Fűszerekkel a gyulladás ellen

Szerző: Szimpatika
A Georgiai Egyetem laboratóriumi kutatásai szerint a leggyakrabban használt szárított gyógynövények és fűszerek blokkolhatják a gyulladást, mely diabéteszt és egyéb krónikus betegségeket okozhat.
A kutatók 24 általánosan használt gyógynövény- és fűszerkivonatot vizsgáltak, s legtöbbjük magas koncentrációban tartalmazott gyulladáscsökkentő antioxidánsokat, polifenolokat. Szakemberek már korábban is gyakran hangoztatták, hogy só és bors helyett használjunk inkább gyógy- és zöld fűszernövényeket, ezt a mostani kutatás is megerősítette.



A kutatás során azt tapasztalták, hogy a szegfűszeg tartalmazza a legtöbb gyulladáscsökkentő polifenolt. Második helyen a fahéj áll, ám mivel sokkal gyakrabban és nagyobb mennyiségben használjuk, mint a szegfűszeget, egészségre gyakorolt pozitív hatása is jelentősebb. A tesztelt gyógynövények közül az oregano, a majoranna és a zsálya tartalmazta a legtöbb polifenolt, majd a kakukkfű, tárkony, menta és rozmaring következik a sorban. A feketebors tartalmaz a legalacsonyabb mennyiségben polifenolokat.

Hogyan használjuk a fűszereket?

A friss fűszernövények polifenoltartalma magasabb, mint a szárítotté, ezért hatásfoka is jobb. A szakértők hangsúlyozzák azt is, hogy lehetőleg ne egy fűszerre vagy gyógynövényre koncentráljunk, hanem használjuk őket bátran, sokoldalúan társítva, ezáltal duplázva vagy triplázva az elfogyasztott étel egészségvédő hatását.

Forrás: webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!