Új eredmények az autoimmun betegségek gyógyításában

Szerző: Szimpatika
A tudományos kutatás új eredményei áttörést hozhatnak olyan súlyos autoimmun betegségek terápiás megközelítésében, mint pl. az SM, azaz a szklerózis multiplex. A lényeg, hogy valamilyen módon meg kell állítani, hogy a szervezetet megtámadják a saját immunsejtjei.

A University of Bristol kutatói megtalálták, hogyan lehet az „agresszív” immunsejtek működését, pontosabban működésének zavarát megfordítani, és olyan sejtműködést kialakítani, amely támadás helyett védelmi funkciót lát el.

Milyen betegségek merültek fel, amelyekre alkalmazható lenne az új terápiás módszer? Például a fent említett SM, az 1-es típusú cukorbetegség, a Graves-kór vagy az SLE, azaz a szisztémás lupusz. Napjainkban csak a szklerózis multiplexes betegek száma is eléri a világon a 2,5 milliót.

A kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amellyel célzottan el tudták érni az autoimmun betegség kialakulásáért felelős immunsejteket, és ezeket sikerült mintegy „átállítani”. A módszer korábban már ismert volt, hiszen allergiás betegeknél a kezelés egyik formája az ún. deszenzitizáció vagy deszenzibilizáció, tehát magával az (átalakított formájú) allergén beadásával történő érzéketlenné tétel.

A kutatócsoport felfedezte, hogyan lehet a támadó típusú immunsejtek fehérjerészleteinek (fragmenseinek) beadásával hatást elérni. E hatás egyik jellemzője, hogy fokozatosan kell növelni az – injekció útján beadott – antigének mennyiségét. Meg kellett találniuk azt is, hogy az immunsejteken belül mely géneket és fehérjéket kell be-, illetve kikapcsolni a kezelés hatékonyságához.

A kutatások során azt találták, hogy a génexpresszió változásai játszhatnak közre ebben a „megfordulásban”, tehát a támadó sejt védősejtté alakulásában. Az emberi szervezetben, ez esetben a betegeknél mindez abban nyilvánul meg, hogy az immunrendszeri egyensúly helyreáll: az immunsejtek a szervezet saját szerveit, szöveteit már nem támadják meg, viszont védenek a külső fertőző ágensek ellen.

Ha a klinikai gyakorlatban valóban sikeres lesz ez a megközelítés, az immunterápia révén elkerülhetővé válik az immunszuppresszív (immunműködést elnyomó) gyógyszerek alkalmazása. Ez azért is fontos lenne, mivel e gyógyszerek a kívánt hatásuk mellett számos olyan, súlyos mellékhatást is okoznak, mint pl. fertőzések, tumor kialakulása, természetes szabályozórendszerek károsodása.


David Wriath professzor, a kutatás vezetője elmondta: „Az immunterápia biológiai alapjaiba való betekintéssel új lehetőségeink nyílnak a hatékony kezelések felé. Észleléseink azért fontosak, mert az autoimmun betegségek jelenlegi kezelése nem, vagy csak igen nehézkesen oldható meg, a betegség élethosszig tart. Minden új terápiás módszert, lehetőséget ki kell próbálni, ki kell aknázni a betegek érdekében.” Természetesen a kutatásba ebben a fázisban már a bristoli egyetem mellett más, biotechnológiai fejlesztő cég is bekapcsolódott.


Forrás: https://www.bris.ac.uk/news/2014/september/autoimmune-disease.html

https://www.egeszsegkalauz.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!