A gyömbértea a fogyásban is segít

Szerző: Szimpatika
A gyömbértea népszerűsége abban rejlik, hogy természetes megoldást nyújt rengeteg emésztési gondra, köztük a gyomorrontásra, a hányásra és a gyomorgyulladásra, emellett a megfázást és a köhögést is gyógyítja. A közelmúltban a fogyókúrázók figyelmét is felkeltette, miután a maastrichti egyetem kutatói felfedezték, hogy a növényben található koffein segíti a testsúlycsökkenést.

A gyömbérgyökérrel ízesítheti ételeit vagy fogyaszthatja teaként is. Megfelelő étrenddel és elegendő testmozgással párosítva villámgyorsan megszabadulhat a felesleges kilóktól. Az ehető amfetaminnak is nevezett gyömbértea termogenezist okoz és csökkenti az éhséget. Az ezt bizonyító kutatást a columbiai egyetemen végezték, és eredményei azért fontosak, mert az éhség kordában tartása a fogyókúra elengedhetetlen része.

A japán kutató, L. K. Han is bizonyította a gyömbértea fent említett tulajdonságait, patkányokon végzett kísérletét a Japán Gyógyászati Szaklapban publikálták 2008-ban. Számtalan kísérlet bizonyítja a gyömbérgyökér és a belőle készülő tea pozitív hatását a fogyókúrára, de ezt a hatást embereken klinikai úton még nem tesztelték.

A gyömbértea elkészítése

A teát frissen reszelt gyömbérgyökérből vagy szárított gyömbérporból is készítheti.

Gyömbértea friss gyömbérgyökérből:

Hozzávalók:
- 5 cm-es gyömbérgyökér, meghámozva, finomra reszelve
- 2,5 dl víz
- ízlés szerint méz

Elkészítése:

Forralja fel a vizet, adja hozzá a reszelt gyömbért és hagyja 5 percig alacsony lángon forrni. Szűrje le, és szükség esetén ízesítse mézzel. Melegen fogyassza.

Hogyan segíti a gyömbértea a fogyókúrát?

1. Serkenti az emésztést

Egy bögrényi gyömbértea csupán 10 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor eltelíti gyomrát, csökkenti az éhségérzetet és az étvágyat. Megakadályozza a vércukorszint leesését, valamint a koleszterinszintet is szabályozza. Étkezések előtt fogyasszon el egy csésze, friss gyömbérből készített teát, így elkerülheti a puffadást és serkentheti az emésztést. A legjobb hatás érdekében melegen fogyassza.

2. Szabályozza a kortizolszintet

A kortizol egy stressz által kiváltott hormon, amely nagyban felelős a nemkívánatos hasi zsírpárnákért. Kutatások bizonyították, hogy a gyömbér megakadályozza a kortizol szintézisét, így csökkenti a hasi zsírpárnák kialakulását, valamint az egész szervezetre nyugtató hatással van.

3. Energiát biztosít

A friss gyömbérből készített tea segíti a szervezet energiakészleteinek felhasználását. Minél több energiával rendelkezik, hangulata annál jobb lesz, amely segíti a hatékonyabb testmozgást, így több kalóriát égethet el, ez pedig hatékonyabb fogyást eredményez. A teát étkezések előtt 15 perccel fogyassza. A legjobb hatás érdekében kombinálhatja egyéb, fogyást segítő ételekkel.

10 étel és fűszerféle, amelyet bátran fogyaszthat gyömbérteával

1. Teljes kiőrlésű (lehetőség szerint cukormentes) kenyérfélék

2. Mandula és diófélék

3. Citrom

4. Cayenne-bors

5. Fokhagyma

6. Csicseriborsó

7. Friss gyümölcsök

8. Bogyós gyümölcsök

9. Avokádó

10. Méz

Figyelmeztetés!
Semmiképp ne használjon fel 4 grammnál több gyömbért naponta, mert a túlzott gyömbérfogyasztás negatív hatásokkal (pl. a gyomorégéssel, gyomorforgással) jár. Legyen a gyömbérrel óvatos akkor is, amennyiben veseköve volt és gyógyszeres kezelés alatt áll, vagy vérhígító gyógyszert szed. Terhes kismamák (reggeli émelygésre), illetve magas vérnyomásban szenvedők kizárólag orvosi jóváhagyás mellett, fokozott körültekintéssel alkalmazzák!


Forrás: www.drtihanyi.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!