Reggelivel az elhízás ellen?

2014. 10. 26.
Szerző: Szimpatika
Egy fehérjedús reggeli telít és csökkenti az étvágyat a nap hátralévő részében. Csökken azoknak az agyi jeleknek a száma, amelyek evésre ösztönöznek, és könnyebben kontrollálható az a vágy is, hogy az evést önmagunk megjutalmazásaként használjuk.
A Missouri Egyetem kutatói jutottak erre a következtetésre. Eredményeiket az Obesity c. tudományos magazinban közölték. A kísérlethez a kutatók tinédzser korú lányokat választottak ki, mivel ők azok, akik közül a legtöbben kihagyják a reggelit, egész pontosan a 60 százalékuk nem szokott reggelizni. A kihagyott reggelit pedig napközben egészségtelen nassolnivalókkal pótolják, és ez súlygyarapodáshoz, elhízáshoz vezet.



A kísérletben résztvevő lányok átlagos életkora 15 év volt. Az első héten valamennyien kihagyták a reggelit, a következő héten normál fehérjetartalmú reggelit ettek (gabonapehely, tej), a harmadik héten fehérjében gazdag reggelit kaptak (süteményt, mézet, joghurtot). Minden hét végén megkérdezték őket arról, hogy milyen volt az étvágyuk, és reggeli után mennyire érezték jóllakottnak magukat. Ebéd előtt valamennyi lányt funkcionális mágnesrezonanciás tomográfia (fMRT) vizsgálatnak vetették alá. Ennek segítségével analizálták annak az agyrégiónak a működését, amely az evésre motivál, és hajlamossá tesz arra, hogy az evést jutalomként, vigasztalásként használjuk.

Mi lett az eredmény?

Amikor a lányok reggeliztek, délelőtt csökkent az éhségérzetük. Az fMRT-vel mért agyi aktivitás is kicsi volt. Amikor fehérjedús reggelit kaptak, akkor mutatkozott meg a legnagyobb változás az étvágy, a teltségérzet és az evés jutalmazásra használása terén. Mindenki tudja, hogy a reggeli fontos, mégis sokan kihagyják. Pedig a kutatási eredmények is azt bizonyítják, hogy a kiadós, egészséges reggeli hatékony stratégia az étvágy kontrollálására és a túlsúly elkerülésére.

Forrás: WebBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!