Testi-lelki harmónia és gyógyulás

Gyógytorna, gyógymasszázs, csontkovácsolás és a többi – megannyi terület, amelyek távolról sem fedik egymást, a köztudatban mégis egybemosódnak. Összeállítás-sorozatunkban arra teszünk kísérletet, hogy elhatároljuk őket egymástól. A második részben Bézi Orsolya gyógymasszőrrel, a Gyógymasszázscentrum munkatársával beszélgettünk.
Miért érdemes masszíroztatni menni?

Amennyiben valaki szeretne megszabadulni a stressztől vagy a kínzó fájdalmaktól, a masszázs mindenképpen jó megoldást jelent erre. Az általunk alkalmazott módszerek hatékony segítséget nyújtanak bizonyos betegségek kezelésében, megszüntetésében, illetve megelőzésében is. Emellett a masszázsok elősegítik a jó közérzet megteremtését, és kellemes kikapcsolódást is nyújtanak egyben. Számos különféle masszázsfajta létezik, mindenkinek más a megfelelő, attól függően, milyen célból szeretne masszíroztatni.

Ezen belül mikor van szükség gyógymasszázsra?

A gyógymasszázs során az a kiinduló gondolat, hogy az emberi szervezetben minden kapcsolatban áll egymással. Hogy példát is mondjak erre: ha valakinek megrándul a bokája, elkezdi kímélni a sérült lábát, így a csípő ízületeiben és a háta alsó részén fogja megfeszíteni az izmait. Ennek következtében a hát izmaiban is megbomlik az egyensúly, továbbá a kiegyensúlyozatlanság hatására megfeszülnek a nyakizmok is, amelyek fejfájást okozhatnak. Egy ilyen esetben csupán a nyakizmok kezelése nem fogja megoldani a problémát, mert a fájdalom és a deformitás más pontból ered.Mindebben persze az is benne van, hogy a gyógymasszázst végző terapeutának minden esetben komoly elméleti és gyakorlati tudással, tapasztalatokkal kell rendelkeznie annak érdekében, hogy a különféle eredetű mozgásszervi problémákat hatékonyan kezelni tudja.

Milyen módon segít a gyógymasszázs a betegeknek?

A gyógymasszázs segítségével hatékonyan fel lehet tárni és kezelni lehet a problémák valódi okát. Emellett segít az anyagcsere-folyamatok és a regeneráció felgyorsulásában, illetve fokozza a keringést is, csökkentve a fájdalomérzetet. Közben csökken a sejtek közötti folyadék mennyisége, így az ödéma könnyebben felszívódik. Emellett javul a bőr rugalmassága, csökken a fáradtságérzet, javul az izmok teljesítőképessége, és a központi idegrendszerre is jótékony hatást gyakorol a kezelés.

Ha az egyes különböző masszázstípusokat nézzük, mik a különbségek? Mi az eltérés például a svédmasszázs és a thai masszázs között?

A svédmasszázs nyugati hagyományokon alapul, és már az ókori görög és római kultúrában is közkedvelt gyógyító, illetve rehabilitációs eljárás volt. A napjainkban ismert újkori technika kidolgozása azonban Per Henrik svéd gyógytornász és George Mezger holland orvos nevéhez fűződik, innen ered az elnevezés. Eleinte testgyakorlatok is kapcsolódtak hozzá, azonban mára a módszer öt alapfogást alkalmaz. Ez a masszázs jellemzően akkor ajánlott, ha valaki kimerült, alvászavarokkal küzd, netán rossz a közérzete, vagy egyszerűen csak szeretne megrövidíteni egy sérülés okozta lábadozást. A stressz okozta feszült állapot oldására szintén kiváló. A rehabilitációban játszott szerepe azért is fontos, mert - a gyógyulás gyorsítása mellett - segítségével megakadályozhatjuk a nem használt izmok elsorvadását. Ami a thai masszázst illeti, szintén nagyon régi hagyományon alapuló távol-keleti módszer, amely azonban technikájában alapvetően eltér az európaitól: a test meghatározott pontjaira irányul, és bizonyos energiavonalak, úgynevezett meridiánok kezelését állítja a középpontba. Kiváló közérzetet biztosít, emellett gyógyhatása van ízületi, reumatikus, szív-, ér- és emésztőrendszeri tünetek kezelésére és megelőzésére is, ráadásul egyszerre bír nyugtató és serkentő hatással. Testileg és szellemileg frissebbek, aktívabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk tőle: hatására javul a vérkeringés és a nyirokkeringés, ezáltal elősegíti a szervezet méregtelenítését, a salakanyagok eltávolítását. Stimulálja a vegetatív idegrendszert, a belső szerveket, serkenti azok működését, egyensúlyba hozza a test energiarendszerét. A nyújtások és „kihúzások” oldják az izmok és az ízületek merevségét, feszültségét és növelik a test rugalmasságát. Masszázs után frissnek, ruganyosnak érezzük magunkat, könnyebben mozgunk, továbbá megszűnik izmaink merevsége is.

Ha már említette a nyirokrendszert: úgy tudom, létezik kifejezett nyirokmasszázs is...

Igen, más néven nyirokdrenázs. Egy dán biológus, dr. Emil Vodder fejlesztette ki: aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat, ezáltal elősegítve a salakanyagok elszállítását és csökkentve a problémás pontok fájdalmát. Emellett fokozza a sejtek és szövetek regenerációs képességét, csökkenti a gyulladáskészséget, illetve elősegíti a már meglévő gyulladások, sebek gyógyulását is. Gyengéd, körkörösen nyomó-simító, ritmikus mozdulatokra épül: ezek gyorsítják a nyirok elfolyását, megszüntetik a nyirokpangást. Erre vezethető vissza a salakanyag-ürülés felgyorsulása is. Nyugtatja a vegetatív idegrendszert is. Immungyengeség, nyirokkeringési zavarok, fertőzések, gyulladások, asztma, allergia, ödémák, duzzanatok, alvászavar és számos egyéb probléma esetén is alkalmazható, és bizonyítottan jótékony hatású.

Milyen egyéb masszázsfajták ajánlottak még egészségmegőrző, egészségjavító célzattal?

Egyre elterjedtebb módszer például a reflexológia, amelynek lényege, hogy a reflexzónákon – például a talpakon – kifejtett ingerhatás visszahat a szervezet egészére, ily módon beindítva a szervezet öngyógyító folyamatait. Talpainkon megtalálható az összes szervünk kivetülése, e reflexzónák masszírozásával hozzá lehet járulni ahhoz, hogy javuljon a működés. Indiai eredetű az ayurvédikus masszázs, amelynek során az egyedi technika mellett különböző masszázsolajakat, gyógynövényes készítményeket is alkalmaznak. Megemlíteném még a lávaköves masszázst is: itt kézi masszázs helyett felhevített, lapos köveket használnak, amelyekkel átmasszírozzák a testet, vagy óvatosan az izmokba nyomnak, illetve azok mellett csúsztatnak. Ez intenzívebb hatással segíti elő az energiaáramlást, fokozza a vérkeringést és lazítja az izmokat, illetve méregtelenít is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!