A kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról

Szerző: Kalmár Lalita
Az őszi hónapok közeledtével fontos, hogy megerősítsük immunrendszerünk védekezőképességét. Milyen vitaminokat érdemes szednünk, illetve hova fordulhatunk tanácsért? Dr. Divéky Gábor, a Caruel Patika gyógyszerésze válaszolt.

Hogyan készítsük fel szervezetünket az őszi-téli hónapokra? Milyen vitaminok pótlására van feltétlenül szükségünk?


Sokszor hangsúlyozom, hogy szedjenek az emberek nyáron is vitaminokat. Az immunrendszer erősítésének egy folyamatnak kell lennie, nem lehet pár nap alatt pótolni hosszú hónapok munkáját. Ezért fontos, hogy minden évszakban szedjünk vitaminokat. Nyáron a sokat napozóknak különösen oda kell figyelniük ezek pótlására, hiszen az erős sugárzás hatására sok tápanyagot, főleg C-vitamint vesztünk. Értelemszerűen, a D-vitamin-mennyiség megnövekszik a szervezetben. A hidegebb hónapokra való felkészülés esetén a legideálisabb az lenne, ha valaki már a nyár végén elkezdené feltölteni a szervezetét azokkal az anyagokkal, melyekre később szüksége lesz. Ha hamar elkezdjük a felkészülést, sokkal kevesebb gondunk lesz az őszi-téli időszakban.

Mi, magyarok, mennyire vagyunk egészségtudatosak?

Egyáltalán nem vagyunk azok. Jó példa erre az allergiások helyzete. Bejönnek a patikába, kérik az allergiaellenes szereket, azt azonban nem tudják, hogy ha vitaminokat is szednének a gyógyszerek mellé, enyhülnének a tüneteik. Az allergia az immunrendszer gyengeségét jelzi, így ha erősítjük a szervezet ellenálló képességét, enyhülni fognak a tüneteink is. Kevesebbet kérdeznek a betegek, mint amennyit lehetne. Sajnos nincs benne a köztudatban, hogy a gyógyszerészek általános ismeretekkel rendelkeznek az egészségmegőrzéssel kapcsolatban, így ha bármilyen, életmóddal kapcsolatos kérdéssel fordulnak hozzánk, és nem csak a gyógyszerekről kérdeznek, akkor is nagyon sokat tudunk segíteni.

A táplálékkiegészítők korát éljük. Általánosságban mi a véleménye ezekről a szerekről?

Alapvetően nagyon sokat tudnak segíteni a szervezetnek, de csak akkor hatásosak, ha egy kiegyensúlyozott étrend mellett szedjük őket. A nevükben is benne van, hogy önmagukban nem állják meg a helyüket. Természetesen a táplálékkiegészítőknek rengeteg fajtája ismert, a gyógynövénykészítményektől kezdve a vitaminokon és ásványi anyagokon át a fogyókúrás szerekig, melyek szintén hatásosak lehetnek, de ezek is csak akkor, ha az ember egészségesen eszik, és mozog is mellé.

Az évek során észlelhető valamilyen változás az egészségtudatosság terén?

Attól függetlenül, hogy nem vagyunk tudatos vitaminfogyasztók, a szerek fogyasztásának mértéke emelkedik. Ez nem csak divat, a tudományos eredmények és az ezeket hirdető reklámok is segítik terjedésüket. Sokan panaszkodnak arra, hogy az életmódváltásnak anyagi vonzata van, pedig pénz nélkül is rengeteg lépésre van lehetőség. Például, ha az esti tévézés helyett sétálnának, vagy több folyadékot fogyasztanának, már sokat tennének az egészségükért.

Mit gondol a manapság igen népszerű diétákról, mint például a paleo-, a vegán vagy a gluténmentes étrend?

Nagyon különbözőek vagyunk, van, akinek bejönnek, van, akinek nem. Az biztos, hogy nem szabad ezeket szabályként felfogni. Az egyén megfelelő táplálkozásához idő kell és segítség. Ezért kell saját magunkat jobban figyelni, hogy személyre szabott étrendet tudjunk kialakítani.

Ha szeretném kialakítani a saját, személyre szabott étrendemet, de tanácsra van szükségem, akkor elsősorban egy patikát érdemes felkeresnem?

Igen, például. A legfőbb alapelvekben mindenképpen tudnak segíteni. Ne csak akkor látogassuk gyógyszertárakat, ha betegek vagyunk. A mi patikánk is idén 20 éve, hogy létezik, és már a kezdetek óta komolyan foglalkozik életmóddal és tanácsadással.

Milyen, vitaminhiányra utaló tüneteket észlelhetünk magunkon?

Mindig érdemes a szervezet energiaszintjét figyelni. A fáradékonyság a savasodás egyik jele, ilyenkor bázikus kúra javasolt. Ha az eddiginél sokkal ingerlékenyebbek vagyunk, omega-3-hiányunk van. Ugyanígy a bőr állapota is nagyon beszédes. Ha megfelelő táplálkozás mellett fogyasztunk kombinált készítményeket, akkor a szervezet sokkal jobban tud működni, és kiegyensúlyozottabban reagál bizonyos helyzetekre, betegségekre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!