Akcióban a Csikk Brigád!

Szerző: Szakszon Réka
Képzeljünk el egy belvárosi utcát, ahol nem látunk minden lépés után eldobált csikkeket. Sikerült? A TerraCycle cigarettahulladék-gyűjtő programjához csatlakozott bárok, szórakozóhelyek és irodák aktívan járulnak hozzá a csikkmentesített városképhez.
Közel 2,5 millió összeszedett csikk, országszerte 130 gyűjtőhely és több száz lelkes magánszemély – számokban egyelőre ezt sikerült elérnie a 2013 májusában indult Csikk Brigád programnak. Az ötletgazda a TerraCycle csapata, akik arra törekednek, hogy minél több olyan hulladéktípust gyűjtsenek össze, amelyek a köztudatban nem hasznosíthatók, és nincs kialakult feldolgozási módszerük. Másfél évvel ezelőtt úgy döntöttek, a csikkektől szeretnék megtisztítani az utcákat és a környezetet. „Kevesen tudják, de a csikk az a szemét, amit a legtöbbször eldobnak az utcán. Persze feltűnőbb, ha csillogó csomagolásokat görget a szél, de a cigarettavégeket észrevétlenül mindenki elpöccinti. Ez a hulladék a rossz látványon kívül további károkat is okozhat vizeinkben” – mondta German Dániel, a TerraCycle magyarországi ügyvezetője. „Az volt a célunk, hogy ezt a hulladékot eltüntessük, és tavaly sikerült elérnünk, hogy a tengerentúli kezdeményezések után Európában elsőként itthon is elindíthassuk a programot.”A Csikk Brigádhoz cégek, bárok, vendéglátóipari egységek csatlakozhatnak, akik nagy mennyiségben tudják összegyűjteni a csikkeket. Magánszemélyek is részt vehetnek a programban, ők a Csikk Brigád térképén kijelölt gyűjtőpontokon adhatják le a cigarettahulladékot.

A bároknak és irodáknak teljesen ingyenes az elszállítás. „Regisztrálnak, feliratkoznak a programra, elkezdik gyűjteni a csikkeket” – sorolja a lépéseket German Dániel. „Amikor egy doboz megtelik, lezárják, a honlapunkról letölthető csomagküldő címkét ráragasztják, és online megrendelik a csomagfelvételt. A dobozt következő nap elszállítjuk a helyszínről, ezután beérkezik a raktárunkba, ahol lemérjük az általuk gyűjtött mennyiségeket. Számoltunk egy átlag cigarettacsikk tömeget, így az adott küldeményre visszaosztjuk, és feltöltjük a beküldő saját netes fiókjába, hogy mennyit gyűjtött."



A cigaretta minden részét be lehet küldeni: a csikket, a filtert, a cigarettapapírt, a külső csomagolást és a belső fóliát, sőt, még a hamut is elfogadják. „A cigarettahulladék megérkezik a raktárunkba, ahol addig tároljuk, amíg össze nem gyűlik a megfelelő mennyiség a hasznosításhoz. Az újrahasznosítás nem feltétlenül Magyarországon történik, mivel más közeli országokban is működik cigaretta visszagyűjtő programunk, ezért az ott összegyűjtött csikkekkel együtt hamarabb is eljuthatunk a hulladék feldolgozásáig.”

Mi lesz a cigarettavégek sorsa? „A folyamat úgy kezdődik, hogy egy gammasugárral sterilizáljuk a csikkeket, hiszen az emberek szájához érve különböző kórokozók lehetnek rajtuk. Ezután szeparáljuk a részeket. A filtereket összedaráljuk, extrudáljuk és granulátumot gyártunk belőle. Az így keletkezett anyagot például egy műanyag raklapgyártó ugyanúgy tudja használni, mintha a piacról venné az új hozzávalókat, viszont olcsóbb a beszerzése, és rá tudja rakni a címkét, hogy a terméke újrahasznosított összetevőkből készült. A másodnyersanyagokból kültéri hamutartót vagy ipari termékeket, műanyag raklapokat gyártunk. A maradék hamu és dohány különleges komposztálásra kerül.”

Magyarország kis piac, ezért lassan indul be a folyamat. A program kezdete óta gyűjtött több mint kétmillió csikk csak töredéke annak, ami eldobásra kerül. A TerraCycle ügyvezető igazgatója azonban pozitív jövőképet lát hazánkban az újrahasznosítás terén. „Nagyon jó tapasztalataink vannak, az emberek nyitottan és aktívan vesznek részt a programjainkban. A fiatal generációnál már egyre inkább átmegy az üzenet, hogy megéri szelektíven gyűjteni a szemetet. Lassan elérkezünk addig, hogy a szemétdíj annyira megnövekszik, hogy a szelektív gyűjtés kifizetődő lesz mindenkinek.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!