Ezért érdemes sírni

2014. 10. 12.
Szerző: Szimpatika
Több tudományos kutatás állítja, hogy a sírás igenis hasznos. Mielőtt azt mondanánk, hogy okkal nem engedtük kitörni magunkból a könnyeket, vegyük figyelembe azokat az eredményeket, melyek rámutatnak, hogy a sírásra nagyon is szükségünk van.
Csökkenti a stresszt

A könny

Gondolkozott már rajta, miért sós a könny? Ismeri a trükköt, hogyan sikerülhet eltitkolni, ha könnyekre fakaszt egy érzelmes film? Tudja, miért is kell orrot fújnia síráskor? Érdemes a könnyek nyomába eredni, és megismerni a könnykészülék titkait.

A sírás hatására eltávozik a szervezetből az egyik hangulatváltoztató ásványi anyag, a mangán. William Frey biokémikus, a Crying: The Mystery of Tears című könyv szerzője szerint a könnyekben harmincszor több mangán van, mint a vérben. Természetesen vannak stresszoldó módszerek, amelyek könnyek nélkül is remekül működnek, de ha már elkezdtünk sírni, akkor ne hagyjuk abba, utána jobban fogjuk érezni magunkat.



Segít megerősíteni a kapcsolatokat

Azon elgondolkodtunk már, hogy a nők késő estébe nyúló sírásai miért fejeződnek be általában ugyanúgy? (Azzal, hogy azt mondják folyamatosan, hogy mennyire szeretik egymást?) A sírás megerősíti a barátságokat, főleg, ha mindez intim környezetben történik - állítja az Evolutionary Psychology szaklapban publikált kutatásában Oren Hasson evolúcióbiológus.

A sírás jót tesz: ne szégyellje könnyeit!

Hasson különféle érzelmi és szociális körülményekben kinyert könnyeket elemzett és oda lyukadt ki, hogy a sírás egy olyan evolúciós válasz, amellyel együttérzést és támaszt tudunk kérni a körülöttünk lévő emberektől.

Javít a hangulatunkon

És igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy néha elég egy jó sírás ahhoz, hogy minden helyrejöjjön. Egyes kutatások rámutatnak arra, hogy az emberek mind fizikailag, mindfiziológiailag boldogabban érzik magukat némi sírás után. Miért van ez? A kutatók szerint azért, mert a sírás kiüríti a szervezetünkben felhalmozódott vegyületeket, az érzelmek mentális szabadjára engedése pedig segít abban, hogy jobban szembe tudjunk nézni az életünket megnehezítő fájdalmas szituációkkal.

forrás: hazipatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!