Mindent a fogszuvasodásról

2014. 09. 26.
|
Ugye, milyen jó lenne kevesebbet járni fogorvoshoz és öregkorunkban is saját fogsorral mosolyogni? Világméretű mozgalom indult azért, hogy a következő generációk már szuvas fogak nélkül nőjenek fel.

A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus betegség a világon, amely – régiónként eltérően – a lakosság 80-100 százalékát érinti. A fogszuvasodás kezdeti fázisában vagy korai szakaszában még megállítható és akár vissza is fordítható, ha a kiváltó tényezők hatása csökken vagy teljesen megszűnik.

A fogszuvasodásról

A fogszuvasodás egy olyan krónikus betegség, amelyet savképző baktériumok okoznak a szájba jutó szénhidrátok lebontása által.

Első fázis: a lebontás során keletkező savak kioldják a fogzománc ásványianyag-tartalmát.

Második fázis: a szerves anyagok eltűnnek és anyaghiány, vagyis üreg keletkezik a fogzománcban.

 

  • A WHO által 32 európai országban szervezett felmérés szerint a fogszuvasodás problémáját tekintve Magyarország az igen rossznak számító 24. helyen áll.
  • Magyarországi adatok szerint a gyermek- és a serdülőkori fogszuvasodás mértéke tízévenként megkétszereződik.
  • A magyar lakosság nagy része meg van győződve arról, hogy a fogszuvasodás gyermekeknél fordul elő leginkább, így – tévesen – gyermekbetegségnek tartják.
  • A magyarok tisztában vannak a fogszuvasodás negatív hatásaival (a szuvasodás kockázata pl. a fogak elvesztése). A túlnyomó többség tisztában van azzal is, hogy a fogszuvasodás megfelelő szájhigiéniával megelőzhető. Ennek ellenére a megkérdezettek közel 75%-a nyilatkozott úgy, hogy nem tesz meg mindent a fogszuvasodás megelőzéséért.
  • A megkérdezettek közel 90%-a azt állítja, hogy legalább alapvető ismeretekkel rendelkezik a fogszuvasodás megelőzésének módjairól.

A fogszuvasodás kialakulása

A fogszuvasodás kialakulása több szakaszra bontható folyamat. Kezdetben a probléma még felületi, később a betegség tovább terjed a fog belseje felé, eléri a dentint, végül pedig a fogbélt is. Minden étkezés alkalmával a szájüregben lévő baktériumok az élelmiszerekben található szénhidrátot káros savakká alakítják át. Az így képződő savak hatására a száj pH-szintje csökken, ami a fogak felszínén lévő ásványi anyagok csökkenését vagy elvesztését okozza. Jó szájhigiéné esetén a fogakban az ásványianyag-vesztés és -visszaépülés egyensúlyban van. Ha azonban a demineralizáció (ásványianyag-vesztés) mértéke nagyobb, mint a remineralizáció (ásványianyag-beépülés), egy fehér folt jelenik meg a fogzománcon. Fontos tudni, hogy a fogszuvasodás ebben a korai szakaszban még megfelelő kezeléssel visszafordítható! Ha nem történik meg a beavatkozás, a fog elveszítheti szerkezeti egységét, a zománcban üreg képződik. A fogszuvasodás a betegség előrehaladtával egyre súlyosabbá válik, de a folyamat lassítható, ideális esetben ellátható és megállítható.

A fogszuvasodás megelőzése

A cukrokban (káros típusú szénhidrátban) gazdag, egészségtelen táplálkozás, a nem elegendő mennyiségű fluoridbevitel és a rossz szájápolási szokások azok a tényezők, amelyek leginkább elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. Ezekről egyre többet lehet olvasni, és szerencsére világszerte átalakulóban vannak a táplálkozási és szájhigiéniai szokások, aminek köszönhetően egyes országokban sikerült is csökkenteni a fogszuvasodás magas előfordulási arányát.

Táplálkozási szokások

Bizonyított tény, hogy összefüggés van a szénhidrátbevitel és a fogszuvasodás kialakulása között. Több kutatás is foglalkozik ezzel a felismeréssel és rámutatnak azokra az élelmiszerekre, amelyek elősegíthetik, vagy épp ellenkezőleg, mérsékelhetik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

A fogszuvasodás szempontjából azok a szénhidrátok károsak, amelyeket a szájban található baktériumok könnyen le tudnak bontani – elsősorban az egyszerű, finomított cukrok. Csökkenteni kell tehát a magas cukortartalmú ételek és italok, elsősorban a reggeli gyümölcslevek, a hozzáadott cukrot tartalmazó müzlik vagy kukoricapelyhek, valamint napközben a különféle kekszek és a chips fogyasztását, amelyek gyakran a WHO által javasolt cukormennyiség négyszeresét is tartalmazzák.

