Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja

2014. 10. 01.
Szerző: Szimpatika
Ebből az alkalomból országszerte több ingyenes mellrákszűrő vizsgálatot tartanak, hogy a betegségre még időben fény derüljön — köztudomású ugyanis, hogy minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye.
Emlőrák szűrésen a 45 év feletti nőknek kétévente kellene részt venniük, de a fiatalabb nőknek is javasolt az időnkénti ellenőrzés. Így, ha idáig nem tettük, legfőbb ideje, hogy a mellrák elleni küzdelem világnapján részt vegyünk egy szűrővizsgálaton!



Ez már csak azért is fontos, mert a GKI és a PRÉMIUM Pénztárak kutatása szerint tavaly a 45-64 éves nők alig 27%-a jelent meg az ingyenes mellrákszűrésen. A többiek azt állítják, hogy nem kaptak meghívót, túl messzire kellett volna utazniuk a vizsgálat elvégzéséhez, illetve hogy nem volt rá idejük, hogy elmenjenek a kórházba vagy az orvosi rendelőbe. Ha valaki idegenkedik a kórházi ellátástól, a vizsgálatot magánorvosi rendelőben is elvégeztetheti. Ennek nagy előnye, hogy a magánorvosnál általában rövidebb a várakozási idő, a fent említett kutatás adatai szerint pedig általános vélemény, hogy a magánrendelőkben jobbak a vizsgálati körülmények, az orvosok és az asszisztensek is pozitívabbak és kedvesebbek.

Sokan talán azért halogatják a szűrésen való részvételt, mert nincsenek tisztában a kockázatokkal: a 45 év felettiek azért igényelnek gyakoribb ellenőrzést, mert az idő előrehaladtával nő a betegség kialakulásának kockázata. A rendszeres önvizsgálat fontos, de nem elég: kétévente erősen ajánlott részt venni egy kimondottan az emlőrák kiszűrését célzó orvosi vizsgálaton, különösen akkor, ha valakinek a családjában korábban már diagnosztizáltak jó- vagy rosszindulatú daganatot. A betegség kialakulásának ugyanis vannak örökletes tényezői.

Az aktív korú egészségpénztári tagok sokkal tudatosabban járnak szűrésre, mint a tagsággal nem rendelkezők. „A tagok jobban odafigyelnek az egészségük megőrzésére és a betegségek megelőzése érdekében gyakrabban járnak el szűrésre. Ennek egyik oka, hogy 20% adójóváírásban is részesülnek, ha egészségpénztáron keresztül fizetik ki a magán-szűrővizsgálat költségét, amely segítette a betegségek megelőzését. Ilyen megelőző szolgáltatásnak számít az emlőrák szűrés is" – mondta Dr. Váradi Péter, a PRÉMIUM Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!