Memóriazavarokat is okozhat a magas vérnyomás

2014. 09. 25.
Szerző: Szimpatika
A feledékenység és a különböző memóriaproblémák a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válhatnak, ám esetenként kezeletlen hipertóniát is jelezhetnek: a tartósan magas vérnyomás jelentősen károsíthatja az erek falát, ami kihat a gondolkodásra is. A Neurology című lapban megjelent tanulmány szerint ilyen szempontból elsősorban a középkorúaknál mért magas értékek jelentenek nagy kockázatot.

Hogy pontosan miért is okoz agyi károsodást a magas vérnyomás, arra dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája ad választ.

A középkorúaknál diagnosztizált magas vérnyomás kezelése kiemelt fontossággal bír abból a szempontból, hogy időskorban mennyire fogja fenyegetni az illetőt a szellemi leépülés. Kutatások szerint ugyanis szoros összefüggés mutatható ki a középkorban mért magasabb szisztolés és diasztolés érték és a későbbi években fellépő memóriagondok között.

„Eredményeinkkel nagyobb betekintést nyerhetünk a magas vérnyomás kórtörténete, az időskori magas vérnyomás, valamint annak agykárosító és memóriaromboló hatása közötti összefüggésekbe” – mondta a tanulmány vezetője, Lenore J. Launer PhD.

A több mint 4000 fő részvételével végzett vizsgálatba olyan, 50 év körüli hipertóniás betegeket vontak be, akiknél még nem jelentkeztek gondolkodásbeli problémák. Később (76 éves koruk körül) ismét megmérték a vérnyomásukat, majd MRI segítségével az agyi ereiket is ellenőrizték. Ennek során megállapították, hogy jelentős összefüggés van a középkorban mért magas vérnyomás és az időskorban megfigyelhető agyi érkárosodás között. Bár az összefüggés eddig is ismert volt, újdonság az a megfigyelés, hogy 50%-kal nagyobb az időskori demenciára az esély, ha az illetőnek már az 50-es éveiben is magasak voltak a vérnyomásértékei.

Ezért okoz memóriagondokat a magas vérnyomás

A tartós vérnyomás-emelkedés úgy károsítja az ereket, hogy azok belső felszínén apró sérüléseket hoz létre. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az érösszehúzódást eredményező anyagok termelődése, melynek hatására az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, ami kis vérrögök képződéséhez, illetve az érfal meszesedéséhez vezethet. A károsodott erekben továbbá csökken – vagy meg is szűnik – a vérátáramlás, az ellátandó agyterület emiatt károsodik, elhal, és egyéb kisebb-nagyobb területek működése is romlik” – magyarázza dr. Kapocsi Judit, hozzátéve, hogy ez nem csupán az agy, hanem a test bármely részén lévő erek állapotára vonatkozik. Éppen ezért a magas vérnyomás további gyakori szövődményei közé tartozik a stroke, a szívinfarktus, valamint a merevedési panaszok is.

Gyógyszerrel és életmódváltással kezelhető

Általánosságban elmondható, hogy a magas vérnyomás sikeresen kezelhető, de az esetek kb. 90%-ában nem gyógyítható betegség. A kezelésben nagy szerepe van a rendszeres, kardio típusú mozgásnak, a megfelelő, sószegény táplálkozásnak, valamint a stressz csökkentésének. Vannak olyan esetek, amikor pusztán életmódváltással normalizálható a vérnyomás, ám emellett gyakran van szükség gyógyszeres kezelésre is. Ma már szerencsére rengeteg olyan készítmény van a piacon, ami pozitív hatással van a hipertóniára, ám a megfelelő gyógyszer kiválasztása és adagjának meghatározása mindenképpen orvosi feladat, melyhez előzetes vizsgálat és rendszeres kontroll szükséges.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!