Próbálj meg lazítani

2014. 10. 06.
|
Repülővel órák alatt másik földrészre érünk, üzeneteinket SMS-ben kapjuk, leveleinket elektronikus úton küldjük el. Autóink egyre gyorsabbak. Életünk minden tevékenysége időkorlátok közé van szorítva. Órára kelünk, határidőnapló szerint élünk, mikróban készkaját főzünk. Gépek mosnak, főznek, mosogatnak helyettünk, mégis állandó időhiánnyal küzdünk.
Hogyan lehetséges ez?
Talán a kapzsiságunk az oka? Az, hogy mindig magasabb pozícióra, több fizetésre vágyunk? A fogyasztói társadalom nyomása tán? Mely örökösen arra sarkall, hogy cserélgessük az autónkat, a tévénket, a munkánkat, lakásunkat, párunkat. Vagy éppen ennek a hiánya? Az, ha nem vagyunk képesek erre, ezért értéktelennek érezzük magunkat? Egy biztos: szervezetünk képtelen alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez. Az állandósult stressz hatására tüneteink között megjelenik a depresszió és a neurózis, azután ezek ellensúlyozására rossz esetben a dohányzás, az alkoholizmus, a munka-, az internet- vagy a drogfüggőség.

De hát miért van ez így?
Vígh Béla, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetének professzora egy korábban vele készült beszélgetésünkkor az mondta, hogy a legtöbb mai ember a kóros öningerlés csapdájában vergődik. Már csecsemőkorában sem hagyják nyugodtan szemlélődni. Rázzák a csörgőt az orra előtt, cumit nyomnak a szájába, ha nyikkan, rázzák a babakocsiban, hintáztatják, mindenféle berregő, nyávogó, sípoló játékot vásárolnak neki. Amikor felnő, issza a kávét, szívja a cigarettát, bömbölteti a rádiót, éjfélig akciófilmeket néz. Ha otthon van, szinte folyamatosan szól a televízió, a kocsijában a rádió. Ömlik rá a sok borzalmas információ. Vagyis ezerféle módon izgatja magát. Az ingereknek ez az örökös hajszolása egy állandó felpörgetett, stresszes állapotot hoz létre, ami végül depresszióhoz, szorongáshoz, alvásproblémákhoz vezet.

Mert a stressz rossz. De biztos ez?

Az általam nagyon sokra tartott szakember, Bánki M. Csaba pszichiáter, több, az agykutatással foglalkozó sikerkönyv szerzője szerint a stressz nem csak trauma, túlterhelés, fájdalom, erőpróba. A szó maga csak annyit jelent, hogy a szervezetet egy hatás kimozdította nyugalmi egyensúlyából. A stresszre adott válasz lényegében hormonok egymás után következő, összehangolt aktiválódásából áll. Mivel a stressz nyomán sokféle hormon szabadul fel a szervezetben, hatására is sok minden történik. Például csökken az ember fájdalomérzése. Bizonyos mennyiségű stressz – mindenekelőtt a hivatás terén – akár szárnyakat is adhat, extra teljesítményre ösztönözhet, kimagasló eredményekre sarkallhat. De a súlyos és tartós stressz hatására erősödik a szorongás és feszültségérzés is. Embertípustól függ, hogy valaki stressz hatására visszahúzódással, lelassulással, passzivitással, étvágytalansággal, vagy ellenkezőleg, agresszióval, pulzusszám- és teljesítményemelkedéssel reagál.

