„Ikerlaboratórium” – ikervizsgálatok a Kutatók Éjszakáján

Szerző: Szimpatika
Orvos ikrek várják az ikerpárokat a Kutatók Éjszakáján a Semmelweis Egyetemen. Az érdeklődők többek közt olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy szüleinktől örököljük-e az érelmeszesedést, vagy hogy genetikailag meghatározott-e a kreativitás. Interaktív ikervizsgálatokat is végeznek majd a helyszínen, így arra is fény derül, hogy a jelen lévő ikerpárok közül kik a leghasonlóbbak.

A programon bárki részt vehet, aki kíváncsi az ikerkutatás legfrissebb hazai eredményeire. A házigazda dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid, a Semmelweis Egyetemen dolgozó orvos ikerpár lesz.

A vállalkozó kedvű egypetéjű ikerpárok különböző vizsgálatokon esnek majd keresztül: pl. nyaki ultrahang, testösszetétel-mérés, de lesz kézszorítóerő- és telepátiavizsgálat is. A versenyzőknek hideg vizes teszten is át kell esniük, aminek lényege, hogy ki tudja minél tovább a jeges vízben tartani a kezét. A programon dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának munkatársai várják az érdeklődőket. Az orvos ikerpár élesztette újjá a magyarországi ikerkutatást és bővíti folyamatosan a mára már több mint 1200 tagú Magyar Ikerregisztert.

Az ikerkutatás azért egyedülálló, mert az egypetéjű és kétpetéjű ikreken végzett vizsgálatok eredményeinek összehasonlítása egy-egy betegség örökletes jellegére világíthat rá. Ha ugyanis egypetéjű és kétpetéjű ikreket vizsgálva az egypetéjűek eredményei nagyon hasonlóak, a kétpetéjűeké pedig nagyon különbözőek, az azt mutatja, hogy a betegség örökletes. Amennyiben pedig mindkét csoport eredményei hasonlóak, arra következtethetnek a tudósok, hogy a betegség kialakulásában a környezeti tényezők a meghatározóak.

Az eddigi vizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy például a koszorúér-meszesedésnek főleg örökletes, genetikai okai vannak, míg a zsírmáj kialakulásában a környezeti tényezők a meghatározóbbak. Az elhízás kialakulásában a genetikai meghatározottság döntőbb, míg a vércukorérték alakulására a környezeti tényezők vannak elsősorban befolyással. Az érfal rugalmassága megközelítőleg 60%-ban függ örökletes tényezőktől, és csupán 40%-ban áll környezeti hatások befolyása alatt.

Jelenleg is folynak kutatások, a Pulmonológiai Klinikán például az alvászavarokat kutatják, és előkészítés alatt van egy MR-vizsgálat, melynek során szeretnék a deréktáji gerinckopást is figyelni, és azt, hogy mindezek hogyan függnek össze egymással és a depresszió kialakulásával.

Terveznek még egy új vizsgálatot, melynek során kizárólag egypetéjű ikerpárokat vizsgálnak majd, mégpedig olyanokat, akik egy krónikus betegségben különböznek egymástól (pl. egyikük epilepsziás vagy felnőttkori cukorbeteg, míg a másikuk nem). Az ő esetükben azt nézik majd meg, hogy a DNS-ükön az életmód mikor, hogyan és miért aktiválta a betegség génjét.

Az ikerkutatások eredményeinek tanulsága a következő:

- A gének által meghatározott betegségek – például a szívinfarktus vagy az érelmeszesedés – esetében a szűrővizsgálatokra kell különös hangsúlyt fektetni.

- Ha a környezeti faktorok a döntők egy betegség esetében, akkor az életmódban ajánlott a fokozott tudatosság.

 

Időpont: szeptember 26., 18 óra, 20 óra, 22 óra
Helyszín: SE Elméleti Orvostudományi Központ (1098 Budapest, Tűzoltó utca 37–47.), földszint, Szent-Györgyi előadóterem. A program regisztrációhoz kötött.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!