Toxoplasmosis: fontos a megelőzés

2014. 11. 21.
Szerző: Szimpatika
A toxoplasmosis kórokozója a Toxoplasma gondii, mely világszerte igen elterjedt, az emberek nagy hányada esett már át toxoplasmosis fertőzésen. A házimacska és egyéb macskafélék a kórokozó végső gazdái. Egyéb emlősök, madarak és az ember a parazita köztigazdái.
A toxoplasmosis kórokozója a Toxoplasma gondii, mely világszerte igen elterjedt, az emberek nagy hányada esett már át toxoplasmosis fertőzésen. A házimacska és egyéb macskafélék a kórokozó végső gazdái. Egyéb emlősök, madarak és az ember a parazita köztigazdái.

A végső gazda bélcsatornájában fejlődnek ki a köztigazdákat fertőzni képes alakok, az ún. oociszták, melyeket a macska a székletével ürít. A köztigazda - így az ember is - rendszerint akkor fertőződik, ha szennyezett ételt vagy italt fogyaszt.

Az emberek nagy hányada esett már át toxoplasmosis fertőzésen, súlyos megbetegedést azonban csak legyengült immunrendszerű betegeknél, illetve fertőzött anyák magzatainál okozhat. A toxoplasmosis kórokozója a Toxoplasma gondii, mely világszerte igen elterjedt, az emberek nagy hányada esett már át toxoplasmosis fertőzésen.



A házimacska és egyéb macskafélék a kórokozó végső gazdái. Egyéb emlősök, madarak és az ember a parazita köztigazdái. A végső gazda bélcsatornájában fejlődnek ki a köztigazdákat fertőzni képes alakok, az ún. oociszták, melyeket a macska a székletével ürít. A köztigazda - így az ember is - rendszerint akkor fertőződik, ha szennyezett ételt vagy italt fogyaszt.

A lenyelt oocisztákból a vékonybélben ún. tachyzoita alakok képződnek. A tachyzoiták a bélfalba kerülnek, ahol a gazdaszervezet nagy falósejtjeibe (makrofágok) jutnak, bennük gyorsan szaporodnak, és elölik azokat. A nagy falósejtekben a véráram útján az élősködők eljuthatnak a gazdaszervezet bármely szervébe. A szervekben a kórokozó cisztát hozhat létre, melyben lassan szaporodik. A macska, mint végső gazda ilyen cisztát tartalmazó köztigazda (pl.: egér) elfogyasztásával fertőződhet.

A fertőződés további útja lehet, hogy a terhesség alatt fertőződött várandós anyák mintegy harmadában a kórokozó a méhlepényen keresztül a magzatba jut.

Tünetek és kezelés

Az egészséges immunrendszerű egyének fertőződése során csak az esetek 10-20%-ban okoz tüneteket. Gyakran egyetlen tünete a nyaki nyirokcsomók duzzanata, melyet kísérhet néha láz, torokfájás. Ha a gazdaszervezet immunrendszere bármely okból gyengült, sokkal súlyosabb a betegség lefolyása, az egész agyra kiterjedő agyhártyagyulladást és agyvelőgyulladást okozhat.

A magzat fertőződése gyakran vetéléshez, halvaszületéshez, vagy újszülöttkori agyvelőgyulladáshoz vezet. Következménye lehet továbbá az újszülött vízfejűsége, illetve okozhatja a szem ér- és ideghártyájának gyulladását. A kórisméhez a kórokozó ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki vérvizsgálattal.

A toxoplasmosis egészséges immunrendszerű egyénben szövődmények nélkül gyógyul. Kifejezett tünetek, illetve gyengült immunrendszer esetén trimethoprim-sulfamethoxazol kombinációval, illetve spiramycin nevű antibiotikumokkal kezelik a beteget.

Megelőzésében legfontosabb a megfelelően elkészített ételek fogyasztása, illetve a macskaürülékkel való szennyeződés elkerülése. Terhes anyák lehetőség szerint óvakodjanak a nyers vagy nem megfelelően átsütött hús fogyasztásától (például: tatárbeefsteak).

Forrás: WEBBeteg/Dr. Horváth Balázs, általános orvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!