Új, lézeres terápia a krónikus nyakfájás enyhítésére

Szerző: Szimpatika
A nem invazív, hideg lézerkezelés segíthet a krónikus nyakfájdalomban szenvedő embereknek. Egy közzétett tanulmány szerint a betegség az emberek közel 25 százalékát sújtja.

Az ún. alacsony energiájú lézerterápia (LLLT) lézerfénnyel – de nem a lézer koncentrált hőjével – serkenti a szövetregenerálódást és csillapítja a fájdalmat. Az ausztrál Sydney Egyetem Agy- és Elmekutató Intézetének orvosai Roberta Chow vezetésével 16 randomizált kísérletet néztek át, amelyek ezt az egyre népszerűbb eljárást tesztelték. A kísérletekben összesen 820 páciens vett részt csoportokra osztva: vagy lézeres terápiát, vagy ahhoz hasonló placebo-kezelést kaptak.

Öt kísérletben az LLLT-ben részesülő betegeknél kb. négyszer nagyobb valószínűséggel enyhült a fájdalom, mint a placebo-csoportban. A többi 11 kísérlet során, amelyekben részletesen feltüntették a fájdalom tüneteit, az LLLT-s páciensek arról számoltak be, hogy a 100 pontos skálán 20 ponttal csökkent a krónikus fájdalom, és ez a hatás közel 22 hétig érvényesült.

Az LLLT-kezelés hatékonysága a más gyógyszerekkel és kezelésekkel való összehasonlításban is kedvező képet mutat, és csak enyhe mellékhatásai vannak. A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a terápiát valamilyen edzésprogrammal kombinálva érdemes alkalmazni.

Azt egyelőre nem tudják pontosan, miért hatékony az LLLT-kezelés. A szerzők úgy vélik, hogy a gyulladás útvonalait, az izomfáradtságot és a fájdalomjelek idegi átvitelét gátolhatja.

Az emberek 10-24 százaléka szenved krónikus nyakfájdalomban, ami óriási összegeket emészt fel az egészségügyben, és egyszerű, de hatékony kezelések kifejlesztését teszi szükségessé.

 

Forrás: https://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!