A védőoltást övező tévhitek ellen

2014. 11. 04.
Szerző: Szimpatika
Új internetes oldalt hozott létre az ÁNTSZ. A védőoltásokkal kapcsolatos tévhiteket szeretnék eloszlatni a honlapon. Az oldalon bemutatják egyebek mellett a vakcinák hatásmechanizmusát, és kitérnek a várható mellékhatásokra is.
Vannak bizonytalan szülők, akik a védőoltások különböző mellékhatásoktól tartanak. Az orvosok szerint a mai vakcinák miatt nekik sem kell aggódniuk.

Nagypál Mária gyermekorvos a Híradónak úgy nyilatkozott: elenyésző a vakcinák mellékhatása, esetleg hőemelkedés. bőrpír, kis duzzanat jelentkezhet, de ezek lázcsillapító, fájdalomcsillapítóval egy-két nap alatt megszűnnek.


Hazánkban a védőoltások következtében sok fertőző betegség nagyon ritkán jelenik meg. Az orvosok szerint az emberek emiatt azt hiszik, hogy már nem kell azoktól tartani. Vannak olyanok is, akik megkérdőjelezik a védőoltások létjogosultságát.

A tévhitek eloszlatására az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat új internetes oldalt hozott létre, ahol a szülők minden kérdésre választ kaphatnak.

„A védőoltást ellenzők, az áltudományos, illetve a csúsztatott eredményeket egyre szélesebb körben próbálják publikálni és az interneten terjeszteni, és ez sajnos alkalmas arra, hogy a kellő tudással nem rendelkezőket - és miért rendelkezne az átlag lakosság kellő tudással a védőoltások terén - elbizonytalanítsa.  Ezt szeretnénk megelőzni azzal, hogy hiteles információhoz juthasson a lakosság” – fogalmazott Ócsay Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztály főosztályvezetője.

Magyarországon a lakosság 98 százaléka megkapja a kötelező védőoltásokat, ami európai és világviszonylatban is nagyon jó aránynak számít.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!