Győzze le az őszi fáradtságot!

Szerző: Csímár Kamilla
Fúj a szél, esik az eső, egyre rövidülnek a nappalok, legszívesebben fel sem kelnénk reggel az ágyból, a nyár napsugaraiból és élményeiből elraktározott energiát mind feléltük már. Mit tehetünk ilyenkor azért, hogy ne hatalmasodjon el rajtunk az őszi fáradtság, a levertség és a stressz? Erről faggattuk dr. Tengely Ágnest, a Sashegy Gyógyszertár szakgyógyszerészét.
Hogyan küzdhetünk az őszi levertség ellen?

Az időjárás változása hatással lehet hangulatunkra, emellett ebben az időszakban a testünk igényei is átalakulnak. Mielőtt elkezdenénk feltölteni szervezetünket a téli hónapokra, fontos, hogy odafigyeljünk a testünkre és a közérzetünkre egyaránt, ne hagyjuk kizökkeni nyugalmi állapotából. Elcsépelten hangzik a mozgás és táplálkozás fontossága, de testünk karbantartása hozzájárul az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. A változatos étrend hiányában segítségünkre lehetnek a multivitamin-készítmények és a C-vitamin. A kevesebb napfény miatt D-vitamin-hiány alakulhat ki. A napi szükséges mennyiség megítélésében hagyatkozzunk orvosunk tanácsára, mert – zsírban oldódó vitamin lévén – felhalmozódhat, melyet komoly mellékhatások kísérhetnek. Fertőzések megelőzésére alkalmazhatók az echinaceakészítmények és a grapefruitból készült kivonatok.

A legkézenfekvőbb megoldás fáradtság ellen a kávé és/vagy az energiaital. De miért van az, hogy például a kávé hatását gyakran nem is érezzük?

Tartós és túlzott (300 mg felett) fogyasztása esetén enyhe tolerancia (csökkent hatás) és addikció (függőség) alakul ki, mely nem tartós, néhány hetes elhagyás megszünteti. Biztos érezték már, hogy a reggeli kávé nélkül fejfájással kezdik a napot, és fáradtnak, levertnek érzik magukat – ez a függőség. Hiába isznak újabb adagot, nem lesznek éberebbek – ez pedig a tolerancia.

Milyen egyéb serkentőszerek léteznek?

A zöld tea az egyik legnépszerűbb kávéhelyettesítő, mely nemcsak élénkít, de még egészséges is. Lehet fogyasztani rooibost – nagy előnye a kávéval és a zöld teával szemben, hogy nincs benne koffein, illetve csak minimális mennyiségben tartalmaz csersavat, amely sokaknál gyomorbántalmakat okoz. Emellett közkedvelt még az édesgyökér-, valamint a gyömbértea. A búzafűlé az íze miatt elég megosztó, azonban az egyik legjobb energetizáló és frissítő ital.

Mit tegyünk akkor, ha a serkentőszerek még dolgoznak bennünk, de tudjuk, hogy már pihennünk kellene?

Ilyen esetben érdemes valamilyen mozgással levezetni a többletenergiát. Ha valakinél ez nem működik, és mindenképpen be szeretne venni valamit, akkor a magnéziumot ajánlanám. Természetes nyugtató, ellazító hatása révén segíti a nyugodt, pihentető alvást és oldja a feszültséget.

Milyen nyugtatók léteznek, és miért kell velük vigyázni?

Természetes nyugtatók közül a legfontosabbak: levendula, macskagyökér, citromfű, komló, golgotavirág, orbáncfű. Ezek forrázatát vagy főzetét fogyaszthatjuk teaként, illetve számtalan gyógyszerkészítmény tartalmazza ezek kombinációit. Bár gyógynövények, mégis szem előtt kell tartani a mértékletességet, fontos a minimális hatásos dózis megtalálása, illetve, hogy ne lépjük túl a napi maximális adagot. Más nyugtató, altató gyógyszerkészítményekkel való együttes alkalmazásuk veszélyes lehet, mert a hatás összeadódhat, erősíthetik is egymást.

Mik azok a mindennapi gyógyszerek, amelyek szedése mellett veszélyes lehet serkentőt, illetve nyugtatót alkalmazni?

A koffein megtalálható számos fájdalomcsillapító készítmény komponenseként, hisz fokozza azok hatását. Akik koffeinre érzékenyek, azok kerüljék ezeket! A kávéról már bebizonyosodott, hogy megváltoztathatja bizonyos készítmények működését. Többek között befolyásolhatja az antidepresszánsok, csontritkulás elleni készítmények, az ösztrogénpótló és pajzsmirigyre ható szerek működését. A legtöbb antidepresszánssal párosítva a kávé megemeli a vérnyomást és fejfájást okozhat, ugyanakkor más gyógyszerek mellett a legnagyobb biztonságban megfér. Általánosságban elmondható, hogy a kedélyállapotra ható, altató vagy nyugtató jellegű gyógyszerek szedése mellett tanácsos elhagyni a kávéfogyasztást.



Néhány gyógyszer kifejezetten fokozza a kávé és más koffeintartalmú italok hatását. Ebbe a csoportba tartoznak az olyan antidepresszánsok, antibiotikumok és fogamzásgátló tabletták, amelyek blokkolják a koffein lebontását segítő enzimet, így a koffein a normálisnál jóval hosszabb ideig, akár négy órával tovább marad a szervezetben, és ez különféle mellékhatásokat (szívdobogás, nyugtalanság, álmatlanság) okozhat. A nyugtatók közül az orbáncfű veszélyét emelném ki, mely csökkenti több gyógyszerkészítmény hatását, emellett szorongásoldókkal és altatókkal történő egyidejű szedése – hasonló működésük miatt – kerülendő.

Ha a fáradtságtól, dekoncentráltságtól nem tudjuk rendesen végezni a munkánkat, általában rögtön idegesek leszünk. Hogyan csökkenthetjük a stresszt?

Mindenekelőtt: a stresszmentes életet ne mástól várjuk, hanem önmagunktól. Az adaptogén gyógynövények segíthetnek a stressz kivédésében, a szervezet és az immunrendszer stimulálásában. Ezek az anyagok lényegében fokozzák a szervezet nem specifikus ellenálló-képességét és a megterhelésekkel szembeni alkalmazkodóképességét. Ezenfelül javítják a szellemi tevékenységet és a fizikai teljesítőképességet. Jeles képviselőjük a ginszeng. Lehet alkalmazni homeopátiás szereket is, melyek a szervezet saját védekezőképességét serkentik, azonban ezeknél is körültekintőnek kell lennie a páciensnek, ugyanis vannak olyan betegségek, amelyek gyógyításához ez már nem elég. Aki az alternatív gyógymódokat részesíti előnyben, annak a relaxációt, meditációt, jógát, speciális masszázsokat ajánlom. A legfontosabb pedig a nevetés!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!