Egy biztos: stresszhelyzet bőségesen akad manapság.
Egy idegesítően agresszív, kellemetlen értekezlet például hét perc alatt jelentős hormonemelkedést okoz a vérben. Egy ilyen szituációban még egy egészséges, fiatal férfi vérében is jelentősen megemelkednek a stresszhormonok, az endorfin és a noradrenalin. Az állandósuló stressz, például a munkahelyi problémák, egy adott pozíció elvesztésétől való félelem, férfiaknál és nőknél egyaránt a szexuális étvágy csökkenéséhez vezethet. A folyamatos és nagy stressznek kitett nők immunsejtjei 10 évvel idősebbnek mutatkoztak, mint a velük egykorú, de normális, átlagos lelki megterhelést elviselő nőké. Az állandósuló stressz leginkább a negyvenes férfiakra jellemző. Nem véletlenül, hiszen a mostani gazdasági helyzetben egy családfenntartónak már az is alvászavarokat és örökös rosszkedvet okoz, ha belegondol, mi lenne, ha elveszítené az állását. Hogyan fizetné a lakástörlesztést, a gyerekek taníttatását. Mindehhez hozzáadódik a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, és ez csak gyorsítja szervezetünk elhasználódását. A hatás nem marad el: fáj a fejünk, a hátunk és a gyomrunk, a ránk nehezedő nyomástól légzésünk felületes lesz, gerincünk egészségtelenül görbül, és fáradékonyak vagyunk. Egyre kevésbé tudjuk kipihenni magunkat.

De hát miért van ez így?
Selye János professzor, a modern stresszelmélet kidolgozója, a prágai egyetemen már az 1920-as években kimutatta, hogy a fel nem dolgozott érzelmi stressz növeli a betegségre való fogékonyságot. Szervezetünk úgy van megalkotva, hogy ha a stresszhelyzeteket testi reakció követi, akkor alig károsodik. Vagyis, ha a támadás ellen felvesszük a harcot, ütünk, ordítunk vagy elfutunk, semmi bajunk nem lesz. Ha azonban a stresszre való élettani válaszra, a küzdelemre vagy menekülésre nincs lehetőség, akkor a testet halmozódó negatív hatás éri. Ezt nevezik krónikus stressznek. A modern kutatások igazolták Selye professzor megállapításait, az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy az érzelmi stressz hatására az immunrendszer gátlás alá kerül, és így megbénul a szervezet legfontosabb védelmi rendszere, nem képes küzdeni a rák és más betegségek ellen.

Megoldás van?
Természetesen. A kutatások ráirányították a figyelmet arra is, hogy nem mindegy, milyen jelentőséget tulajdonítunk egy eseménynek. Veszélyeztetést látunk benne, vagy kihívást? Ha azt éljük meg, hogy nincs befolyásunk az életünkre, nem látunk lehetőséget annak irányítására, legyőzve érezzük magunkat, akkor előbb vagy utóbb megbetegszünk. Ha azonban látunk kiutat, netán kihívásként fogjuk fel a helyzetet, semmi bajunk sem lesz. Vagyis a betegség kialakulásához nem a stressz, inkább az ellazulás hiánya vezet. Meg kell tanulnunk lazítani.

De hogyan?
A stresszt leginkább a rendszeres sport csökkenti. A sport az egészség, a lelki egyensúly megőrzésének és a lelkierő edzésének leghatásosabb módja. De a stressz, a szorongás leküzdésére érdemes elsajátítani valamilyen relaxációs vagy meditációs technikát azért, hogy észrevegyük az életünkben az örömet. A pozitív gondolkodás az agyban pontosan ugyanolyan biokémiai folyamatokat indít el, mint egy szorongásoldó vagy nyugtató pirula. Az is sokat segít, ha nem hasonlítgatjuk örökké másokhoz az életünket. Nem olyan nagy tragédia, ha a szomszédnak nagyobb autója, szebb kerítése, szélesebb képernyős televíziója van. Sokszor többet ér egy közös családi szalonnasütés, mint egy hétvégi bevásárlás Bécsben. Fontos az is, hogy szervezetünket ellássuk azokkal a vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekből szervezetünk fokozott stressz időszakában többet fogyaszt. S ha nem feledkezünk meg az érintés erejéről. A simogatás, ölelés és a kedvesség gyógyító hatása szinte felmérhetetlen.
Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el