Napozással a cukorbetegség ellen

2014. 10. 27.
Szerző: Szimpatika
Az ésszerű mértékű napozás segíthet megelőzni a diabéteszt és az elhízást - derült ki egy pénteken megjelent tanulmányból. Az ultraibolya-, azaz UV-sugárzás lassítja a súlygyarapodást, és véd a cukorbetegség tüneteitől, a normálistól eltérő vércukorszinttől és az inzulinrezisztenciáról - olvasható a Diabetes című szaklap pénteki számában közzétett tanulmányban.
A kutatók egerekkel végeztek kísérleteket, és azt találták, hogy a napfény UV-sugarainak jótékony hatásait a salétromsav okozza. A napfény hosszú távú előnyei igen jelentősek, a súlyos bőrrák, a melanóma ritka volt - mondta Prue Hart, a perthi Telethon Gyermekgyógyászati Intézet munkatársa. Vizsgálatukban az egereket alacsony dózisú UV-sugárzásnak tették ki hetente háromszor. Ez arra utal, hogy az előnyöket mérsékelt napozással lehet elérni.



"Egyre több az elhízott, mert a gyerekek magas zsírtartalmú ételeket kapnak. Találtunk egy egyszerű módot, mellyel a túlsúly, a rossz emésztés és végül a cukorbetegség megelőzhető" - mondta Hart. Szerinte a D-vitamin és az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a természetes napsütést. Shelley Gorman, az intézet biológusa, a kutatás vezetője szerint a bőr mérsékelt napoztatása - sok testmozgás és egészséges étrend mellett - megelőzheti a gyermekek elhízását.

forrás: hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!