Ezért betegebbek a férfiak

Szerző: Szimpatika
Az erősebb nem tagjai gyakran szenvednek, nyavalyognak és a legkisebb náthából is hatalmas drámát csinálnak. Egy új kutatás azonban bebizonyította, a férfiak a legtöbbször tényleg rosszabbul viselik a betegségeket.
A Harvard Egyetem szakemberei szerint a férfiak szervezetében alacsonyabb az ösztrogén szintje, emiatt gyengébb az immunrendszerük és hajlamosabbak a felső légúti megbetegedésekre, illetve a tüdőgyulladásra. Ezt állatkísérletek alapján állapították meg, melyek során kiderült, hogy a nőstény egerek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, mint a hímek.



Lester Kobzik professzor szerint a jelenség kulcsa a nitritoxid-szintáz3 (NOS3) nevű enzimben rejlik, mlyet az ösztrogén hormon aktivál. Amikor genetikailag módosították a nőstény egereket, és "kikapcsolták" az NOS3 enzimet termelő sejteket, a nőstényeket védő mechanizmus is megszűnt és ők is hajlamosabbak lettek a fertőzésekre. Ezt a felismerést követően a tudósoksúlyos tüdőfertőzések gyógyulását is képesek voltak felgyorsítani, méghozzá egyszerű hormonpótló gyógyszerek segítségével.

Kobzik professzor úgy véli, ezt a tudást később nemcsak hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztésére lehet majd felhasználni, de a hormon segítségével meg is lehet előzni a felsőlégúti fertőzések szövődményeként kialakuló bakteriális eredetű tüdőgyulladások egy részét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!