Kínos beszélgetések a szexről

2014. 11. 10.
|
Hat és fél éves unokám feltette apjának a nagy kérdést: „Hogy kerültem én a mama hasába?” A kérdésből látható, hogy a gyerek pszichoszexuális fejlődése rendben halad. A tudós gyermeklélektan szerint éppen ennyi idősen, éppen ezt kell egy gyereknek kérdezni. Az apja kivágta magát. „Én tettelek oda” – mondta. A gyerek egy kicsit gondolkodott, majd őszinte csodálkozással tovább kérdezett: „De hát minek, ha úgyis kivettetek?"
Büszkék vagyunk a gyerekre, hogy milyen logikusan gondolkodik. A saját információs szintjén állva teljesen igaza van. Ő ugyanis mit sem tud a méhen belüli kilenc hónap történéseiről. Az egész ügynek az eleje meg a vége izgatja. Helyesebben: eddig a vége, vagyis a születés foglalkoztatta. Most azonban már az eleje is. Végül is igaza van. Tényleg ez a kettő a legérdekesebb.

Eljött hát a gyerek szexuális felvilágosításának ideje. Gondos nagymamaként azonnal megvettem „A sehány éves kislány” című, okos kis könyvecskét, ahol gyerekek számára érthetően, sok rajzzal és kevés szöveggel elmagyarázzák a fiúk és lányok közötti különbséget, valamint a baba méhen belüli fejlődését és világrajövetelét. A szöveg így kezdődik: „Volt egyszer egy fiatalember meg egy fiatal lány. Szerették egymást és szerettek volna együtt élni, ezért összeházasodtak. Ők az én papám és mamám.” (A rajzon gyönyörű, karcsú, fiatal lány látható, hófehér menyasszonyi ruhában, amint egy elegáns fiatalember átöleli.) „Szerették volna, ha gyerekük is van”– megy tovább a szöveg. Majd egy kandalló előtt kuporgó lány rajza alatt: „A mamám egy szép napon ráeszmélt, hogy jól elrejtve ott hordoz engem a hasikójában.”
– Jó – mondta Eszter kicsit ingerülten –, értem, de hogyan került oda? Hát ez az! Éreztem, hogy szorul a hurok. Valamit mondanom kell a gyereknek.Rendszerint úgy szokott az lenni, hogy amikor a szexuális felvilágosításról esik szó a családban, a felnőttek szeretik a feladatot egymásra hárítani, és titkon bíznak benne, hogy a gyerek valahonnan, könyvből, iskolából, filmekből, idősebb testvértől vagy baráttól már tudomást szerzett a dolgokról. S ez rendszerint igaz is. A baj csak az, hogy az innen–onnan felcsipegetett információk hiányosak, meglehetősen zavarosak. Nem véletlenül, hiszen az egész témát valamiféle furcsa titkolózás övezi. Én például a mai napig jól emlékszem, hogy másodikos kisiskolásként, a napköziben próbáltunk a dologra rájönni, és képtelenebbnél képtelenebb feltételezésekbe bocsátkozván, hónapokig tárgyaltunk az ügyről, de nem jutottunk megnyugtató eredményre. Ez nem volt jó.

Úgy döntöttem tehát, hogy kínos vagy sem, a felnőtt kötelessége a gyermeki fejben rendet csinálni. Minden életkorban az érettségnek megfelelő szavakkal, őszintén. Így tanultam. Végigolvastam hát Eszternek a könyvet, mely a gyerek méhen belüli fejlődéséről és megszületéséről szól. Elnézően végighallgatta, de egy csöppet sem érdekelte. Pontosabban: nem ez érdekelte.

Lelkem mélyén tisztában voltam vele. Végül is, elmúlt hatéves. Pontosan tudja, hogy a nemek között különbség van. Látja, hogy a fiúk máshogyan pisilnek, mint a lányok. Túl a miért-korszakon, belelépett a hogyannal kezdődő kérdések korszakába. Az óvodáskor végének tipikus kérdéseit már feltette. S mi válaszoltunk is rá. „Hogyan születik a kisbaba?” „A mama hasából bújik elő.” „Hogy került a kisbaba a mama hasába?” „A papa rakta bele, ezért a kisbaba a papa és a mama közös gyereke.” Az óvodás ritkán kérdez ennél többet.

Csakhogy, eljött a papás-mamás játékok kora, mint rendesen, úgy hatéves kor körül.
Mit mond erről a fejlődéslélektan? A gyereket ekkor egyre inkább érdeklik a dolgok valódi okai és összefüggései. Nyugodt időszak, amikor elsősorban nem saját énje, nem saját érzései, gondolatai foglalkoztatják, hanem a körülötte lévő világ, amelybe a fiúk és lányok közötti különbség is beletartozik. Ez a szexuális játékok kora, melyek nem a nemi vágyból, sokkal inkább kíváncsiságból keletkeznek. Az ilyen korú gyereket nem erotikus ösztöne hajtja, viselkedése nem eltorzult, hanem természetes. Ha két kisfiú egymás fütyijét nézegeti, az nem azt jelenti, hogy ferde hajlamúak. Ha egy kislány egy kisfiú előtt lehúzza a bugyiját, nem azt, hogy rossz életű lesz. A gyerekpszichológusok minden lehetséges helyen felhívják a szülők, nagyszülők figyelmét, hogy ha efféle játékon kapják kisiskoláskorú gyerekeiket, nehogy megbüntessék őket. Ez ellenben jó alkalom arra, hogy megkérdezzük, mire kíváncsiak. Ebben a korban alapozhatjuk meg azt az őszinte viszonyt, amelyben a nemiséggel kapcsolatos kérdéseikkel később is hozzánk fordulhatnak.
Szóval, gondoltam, itt a lehetőség, hogy megalapozzam az őszinte viszonyt.

De hogyan kell azt csinálni?

Egyébként itt szoktak a szakemberek szólni a gyerekkori önkielégítésről is. Sok kisiskolás-, sőt óvodáskorú gyerek rájön arra, hogy nemi szervének dörzsölgetése kellemes érzést okoz. Ebben semmi kóros nincs. Sőt, sok mindent megtanul a testéről ilyenkor, aminek később, az örömet adó szexuális életben, hasznát veszi. Ezért, ha ilyesmin kapjuk gyerekünket, semmiképpen sem szabad megtiltanunk. De valamit mégiscsak mondani kell. Nos, tanácsolják a szakemberek, elég annyit mondanunk, hogy tudjuk, ez kellemes érzést okoz, mégis arra kérjük, ne csinálja mások előtt.

Szóval, még mindig ott tartottunk, hogy hogyan kerül a baba a mama hasába? S én még mindig igyekeztem elterelni a beszélgetést a lényegről. Amikor a papa és a mama megszerették egymást, magyaráztam, elhatározták, hogy együtt fognak élni. Ez egy különleges érzés. Úgy hívják, hogy szerelem. A felnőtt szerelmesek nagyon szeretnek egymáshoz bújni, ilyenkor icipici magok kerülnek anya testébe, ahol várja őket egy másik mag. A két mag találkozásából lesz a baba.

– Milyen mag?
– Anya-mag meg apa-mag.
– Abból lesz a gyerek-mag?
– Pontosan.
– Jó, de hogy megy be a papa-mag?

Nem tehettem mást, megmondtam.

– Ott, ahol pisil?
– Ott.
– Pfuj! – jött a válasz.

S ezzel a dolog végére értünk. Eszter a témát azonnal levette a napirendről. S már ment is tovább játszani.
Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el