Tévhitek a cukorbetegek diétájáról

2014. 09. 23.
Szerző: Szimpatika
Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az ezekből adódó túlsúly kiváló táptalajt alkotnak a cukorbetegség számára. Nem csoda, hogy napjainkban egyre több embernél, köztük jelentős számú fiatalnál diagnosztizálják a diabéteszt, mely számtalan szövődménnyel jár.

Kezelésében óriási hangsúlyt kap a gyógyszeres terápia mellett a speciális diéta, melyet az illetőnek szigorúan be kell tartania. Hogy pontosan mi mindenre is kell ügyelnie egy cukorbetegnek, arról Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát és az EgészségÁruda munkatársát kérdeztük.

Emelkedett vércukorszint

Cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a táplálkozással bevitt cukor nem képes bejutni a sejtekbe, felhalmozódik a vérben, és minden étkezéssel tovább emelkedik a szintje. Ennek hátterében két dolog állhat: vagy nem termel a hasnyálmirigy elegendő inzulint (1-es típus), vagy a szervezet érzéketlenné válik iránta (2-es típus).

A cukorbetegség egy egyszerű cukorterheléses vizsgálattal megállapítható: az éhgyomri vércukorérték diabétesz esetén 7 mmol/l feletti, illetve 120 perccel a cukros folyadék elfogyasztása után a vércukor értéke meghaladja a 11,1 mmol/l-t.

Leggyakoribb tévhitek a cukorbetegek diétájáról

Nem ehetnek édességeket?

Gyakori tévhit, miszerint a cukorbetegek egy életre kénytelenek száműzni az étrendjükből az édességeket. Valójában az a lényeg, hogy „tudatosan kell bűnözniük”: az elfogyasztott nassolnivaló szénhidráttartalmát számolva és a megfelelő alapanyagokat kiválasztva igenis lehet édességet fogyasztani. Például egy teljes kiőrlésű lisztből készült sütemény, mely xilittel, eritrittel vagy steviával van édesítve, ideális választás lehet 1-1 kisétkezésre. Továbbá diabetikus termékeket is lehet néha vásárolni, de közülük kerülendők a gyümölcscukor- (=fruktóz) és a fehérliszt-alapúak. Fontos, hogy késztermékek vásárlásánál mindig olvassa el az összetevőket, ne elégedjen meg azzal, hogy egy termék diabetikus!

Tilos a szénhidrát?

„Testünknek az összes tápanyagra szüksége van a normál működéshez, és ezalól a szénhidrát sem kivétel, még diabétesz esetén sem! Bár manapság egyre nagyobb divatnak örvend a szénhidrátszegény táplálkozás, minden cukorbeteget óva intek ettől” – figyelmeztet Varga Dóra. A vércukorszint normalizálásának az a kulcsa, hogy meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell elfogyasztani minden étkezésnél. Ezenkívül megfelelően kell elosztani a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat a nap folyamán, és megfelelő időközönként (2-4 óra) kell étkezni.

Cukormentes ételeket válogatás nélkül lehet enni?

A cukorbeteg-diéta nem csak a szénhidrátokról szól! Különösen túlsúly esetén fontos odafigyelni a szénhidrátbevitel mellett az alacsony zsírbevitelre is. Így a boltok polcairól szalámi helyett inkább jó minőségű, sovány felvágottat válasszunk, rántott hús helyett pedig a párolt vagy az alufóliában sült változat ajánlott. Számolni ugyan nem kell az elfogyasztott fehérjéket sem, de elegendő fehérjéhez jut a szervezetünk, ha csak a főétkezések tartalmaznak húsfélét, tojást, tejterméket, kisétkezéseknél pedig a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák kerülnek előtérbe.


Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!