalom kisebb intenzitású, és sok az atípusos, illetve megmagyarázhatatlan eredetűnek vélt tünet. Ezek közé tartozik a mérsékelt gyomortáji fájdalom, hányinger, hányás, szédülés, és akár eszméletveszés is előfordulhat. Sokszor egyáltalán nem jelentkezik a mellkasban fájdalom, nincs légszomj, izzadás sem. A legtöbbször általános rosszullétet és fáradtságot érez az idős korú vagy női beteg, ezért nem gyanakszik infarktusra. Bízik abban, hogy hamarosan jobban lesz, és többnyire nem, vagy csak későn hívja ki a mentőt. Pedig a késlekedés végzetes lehet: a szívinfarktus miatti halál kockázata óránként 15%-al nő, ha a beteg késve kerül orvoshoz.

A professzor szerint tragikus, hogy a legtöbb esetben csak 3,5 óra elteltével kerülnek orvoshoz a betegek, de az átlag még rosszabb: 4,5 óra. Ezért azt tanácsolja, ha nem szűnik a rosszullét, fél órán belül mindenképpen ki kell hívni a mentőt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az infarktus kockázata különösen magas azoknál, akiknek magas a koleszterinszintjük, a vérnyomásuk, dohányoznak, cukorbetegek, mozgásszegény életmódot folytatnak, vagy ahol a családban előfordult már infarktus. A kockázat a menopauza után megnő.

Dr. Merkely Béla szerint az EKG atípusos panaszok esetében is kimutatja az infarktust. Nagyon ritkán azonban előfordul, hogy ebből sem derül ki, ilyenkor 24 órás kórházi megfigyelés után a vérvizsgálat segít. Úgynevezett biomarkert (troponint) vizsgálnak, ami egyértelműen kimutatja az infarktust. „Az infarktusnak ugyanis két formája van: a szívizomzat teljes vagy részleges vastagságában lehet oxigénhiányos állapotban, ám ez utóbbi esetében az EKG képe kevésbé egyértelmű” – magyarázza Merkely professzor. Sajnos a részleges elzáródásos infarktus nem kevésbé kockázatos: amellett, hogy nehezebb diagnosztizálni, az egy éven belüli halálozás aránya is magasabb.

Az infarktus megelőzésében fontos szerepet játszik az életmód és a szűrés. A Kutatók Éjszakáján a tavalyi, nagy sikerű 24 órás ingyenes szív- és érrendszeri szűrés után idén kifejezetten csak a nőket várják a klinikán (jelentkezés péntektől a Kutatók Éjszakája honlapján – a száz plusz kétszáz fős keret betelt). Akik az elsők között regisztrálnak, a megadott időpontban találkozhatnak kardiológussal. Az állapotfelmérés után terheléses EKG-t, szívultrahangot, vérvizsgálatot végeznek náluk, amennyiben pedig rizikót találnak az orvosok, az új generációs szív-CT-vel vizsgálják meg a betegeket.

Hazánkban az összes halálozás feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Magyarországon 25 ezer ember kap szívinfarktust évente, ami háromszorosa az EU-s átlagnak. Az ellátás hatékonysága szempontjából azonban Európa első harmadába tartozunk. A lakosság szűrésével a magasabb kockázatú betegek megfelelő orvosi kezelése hamarabb megkezdődhet – a Semmelweis Egyetem kardiológusai az alkalmi, ingyenes szűréseket ennek reményében szervezik.

 

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!