Betegségeket is okozhat az orrsövényferdülés

2014. 11. 10.
Szerző: Szimpatika
Az ember nem szimmetrikus élőlény. Ez egyben azt is jelenti, hogy a középvonalban elhelyezkedő testrészei, szervei sem helyezkednek el pontosan a középvonalban. Igaz ez az orrsövényre is.
Szinte nincs is ember, akinek az orrsövénye, tehát az a porcos-csontos lemez, amely a két orrfelet egymástól elválasztja, pontosan a középvonalban lenne, ne görbülne egyik vagy másik irányba, ne görbülne akár többszörösen is. Ezt a többé-kevésbé kifejezett oldalirányú görbületet nevezzük az orrsövény ferdeségének. Természetesen ez a ferdeség különböző mértékű lehet, és ugyancsak természetesen az orrsövény ferdülése érinti az orrlégzést is. Azon az orrfélen át, amit a ferde orrsövény többé-kevésbé beszűkít, rosszabbul vagy akár egyáltalán nem kapunk levegőt.

Az orrlégzés akadályozottsága azután számos kellemetlen következményhez vezet: az érintett oldalon rosszabbul szellőznek az orrmelléküregek, ennek következménye a melléküregek - arcüreg, homloküreg, rostasejtek - heveny, majd később idült gyulladása, ezeknek minden további következményével. A következmények másik csoportja a fülkürt működés zavarából adódik. A tartósan behúzódott dobhártya már önmagában is rosszabb hallást, tompa fülbeli teltségérzést eredményez, de hosszabb idő után savógyülem is kialakulhat a középfülben. Ez azután gennyesen felülfertőződve gennyes középfülgyulladássá alakul, vagy pedig a középfülbeli savógyülem - amennyiben nem tud kiürülni - ott szervülhet is, és összenövések alakulhatnak ki a hallócsontok között, ami végül nehezen korrigálható nagyothallást okoz.


Természetesen a tartósan gátolt orrlégzés a garatban sem marad következmények nélkül: a garat nyálkahártyája kiszárad, fáj, állandó krákogásra ingerel, a gégét és a légcsövet ugyancsak megviseli, ha kiesik az orr normális élettani működése: nem történik meg a belégzett levegő párásítása, melegítése.

Mint látható tehát, a megzavart orrlégzés messzemenő következményekhez vezethet, amelyek arányban állnak a gátolt orrlégzés fennállásának az időtartamával. Arról már nem is szólva, hogy az oly sok ember életét megkeserítő felnőttkori horkolás hátterében is sokszor áll orrsövény-ferdülés! Célszerű tehát az orrlégzés minél korábbi helyreállítása, már csak azért is, mert ez az orrsövény-ferdülés esetén csak műtéttel lehetséges, és a műtéti teherbíró képesség a korral bizonyosan nem nő!
Két megjegyzés azonban mindenképpen ide kívánkozik. Az első, hogy a műtétnek azért van alsó korhatára: extrém nagyfokú ferdeséget sem szoktunk megoperálni 5-6 éves kor alatt.

A második, hogy az újabb, kifinomodott műtéti technikáknak köszönhetően a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem célunk a porcos orrsövény legnagyobb részének eltávolítása, csupán a ferde részt operáljuk ki, vagy ha lehet, megfelelően alakítva, "kiegyenesítve" a porcot lehetőleg a helyén hagyjuk. A műtét felnőttkorban a legtöbb kórházban még helyi érzéstelenítésben, gyermekkorban azonban a legkorszerűbb sebészi, ún. intratracheális narkózisban történik.  Míg a műtét érzéstelenítése kielégítően megoldottnak mondható, a műtétet követő két nap, amíg az orr géz-csíkkal szorosan ki van tamponálva, kétségtelenül kellemetlen.
E kellemetlenségek dacára a fentebb részletezett számos, akár súlyos szövődmény elkerülése érdekében is azt tanácsolom, hogy ez ügyben kérjék ki háziorvosuk, ill. rajta keresztül tapasztalt gégész véleményét. Higgyék el a bajokat általában könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani.

Forrás: Házi Patika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!