Futással az öregség ellen

2014. 11. 27.
Szerző: Szimpatika
Egy új tanulmány szerint nem mindegy, milyen testmozgási formát választunk idősebb korban. Azok, akik rendszeresen kocognak, jobban teljesítenek a gyaloglásban, mint azok, akik rendszeresen gyalogolnak - számolt be az eredményekről a Science Daily.
A vizsgálatban 65 éves kor fölöttiek szerepeltek; mindannyian rendszeresen mozognak: van, aki fut, és van, aki gyalogol - legalább heti három alkalommal és minimum fél órát. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik rendszeresen futnak, kevésbé valószínű, hogy megjelenik az életkorral együtt járó fizikai gyengülés a gyaloglásban, mint azoknál, akik rendszeresen gyalogolnak. Az eredmények a kocogás időskori jótékony hatásaira hívják föl a figyelmet.

A idős korú futók egészen pontosan 7-10 százalékkal hatékonyabban gyalogolnak azoknál, akik nem futnak. "Az eredményeink szerint azok az idősek, akik rendszeresen részt vesznek nagyobb aerob edzéseken (például futnak), kevesebb energiabefektetéssel tudnak gyalogolni, mint mások. Valójában azt találtuk, hogy ezek a 65 év fölöttiek épp olyan hatékonyak a gyaloglásban, mint a huszonévesek" - mondta el Justus Ortega, a vizsgálat egyik vezetője. Az energiabefektetés ugyanis az életkor előrehaladtával egyre nő: így a gyaloglás egyre nehézkesebbé és fárasztóbbá válik. Az idősek esetében a gyaloglási képesség csökkenése pedig a legfontosabb előrejelzője a morbiditásnak.

A vizsgálatban résztvevőknek egy futópadon kellett háromféle sebességgel gyalogolniuk: 2,6 km/h-val, 4,5 km/h-val és 6,3 km/h-val. Mozgásuk közben figyelték az oxigénfogyasztásukat és a szén-dioxid leadásukat. Az eredmények szerint az idősek közül a rendszeresen futók 7-10 százalékkal hatékonyabban gyalogoltak - azaz körülbelül úgy, ahogyan a huszonévesek.

Azt azonban egyelőre nem tudják biztosan a kutatók, hogy mi a magyarázata annak, hogy a rendszeresen futók hatékonyabban gyalogolnak. Feltételezésük szerint a különbség összefüggésben áll a sejtekben található mitokondriumokkal (ezek a sejtalkotók fontos szerepet játszanak a sejtlégzésben). Azoknak ugyanis, akik rendszeresen edzenek, egészségesebbek a mitokondriumaik. A jövőben a kutatók azt fogják megvizsgálni, hogy aerob edzések (amilyen az úszás vagy a kerékpározás) szintén együtt járnak-e a fizikai teljesítmény kiváló szintjével.

Forrás: HaziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!