Újabb teszt a genetikai rendellenességekre

2014. 10. 24.
Szerző: Szimpatika
Idén júliusban hivatalosan is eltörölték a kötelező magzati szűrővizsgálatok palettájáról a hazai terhes gondozás eddig alapköveként számon tartott AFP-vizsgálatot, mely sok kismamának okozott álmatlan éjszakát, hiszen gyakran pontatlan eredményt mutatva, tévesen engedett következtetni a magzat fejlődési rendellenességének valószínűségére.

A vizsgálat megszüntetéséről illetve a helyette végezhető tesztekről, melyekkel egyes genetikai rendellenességek pontosabban megállapíthatók, dr. Káli Gáborral, a CryoSave Magyarország orvos-tanácsadójával készült interjú.

2014. július 1-jétől hivatalosan is megszűnt a kötelező AFP mérése a terheseknél. Ez több szempontból is hasznosnak bizonyul: egyrészt nem riogatja többé a kismamákat, másrészről az AFP ellen küzdő orvosok is örülhetnek, hogy kikerült a kötelező szűrővizsgálatok sorából. De miért is voltak ennyire az AFP ellen?

Napjainkban az AFP szűrés európai viszonylatban egyedülálló módon csak hazánkban képezte a kötelező szűrővizsgálatok szerves részét. Mivel a teszt nagyon magas hiba aránnyal dolgozott, így más országok kötelező szűrővizsgálatai közül már korábban kikerült. Az AFP egy a magzat által termelt fehérje, az ún. alfa-fötoprotein, mely a méhlepényen keresztül jelenik meg az anya vérben és szintje a  terhesség előrehaladtával egyre emelkedik.

Az AFP-vizsgálat elsősorban Down kór és velőcső-záródási rendellenességek felismerésére szolgált, azonban mivel értékét több tényező is befolyásolja (például a valós terhességi kor, gesztációs diabétesz mellitusz fennállása, dohányzás), számos alkalommal eredményezett fals pozitív eredményt.

Sok egészséges terhesség esetében mutatott az AFP alacsony értéket. A magas hibaarány miatt tévesnek bizonyult az a hiedelem, miszerint az alacsony AFP szint a Down-kór egyértelmű jelzője lenne.

Az akkor még kötelező vizsgálat figyelmen kívül hagyása viszont sok esetben jogi következményeket okozott volna az orvos számára, így az AFP-érték függvényében nagyszámú, de ugyanakkor felesleges invazív - és bizonyos fokig veszélyes - amniocentézis (magzatvízcsapolás) vizsgálatra került sor, aggodalmat keltve az édesanyákban és terhes gondozást végző orvosokban egyaránt.

A kötelező AFP szűrés megszűnt, de továbbra is egy betöltetlen „űr” maradt a kromoszóma rendellenességek diagnosztizálása területén.

Az OEP által támogatott ultrahang vizsgálatok valóban utalhatnak fejlődési rendellenességre, viszont a kromoszóma rendellenesség biztos igazolására továbbra is az invazív vizsgálatok, mint például az amnioncentézis ad biztos eredményt. Ezek a beavatkozások azonban meglehetősen komoly megterhelést jelentenek a kismama számára, nem beszélve a benne rejlő kockázatról, mely szerint a vetélés esélye akár 1% is lehet. Ezen „űr” betöltésére és az invazív vizsgálat elkerülésére dolgozta ki a Genoma - a CryoSave Magyarország anyavállalatának, az Esperite N.V. prediktív orvoslás területén életre hívott üzletága - a Tranquility nevű non-invazív tesztjét.

Miért javasolja a kismamáknak (és persze a terhes gondozást végző orvos kollégáinak egyaránt) ezt a módszert, mint alkalmazandó és optimális megoldást az amniocentézis helyett? Mit érdemes tudni róla?

Ellentétben a kockázatokat hordozó amniocentézissel, a Tranquility teszt elvégzéséhez csak anyai vérmintára van szükség. A vérvétel során pedig sem az édesanyát, sem a magzatot nem éri semmilyen káros behatás. A teszt az anyai vérben lévő magzati DNS- t elemzi, melynek előfordulása a terhesség előrehaladtával egyre növekszik. Már egyre több terhes gondozást végző szülész- nőgyógyász orvostól beszerezhető a Tranquility teszt, amely anyai vérből képes kimutatni a magzati DNS-t. A teszt a sejtmentes magzati DNS-ből mutatja ki a főbb triszómiás betegségekre utaló eltéréseket, többek között a 21-es triszómia (Down-szindróma), a 18-as triszómia (Edwards- szindróma) illetve a 13-as triszómia (Patau- szindróma) jelenlétét. Mindehhez egészen kevés, mintegy 1.4-2.7% sejtmentes DNS-re van szüksége a Tranquility tesztnek, így valósulhat meg, hogy már a 9. héttől, egy hét leforgása alatt képes a teszt megállapítani, hogy van-e kromoszóma eltérés a magzatban.

A teszt pontosságára, megbízhatóságára vonatkozóan milyen tapasztalatok születtek eddig? Vagyis mennyire hagyatkozhatnak a kapott eredményre az orvosok és a felelős gyermeket váró, leendő édesanyák?

A teszt pontosságát többek között egy 115 főből álló ikerterhes csoporton is érvényesítették. A vizsgálatok során csak és kizárólag a valóságnak megfelelő eredményeket kaptak, semmilyen téves eredmény nem született. Bizton kijelenthető, hogy a Tranquility teszt szinte minden más teszthez képest egyedülálló hibaszázalékkal (0.07%) rendelkezik, köszönhetően a feldolgozás minőségének, pontosságának.

A minta elemzése és értékelése a piacon lévő legkorszerűbb - Illumina - gépek segítségével történik. Ebből adódóan a teszt további különlegessége, hogy a genomot - a szervezet örökítő információinak az összességét - nem részlegesen, hanem teljes egészében analizálja, valamint egyedülálló technológiájának köszönhetően több, mint 19 millió olvasást végez a mintán, melynek eredményeként csupán 0,07%-ban adhat téves eredményt.

Mindezek alapján elmondható, hogy a megbízhatatlan AFP vizsgálat és a felesleges invazív beavatkozásként végzett amniocentézis után egy olyan könnyen elérhető korszerű és egyszerű vizsgálat áll a kismamák rendelkezésére, mely nem csak, hogy nagyon pontosan és egyedien alacsony hibaszázalékkal állapítja meg a kromoszóma rendellenességeket, hanem biztonságosan és egyedi gyorsasággal tájékoztatja az édesanyát és kezelőorvosát az eltérésekről.

Hogyan juthat hozzá a kismama a teszthez?

A teszteket a kismamák nőgyógyászuknál vagy a Genoma oldalán igényelhetik. A teszt elvégzéséhez szükséges vért a kismama akár a nőgyógyászánál, vagy a hozzá legközelebb eső laboratóriumban is levetetheti.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!