Lélegezz csukott szájjal! - új módszer a szájlégzés megszüntetésére

2014. 09. 30.
Szerző: Szimpatika
A korunk emberét sújtó ártalmak hatására elromlott a légzésünk, azonban ezeket az ártalmakat nem tudjuk kizárni az életünkből. Hiába tudjuk, hogy elődeink 8-10 órát talpon voltak, mi ezt nem tehetjük meg, ahogyan azt sem, hogy vegyszermentes, természetes táplálékot fogyasszunk, vagy hogy kizárjuk életünkből a stresszt.

„Legtöbbet a légzésünknek ártott az az elképesztő életmódbeli változás, ami az utóbbi 100 évben történt” – mondta Varga Szilágyi Gyula, a Buteyko-légzésterápia hazai oktatója. „Elromlott a légzésünk, emiatt kevesebb oxigént kapnak a sejtjeink. Ez az oxigénhiány felelős az újkori népbetegségek, az asztma, allergia, pánikbetegség, alvási problémák, sőt még a legtöbb szív- és érrendszeri betegség kialakulásáért is. Ha már az említett ártalmakat nem küszöbölhetjük ki, legalább a légzésünkbe avatkozzunk be, hogy visszaállítsuk a jó keringést és a jó oxigénellátást” – tanítja Konsztantyin Pavlovics Butejko professzor.



A közhiedelemmel ellentétben, a belélegzett levegőből a kevesebb több. Vagyis, ha kevesebb levegőt lélegzünk be, több oxigént kap a szervezetünk. Ennek oka, hogy a légzés csökkentésekor megemelkedik a szén-dioxid koncentrációja, ami javítja a keringést és az oxigén hasznosulását. Ezt igazolja, hogy ha valaki fokozza a légzését (pl. felfúj egy gumimatracot, megállás nélkül), akkor megszédül vagy akár el is ájulhat, míg annál, aki csökkenti a légzését, javul a koncentráció. Előbbit az agyi oxigénhiány, utóbbit pedig az agy megfelelő oxigénellátása okozza.

A Buteyko Légzés Központ minden évben megtartott rendezvényének, a leragasztott szájjal futásnak az a célja, hogy eloszlassák a légzéssel kapcsolatos tévhiteket és tudatosítsák, hogy a mély légzés, a sok levegő ártalmas, helyette próbáljunk inkább kevesebbet lélegezni. A legalapvetőbb, hogy soha ne szájon, hanem mindig orron át lélegezzünk – ezért a száj szimbolikus leragasztása. Az orrunk nemcsak megszűri, fölmelegíti, párásítja a levegőt, hanem fékezi is, így orron keresztül kevesebb levegőt lélegzünk be, mint szájon át. A módszer célja, hogy ráébresszék az embereket arra, milyen veszedelmesen egészségkárosító a szájlégzés, még akkor is, ha mozgás közben tesszük, mivel leromlik tőle az oxigenizáció. Már egy olyan aprósággal is, hogy figyelünk rá, hogy mindig csukva legyen a szánk, óriási dolgot tehetünk az egészségünkért. Ez persze csak az alap; a végső cél, hogy visszaszoktassuk magunkat a normális légzésmennyiségre, ami nyugalmi légzésnél percenként 4-5, maximum 6 liter levegőt jelent. Mindezt a Buteyko-légzéstanfolyamon lehet megtanulni, a megfelelő gyakorlatok segítségével.

A Buteyko-módszer világszerte terjed, Magyarországon már közel kétezren sajátították el. Egyre növekvő népszerűségének oka, hogy viszonylag rövid idő alatt látványos javulást, sok esetben teljes gyógyulást eredményez az említett „gyógyíthatatlan” betegségekből, mivel azok kiváltó okát, a túllégzést szünteti meg. Emellett számos olyan, pozitív „mellékhatását” is megtapasztalják a betegek, mint például a pihentetőbb, mélyebb alvás vagy az állóképesség, a teljesítmény javulása fizikai és szellemi téren egyaránt. Olyannyira igaz ez, hogy egyre több egészséges ember is alkalmazza a Buteyko-módszert. Megerősödik az immun- és az idegrendszerük, elkerülik őket a betegségek, csökken bennük a stressz, a feszültség, és nyugodtabb, boldogabb életet élhetnek.


Forrás: www.buteyko.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!