Új program segítheti a cukorbetegek kezelését

2014. 11. 20.
Szerző: Szimpatika
A cukorbetegség hatékony kezelésében jelenthet segítséget az az informatikai megoldás, amelyet 406 millió forint európai uniós támogatással a Budapesti Gazdasági Főiskola és a U1 Nonprofit Kft. fejlesztett ki.

Medic Sphere a rendszer neve. Figyelembe veszi a beteg lakóhelyét, családi állapotát vagy akár jövedelmi hátterét, és képes összevetni a rendelkezésére álló több száz, hasonló orvosi esetet és a kezelések eredményét, így segít az orvosnak személyre szabott megoldásokat keresni.

A 2012-ben indult projektben  9221, járóbeteg-rendelésen résztvevő cukorbeteg 148 365 orvosnál tett látogatása adatait, 2555 diabétesszel (is) diagnosztizált, kórházi osztályon fekvő beteg egészségügyi információit dolgozták fel, és 600 páciens további személyes adatai megadásával is segítette a projektet.

Így olyan, korábban nem ismert információkra is fény derült, hogy mennyit hajlandóak a betegek egy-egy hatékonyabb, de drágább gyógyszerre, életmódváltásra, diétára költeni.

A rendszer alapja egy rendkívül széleskörű szöveges, képi és videoadatokra is kiterjedő egészségügyi adatbázis. A fejlesztők közleményükben azt írták, hogy odafigyeltek az adatvédelmi előírások betartására.

Céljuk az, hogy kísérleti jelleggel létrehozzanak egy olyan betegkezelési ellátási rendszert, amely összefogja a háziorvosok, a szakorvosok, a szakápolók és a szociális gondozók munkáját.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!