Fellélegezhetnek az allergiások

2014. 10. 03.
Szerző: Szimpatika
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet visszavonta a parlagfű miatt korábban kiadott riasztási fokozatokat, hamarosan véget ér a 2014-es parlagfűszezon - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtök reggel.
Az elmúlt héten átlagban már csak az ország középső részén érte el a parlagfű pollenkoncentrációja a 10-29 pollenszemet légköbméterenként. Ezeken a területeken jelenleg figyelmeztető jelzés van érvényben, az ország többi részén még ennek kiadására sem volt szükség.


A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és elérhető az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján, valamint a Tisztiorvos Facebook oldalon. A térkép az Ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület közelében az egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben.


További információk és részletek itt.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!