Ezzel ellentétben vannak olyan élelmiszerek is, amelyek csökkentik a fogak ásványianyag-veszteségét és így mérsékelik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Ezek közé tartoznak például a kemény sajtok és a tej, amelyek kalciumot, foszfort, fehérjéket tartalmaznak. Ezek az anyagok megfelelő kémhatás (pH) mellett beépülnek a zománcba és fokozzák annak ellenállóképességét. Egy kis darab sajt fogyasztása az étkezés végén ellensúlyozhatja a szénhidráttartalmú ételekből származó savak károsító hatását.

Bizonyított tény, hogy a reggeli tejfogyasztástól csökken a fogszuvasodás kialakulásának kockázata, hiszen csökken a szájüregben található sav mennyisége. Ugyanez pl. a kakaófogyasztásról már nem mondható el. A tejfogyasztás során a pH-érték sohasem csökken a kritikus 5,5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne. A tej és a tejtermékek segítik fenntartani a szájban található szövetek egészséges pH-egyensúlyát, ezáltal lassítva vagy megszüntetve a folyamatot, melynek során a fogak ásványianyag-tartalmukból veszítenek.

A szénhidrátok mennyisége és fajtája mellett a szénhidrátfogyasztás gyakorisága is fontos tényező lehet a fogszuvasodás kialakulásában. Nem csupán az elfogyasztott szénhidrát mennyisége számít, hanem az is, hogy mennyi ideig van a fog kitéve a folyamatos szénhidrátbevitelnek, így az étkezések közötti nassolás és a cukros üdítők fogyasztása felelős leginkább a fogszuvasodás kialakulásáért.

Megfelelő szájhigiéné

„A táplálkozás nagyon fontos része, de csak az egyik pillére a védekezésnek és a megelőzésnek. Számít még a hajlam, valamint a korai felismerés érdekében fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a rendszeres, megfelelő módon történő fog- és szájápolás. Meg kell tanulnunk a helyes fog- és ínytisztítást, megfelelő fogkefével és fogkrémmel, fogselyem és szájvíz használatával – hangsúlyozta Harsányi Ditta. a Colgate tudományos munkatársa. – Naponta legalább kétszer-háromszor el kell távolítani a fogakról az ételmaradékokat, napi rendszerességgel használni fogselymet és szájvizet, ezzel megelőzhető a lerakódás, a rossz lehelet, és csökken a ínygyulladás kockázata is. A megfelelő szájhigéné lényege, hogy a szájban lévő természetes baktériumflórát egyensúlyban tartsuk.”

A fogszuvasodás következménye

A fogak rossz állapota súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. A fogszuvasodás fájdalmat, gyulladást és a fog csökkent funkcióját eredményezi, valamint növeli a szájüregi daganatok kialakulásának esélyét is.

(A letöredezett, éles szélű fogak mechanikai irritációja oka lehet rosszindulatú elváltozásoknak. Magyarországon a férfiak körében 3800 szájrákos esetet diagnosztizálnak évente és körülbelül 1700 haláleset hozható összefüggésbe a problémával.)

Társadalmi hatás

A fogszuvasodás nem csak a rágófunkcióra van hatással, de az esztétikus megjelenésre és így az egyén önbecsülésére, a foglalkoztathatóságra és a társadalmi beilleszkedésére is.

(Megjegyzendő, hogy fogászati problémák miatt világszerte évente 51 millió órát hiányoznak a gyerekek az iskolából.)

Gazdasági hatás

A fogak és a száj rossz állapota nem csak az egyént érinti, de társadalmi-gazdasági hatásai is vannak, mivel az ellátásra, kezelésre fordított összeg jelentősen meghaladja a megelőzéshez szükséges anyagi ráfordítást. Jelenleg az Európai Unió több országában is a költségvetés 5-10%-át fordítják megelőzésre, míg Magyarországon csupán 0,16%-ot szánnak erre!

 

Forrás: http://hu.chapter4.eu

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el